Kontrola pristupa Sportski objekti / manifestacije Videonadzorni sistemi

Bosch: Zaštita stadiona VTB Arena Park u Moskvi

Novi kompleks za sportske događaje i manifestacije u glavnom gradu Rusije prostire se na 300.000 m2. Centralizirano rješenje za videonadzor i kontrolu pristupa djelo je kompanije Bosch
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Kao najnoviji prostor za velike javne događaje u Moskvi, stadion VTB Arena Park privlači desetke hiljada gledatelja na koncertima i utakmicama. U projekt je uloženo 1,5 milijardi američkih dolara i uključuje cijeli novi grad s parkovima, trgovinama, stambenim prostorima i hotelom s pet zvjezdica. Osiguravanje rješenja za videonadzor i kontrolu pristupa za tako veliki prostor pokazalo se kao pravi izazov, ali ne i nemoguća misija za Bosch.

Osiguravanje velikih površina
Moderni stadion VTB Arena Park je objekt za različite namjene koji se prostire na 300.000 m2 u srcu Moskve. Kompleks je primjer dinamične urbane zone, ali je zbog veličine i svojevrsni izazov za menadžere sigurnosti. Centralni dio kompleksa čini stadion Dinamo, dom nogometnog kluba FK Dinamo Moskva. Stadion može primiti i do 26.000 gledatelja tokom utakmica lige, dok zatvorena arena prima 12.000 gostiju za vrijeme hokejaških i košarkaških utakmica ili rock koncerata. Iako će gosti napustiti objekt nakon događaja, sam kompleks obuhvata i maloprodajne objekte, stambene prostore i hotel s pet zvjezdica. Zbog mješovite namjene pratećih objekata, VTB Arena Park suočio se s više specifičnih sigurnosnih zahtjeva. Naprimjer, sigurnosna tehnologija morala je omogućiti nesmetani pristup vlasnicima ulaznica za vrijeme utakmica i koncerata, ali i ponuditi sigurnost za stanovnike koji žive u VTB Arena Parku. „Bili smo potpuno svjesni da će multifunkcionalni karakter kompleksa dovesti do izazova koji se ne mogu baš lako riješiti. Trebala nam je kvalitetna integracija i partner koji zna kako sve spojiti u jedinstveno rješenje koje se ranije nije koristilo“, kaže Aleksandar Kravčenkov, zamjenik šefa IT sektora za održavanje sigurnosnih sistema u VTB Areni.

Podrška osoblju kroz videoanalitiku
Potrebe za videonadzorom velikih površina su raznolike, posebno za vrijeme velikih koncerata i sportskih događaja. Tražena je mogućnost prepoznavanja konkretnih ljudi, naprimjer osobe u crvenoj jakni na snimcima više hiljada kamera. Također je bilo važno ograničiti pristup kamerama na odgovarajuće osoblje u određenim zonama, uz prateća prava pristupa i specifične postavke za pojedinačne kamere. Bosch je udovoljio tim potrebama na sljedeći način: instalirano je više od 2.000 fiksnih i pokretnih videokamera unutar i izvan objekta s ciljem zaštite svih zgrada i cjelokupnog perimetra kompleksa Arena Park. Tim je također osigurao stadion, domove i uredske prostore pomoću kamera visoke rezolucije koje su posebno pogodne za pružanje 24-satne zaštite u vanjskim prostorima, a ponajviše zahvaljujući svojim odličnim performansama pri slabom osvjetljenju. Kamere u VTB Arena Parku posjeduju i ugrađenu inteligentnu videoanalitiku, koja pruža podršku sigurnosnom osoblju u kontrolnoj sobi pomoću automatiziranih upozorenja. Analitika automatski otkriva odstupanja od standardnih obrazaca kretanja, poput ulaska osoba u zone ograničenog kretanja koje sigurnosno osoblje može zumirati radi detaljnijeg uvida u stanje na terenu. Funkcija forenzičke pretrage također podržava prepoznavanje i lociranje konkretnih osoba, poput osobe s crvenom jaknom iz ranijeg primjera.

Centralizirana kontrola podrazumijeva da sigurnosni operateri mogu upravljati sa svih 2.000 kamera i umreženim sistemom videopohrane na Boschevim snimačima pomoću BVMS sistema za upravljanje videom. Sistem osoblju nudi jedinstvenu platformu koja podržava specifična prava pristupa za korisnike, kao i postavke za pojedinačne kamere ili grupe kamera.

Integracija tri sistema unutar jedinstvene platforme
Kako bi ponudio istovjetan stepen integracije sa sistemom kontrole pristupa za Dinamov stadion, Boschev tim je morao uvesti određene inovacije. Za stadion se paralelno koriste tri platforme za kontrolu pristupa: sistem papirnih karata, koji otvara barijere za posjetitelje tokom događaja u okviru SkiData sistema, proximity kartice, koje zaposlenicima otključavaju vrata pomoću pristupnog mehanizma sistema upravljanja zgradama (BIS) iz Boscha, i offline sistem kompanije Simons Voss, koji omogućava pristup određenim sadržajima stadiona. Kako bi kreirao jedinstvenu tačku kontrole za sva tri sistema, tim je osmislio posebno prilagođene postavke za Boschev sistem upravljanja zgradama (BIS). Prilagođeni sistem sigurnosnom osoblju daje pristup centralnoj tački za kontrolu pristupa i nudi sveobuhvatni uvid u situaciju u cijelom kompleksu tokom velikih manifestacija. On sadrži prilagođene interfejse sa softverom i hardverom drugih proizvođača, kao i posebne skripte za slanje relevantnih pristupnih podataka u evidenciju događaja u BIS sistemu. Kao rezultat toga, VTB Arena Park sada koristi jedinstvenu platformu za kontrolu svih pristupnih tačaka na stadionu koja je integrisana s rješenjem za video i protivprovalnim alarmom kako bi se za najnoviju atrakciju grada Moskve osigurala cjelovita zaštita.

„Bosch posjeduje kapacitet da ponudi sisteme videonadzora i kontrole pristupa, uz mogućnost integrisanja vlastitih rješenja sa sistemima drugih proizvođača unutar jedinstvene platforme. Tako je kreiran integrisani sigurnosni sistem za više namjena, a Bosch je odabran kao naš glavni partner u oblasti sigurnosti“, kaže Aleksandar Kravčenkov.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *