Uncategorized

Blizu 30.000 macOS računara zaraženo malverom Silver Sparrow

Novi malver Silver Sparrow inficirao je tridesetak hiljada Mac računara. Otkrili su ga istraživači iz firme Red Canary, koji su ga analizirali zajedno s istraživačima kompanija Malwarebytes i VMWare Carbon Black.

Prema podacima Malwarebytesa, Silver Sparrow je do 17. februara zarazio 29.139 macOS uređaja u 153 zemlje, a najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj i Njemačkoj.

No, nejasno je da li je bio sakriven u zlonamjernim oglasima, piratskim aplikacijama ili lažnim programima za ažuriranje Flasha, koji su često vektor distribucije za malvere za Mac.

I njegova svrha nije jasna istraživačima. Kada zarazi sistem, on čeka komande onih koji ga kontrolišu. Takve komande nisu stigle za vrijeme dok su ga istraživači analizirali.

Malver ima i podršku za infekciju macOS sistema koji rade na najnovijoj Appleovoj arhitekturi M1 čipova, što još jednom potvrđuje da je ovo nova i dobro pripremljena prijetnja. Zapravo, Silver Sparrow je drugi otkriveni malver koji se može pokretati na M1 čipu nakon što je prvi otkriven samo četiri dana prije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *