Kontrola pristupa

Aperio E100: Jedan uređaj, višestruka primjena

Fleksibilnost i pouzdanost u stvarnim okruženjima ključni su kriteriji pri odabiru bilo koje nove elektronske brave. S bežičnom Aperio E100 bravom kompanije ASSA ABLOY Opening Solutions dobijate oboje
Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: thomas.schulz@assaabloy.com

Robustan uređaj pogodan za gotovo sva vrata, bez obzira na cirkulaciju ljudi, E100 je lako bežično instalirati, što je idealan izbor kako za naknadnu tako i za novogradnju. S otvorenom platformom Aperio je jednostavno integrisati s gotovo bilo kojim novim ili postojećim sigurnosnim sistemom. E100 možete integrisati online ili offline ili čak kombinovati i online i offline vrata unutar istog sistema kontrole pristupa, a nudi i praktičnu kombinaciju slobodnog izlaza iznutra s automatskim zaključavanjem prilikom zatvaranja izvana. Ako želite, možete sigurno zaključati i iznutra pomoću funkcije privatnosti. Dolazi u raznim specifikacijama kako bi odgovarao različitim nivoima sigurnosti vrata ili svakodnevnoj upotrebi. Dopunjavajući standardnu verziju, E100 Premium nudi dodatne sigurnosne funkcije koje su također certificirane (DIN/EN) za upotrebu na vatrogasnim i izlaznim vratima.

Primjena u nizu vertikala
“Dostupna za EURO, DIN, skandinavske i finske profile vrata, Aperio rozeta pruža pouzdanu sigurnost za niz osjetljivih mjesta, uključujući univerzitete, urede, stadione, javne zgrade i bolnice širom Evrope”, kaže Lars Angelin, menadžer za razvoj poslovanja za Aperio u ASSA ABLOY Opening Solutionsu za EMEA regiju. Naprimjer, u Métropole Savoie centralnoj bolnici u Francuskoj oko 1.300 E100 brava integrisano je s centralnim pristupnim sistemom. Žičanim i bežičnim vratima bolnice upravlja se zajedno, uz unose u stvarnom vremenu i daljinsko otvaranje. Kredencijali su prilagođeni i kompatibilni s nacionalnom elektronskom zdravstvenom karticom, tako da osoblje nosi samo jednu RFID iskaznicu za obje namjene.

Na holandskom Univerzitetu primijenjenih nauka InHolland Aperio se bez problema integriše s Nedapovim AEOS sistemom. Jedna iskaznica omogućava korisnicima da otključaju sve otvore kojima upravlja AEOS, bilo da je riječ o žičanim ili vratima osiguranim pomoću Aperio brava. Novom kampusu InHolland u Amsterdamu bit će potrebna kontrola pristupa integrisana sa sistemom pametne zgrade. Aperio je dizajniran da bude interoperabilan, pa je zato i prirodan izbor. “Veoma sam zadovoljan implementacijom i radom Aperio rješenja”, kaže Frans Bruggeman, savjetnik za usluge u InHollandu.

Brza instalacija i cjenovna isplativost
Budući da su svi Aperio uređaji za zaključavanje bežični i da se napajaju baterijama, instaliraju se brzo i uz minimalne radove. Nedavna studija kompanije ASSA ABLOY je zabilježila da su troškovi rada instalatera najmanje 80% niži u odnosu na standardne žičane brave. “Ista studija potvrđuje i veću energijsku efikasnost s Aperiom. Troškovi rada ovih bežičnih brava na baterije mnogo su niži nego za ekvivalentne žičane elektronske brave, kojima je potrebno stalno napajanje električnom energijom da bi se zadržao siguran status. Potencijalne uštede znatne su tokom životnog ciklusa svake brave”, dodaje Angelin. Uz sveobuhvatnu visokofrekventnu i niskofrekventnu RFID kompatibilnost, Aperio omogućava i mobilni pristup napajan Bluetooth Low Energyjem. Korisnikov identitet se pohranjuje i štiti pomoću zaštite na samom uređaju i jake end-to-end enkripcije. Za ulazak na vrata korisnik treba primaknuti svoj pametni telefon ili mobilni uređaj čitaču ugrađenom u rozetu, koji sigurno komunicira s pristupnim sistemom kako bi donio brzu odluku.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *