Seminari

Online Forum: Oblikovanje nove normalnosti u novom vremenu

Oblikovanje nove normalnosti
Magazin a&s Adria, u saradnji s kompanijom Messe Frankfurt New Era, organizovao je u drugoj polovini jula treći ovogodišnji online forum posvećen industriji sigurnosti u vremenu pandemije koronavirusa. Pod naslovom “Oblikovanje nove normalnosti u novom vremenu” predavači iz vodećih svjetskih sigurnosnih kompanija ASSA ABLOY, Bosch, Dahua, MFNE i Seagate govorili su o tome kako trenutno izgleda i djeluje industrija i tržište sigurnosti te s kakvim će se promjenama morati suočiti u narednim godinama.

Katalizator promjena
Covid-19 kriza će pokrenuti promjene koje će potaknuti digitalizaciju usluga i promijeniti postojeće poslovne modele u industriji sigurnosti, smatra Israel Gogol iz MFNE-a. Utjecaj krize najviše će se osjećati u dva dijela: finansijskoj nesigurnosti, jer je gotovo 50 posto firmi u B2B segmentu smanjilo kratkoročnu potrošnju kao odgovor na krizu, te u digitalizaciji usluga. Digitalna komunikacija će postati nezaobilazna jer su sve kompanije i korisnici online, stoga im ponuđači moraju pristupiti s jakom i efektnom porukom. Uz to, kompanije u industriji sigurnosti morat će ponuditi nove proizvode i poslovne modele. Cloud tehnologija bit će u srži potražnje, kao i beskontaktne tehnologije i udaljeni nadzor. Svjedočit ćemo prelasku na opex model, pri čemu će se proizvođači morati fokusirati na recurring revenues ili pretplatnički model, većem osloncu na digitalne kanale za edukaciju i prodaju.

Veća pouzdanost uz kvalitetnu pohranu
Za upotrebu naprednih videonadzornih tehnologija od presudnog je značaja pravilna i sigurna pohrana, koja dovodi do veće pouzdanosti i skalabilnosti sistema, veće zaštite podataka te manje servisiranja. Karol Narojczyk, prodajni zastupnik Seagatea za Centralnu i Istočnu Evropu, predstavio je više proizvodnih linija za upotrebu u videonadzoru. Za DVR i NVR snimače u malim i srednjem velikim instalacijama Seagate u ponudi ima cjenovno pristupačan SkyHawk, za NVR AI snimače u sistemu koji nam može generisati analitičke strukturirane i metapodatke pogodan je SkyHawk AI, za VMS servere i dijeljenu pohranu (SAN, NAS i JBOD) za veće, skuplje i brže instalacije treba koristiti Exos, a tu je i NYTRO SSD za duboko učenje i analizu. Kada je riječ o zaštiti podataka, kompanija koristi vlastiti ADAPT softver, koji je u slučaju kvara diska 95 posto brži u kopiranju podataka od tradicionalnih RAID rješenja, a za nadzor rada diskova tu je SkyHawk Health Management 2.0 softver s najnaprednijim setom funkcionalnosti u industriji.

Nova budućnost uz INTEOX
Bosch je razvio ili unaprijedio nekoliko rješenja za borbu protiv koronavirusa, o kojima su govorili Danijel Jerković, prodajni menadžer za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te Tiberiu Nicolae, menadžer za razvoj poslovanja za Jugoistočnu Evropu. Jedno od takvih je nova INTEOX otvorena platforma za videonadzor, koja će integratorima i developerima omogućiti da razviju klijentima prilagođene aplikacije bez ikakvih ograničenja. U trećem kvartalu 2020. bit će predstavljena prva PTZ mobilna INTEOX IP kamera, a početkom iduće godine i fiksne kamere. Tu je i rješenje za brojanje ljudi koje, kombinujući Boscheve inteligentne kamere i Philipsove Android displeje, omogućuje efikasnije i efektivnije upravljanje gužvama. Kamera prati broj kupaca koji ulaze i izlaze iz prostora i putem displeja obavještava posjetioce kada nije sigurno ući. PeopleCounting rješenje inače koristi jednu Boschevu kameru s ugrađenom videoanalitikom i jedan Philipsov D-Line, Q-Line ili H-Line displej, ali može se koristiti i za velike prostore koristeći i do 80 kamera i 20 monitora. Na kraju, tu je i razglasno rješenje za maloprodaju, koje obavještava kupce da održavaju međusobnu udaljenost.

Upravljanje hardverom i softverom s jednog mjesta
Predstavnici kompanije ASSA ABLOY Denis Dunaj, menadžer za digitalna pristupna rješenja, i David Hughes, menadžer za razvoj proizvoda za EMEA regiju, govorili su o tek predstavljenom Incedo Business softverskom rješenju za upravljanje kontrolom pristupa namijenjenom svim vrstama poslovnih okruženja. Upravitelji objekata sada mogu upravljati svim svojim sigurnosnim i pristupnim sistemima s jednog mjesta, dobiti maksimalan povrat investicije bez potrebe za reedukacijom osoblja, odabrati lokalno ili upravljanje putem oblaka, birati između kartica, tokena ili mobilnih ključeva te imati personaliziran pristup i kontrolu uživo. Preko korisničkog interfejsa softvera Incedo Business možete precizno odrediti ko ima pristup kojim vratima i kada. Dolazi u tri verzije – Lite, Plus i Cloud – omogućujući korisnicima da odaberu ono koje im najviše odgovara sa sigurnosnog aspekta.

Četiri koraka u borbi protiv pandemije
Kako mikrometar može preko noći utjecati na industriju vrijednu 50 milijardi dolara bila je tema o kojoj je govorio Jacek Weglarz, tehnološki evanđelista kompanije Dahua Technology. U vremenu velikih promjena Dahua se tržištu prilagodila u poslovnom, ali i proizvodnom segmentu, ponudivši niz rješenja za borbu protiv koronavirusa. Na čelu je HBTM rješenje za mjerenje temperature tijela, koje koristi termalne kamere s vještačkom inteligencijom, rezolucijom 400×300 px te crnim tijelom radi lakše kalibracije mjerenja temperature, čime postižu preciznost od ±0,3℃. Osim termalnih, Dahua nudi i više vrsta AI kamera koje mogu detektovati nosi li osoba masku na licu i brojati ljude u redovima te mobilnu kontrolu pristupa i terminale za prepoznavanje lica. Dahuin sistem stoga može odjednom prepoznati osobu, izmjeriti joj temperaturu, provjeriti nosi li masku i otvoriti joj vrata.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *