Svijet

Nakon Avigilona i IndigoVisiona Motorola kupila i Pelco

Motorola Solutions objavila je da je kupila videonadzornu kompaniju Pelco za 110 miliona dolara.

To je treća velika Motorolina akvizicija u dvije godine nakon kupovine Avigilona za milijardu dolara i IndigoVisiona za 37 miliona, čime se nametnula kao važan igrač na videonadzornom tržištu.

Prodaja Pelca dovršena je 3. augusta. Prije toga ta je američka kompanija bila u vlasništvu Transom Capitala (2019), odnosno Schneider Electrica (2007–2019).

S tri videonadzorna brenda pod svojim krovom, kompanija koja je prošle godine ostvarila 7,9 milijardi dolara prihoda ima bogatu proizvodnu liniju i širok geografski doseg, uz naročito jako prisustvo na američkom tržištu.

Dobra odluka za Pelco

Prodaja će biti dobra i za Pelco, koji je s pozicije jednog od važnijih igrača na videonadzornom tržištu usljed jake konkurencije bio primoran fokusirati se na specijalizirane projekte, gdje su potrebna prilagođena rješenja. Ali čak ni taj cilj nije dosegnut jer Schneider Electricu, u čijem je vlasništvu bio Pelco, video nije bio toliko u fokusu s obzirom na automatizaciju objekata kao primarni biznis.

S druge strane, Motorola Solutions više odgovara Pelcu, čija rješenja opslužuju kritičnu infrastrukturu, državni sektor i organe reda, vertikale na koje i Motorola cilja i u kojima radi dosta projekata.

Greg Brown, predsjednik Upravnog odbora Motorole, rekao je da “video i dalje igra važnu ulogu u osiguravanju gradova i preduzećacrfg3dfd širom svijeta. Pelcove inovacije, međunarodno priznati brend, globalni prodajni kanal i baza kupaca omogućavaju nam da dodatno proširimo naš globalni doseg s poslovnim i klijentima iz javnog sektora.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *