Objekti Stambena sigurnost Uredi / Poslovni prostori

Boschevo rješenje u praksi: Analitikom do boljeg kupovnog iskustva

U novoj generaciji prodavnica osiguravanje visoke profitabilnosti po kvadratnom metru više nije igra pogađanja, već dio kontinuiranog procesa optimizacije s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva temeljenog na pametnim podacima
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Nova generacija maloprodajnih trgovina optimizira prodaju prateći kretanje kupaca. U prodavnici kućanskih aparata BSH u Beču Boscheve kamere s ugrađenom inteligentnom videoanalitikom prikupljaju metapodatke o tome kako kupci reagiraju na specijalizirane displeje. Pomoću tih podataka trgovci na malo mogu unaprijediti iskustvo kupaca na prodajnim mjestima.

Upotrebljivi podaci
Kada je u pitanju raspoređivanje prezentacijskih displeja u prodavnicama, trgovci se suočavaju s pitanjem koliko su posebne prezentacije proizvoda efikasne u privlačenju kupaca i prodaji. Za razliku od online kupovine, gdje se svaki klik prati radi analize, stacionarnoj maloprodaji nedostaju podaci o tome kako kupci reagiraju na prezentacije proizvoda. Zbog toga je trgovac kućanskim aparatima odlučio u svojoj bečkoj robnoj kući primijeniti analitiku kako bi stekao dublji uvid u kretanje i aktivnosti kupaca. Klijent je želio izmjeriti učinak novog dizajna prodajnog prostora, koji se oslanja na prikazivanje ključnih proizvoda, naprimjer veš-mašina, na posebnim “istaknutim zidovima”. Na zidove je postavljen displej od pleksiglasa u svijetloplavoj boji i posebna rasvjeta koja privlači pažnju kupaca. No, pošto takvi zidovi koštaju više i pružaju manje prostora za izlaganje od uobičajenih stalaka s proizvodima, postavlja se pitanje vrijede li ulaganja.

Privatnost i poslovna inteligencija
Odgovori temeljeni na podacima stigli su s Boschevom analitikom. Već korišten u prodavnicama širom svijeta, analitički paket oslanja se na Boscheve IP kamere opremljene inteligentnom videoanalitikom za prikupljanje metapodataka o kretanju kupaca. Diskretno ugrađene u stropove, šest panoramskih IP kamera prikuplja podatke o kretanju kupaca. Analitika dalje obrađuje, prikazuje i vizualizira rezultate, koji se zatim dijele s prodajnim timom u trgovini, čime osoblje dobija veliku količinu podataka o utjecaju istaknutih zidova na promet kupaca. Precizna metrika ponašanja u određenim dijelovima trgovine uključuje i broj kupaca koji su prošli kroz neki odjeljak, koji su se zaustavili i usporili ispred displeja te osoba koje su ostvarile neku vrstu interakcije s proizvodom. Ti se podaci mogu usporediti i s ranijima kako bi se utvrdilo utječu li promjene i posebne ponude na angažman kupaca. Sve vrijeme privatnost kupaca održava se slanjem podataka o njihovom položaju direktno s kamera u Boschev In-Store Analytics Cloud, pri čemu videostream nikada ne napušta tu web-lokaciju.

Optimizacija kupovnog iskustva
Opsežna analiza podataka, precizna do nivoa pojedinačnog proizvoda, dala je važne informacije. Osoblje je saznalo da veš-mašina predstavljena na istaknutom zidu postiže 84 posto veću stopu angažmana kupaca od proizvoda koji nisu istaknuti na taj način. Ove su metrike samo početak optimizacije korisničkog iskustva u stacionarnoj maloprodaji temeljenoj na podacima. Vizualizacije kretanja kupaca u trgovini omogućuju dizajnerskom timu da odabere raspored trgovina radi optimalnog korisničkog iskustva i predstavljanja proizvoda. Na temelju nalaza s lokacije u Beču, prodavač je u najnovijoj prodavnici u Grazu, otvorenoj 2020. godine, također ugradio takve zidove kako bi istaknuo važne proizvode.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *