Vatrodojava

Inim Fire App: Aplikacija za nadzor i upravljanje vatrodojavom

Inim Fire App aplikacija omogućuje trenutačni pristup centralama te upravljanje cijelim sustavom, konfiguraciju putem Previdia Studio softvera, online pregled zapisa događaja, planiranje održavanja te e-mail i push notifikacije za korisnički definirane događaje
Piše: Miroslav Ćirić, menadžer za projektnu prodaju, Alarm automatika
E-mail: miroslav@alarmautomatika.com

Uz mnoge napredne mogućnosti umrežavanja, integracije i komunikacije, Inim Previdia seriju vatrodojavnih centrala odlikuje i širok raspon mogućnosti upravljanja. Centralama se može upravljati putem touchscreen tipkovnice na samoj centrali te izdvojene upravljačke tipkovnice koja, kada je spojena na Hornet+ mrežu, omogućuje pristup svim informacijama o spojenim uređajima. Previdia Studio konfiguracijski softver dodatno omogućuje preciznu dijagnostiku i podešavanje elemenata u sustavu, pohranu podataka te generiranje izvještaja. Moguće je upravljanje i putem ABSistemDCi softvera za upravljanje sustavima tehničke zaštite na objektu putem jedinstvenog sučelja.

Upravljanje dodirom zaslona na mobitelu
Dodatnu fleksibilnost u upravljanju Previdia centralama omogućava Inim Cloud Fire web za centralizirani nadzor i daljinsko upravljanje, kojem se od studenog 2020. može pristupiti i putem mobilne aplikacije Inim Fire App. Aplikacija omogućuje trenutačni pristup centralama te upravljanje cijelim sustavom, konfiguraciju putem Previdia Studio softvera, online pregled zapisa događaja, planiranje održavanja te e-mail i push notifikacije za korisnički definirane događaje. Sigurnost podataka osigurava se u skladu s najvišim standardima (redundancija, enkripcija, centar za pohranu sa TIER 3 i TIA-942 jamstvom), a aplikacija podržava Android i iOS sustave. Na aplikaciju se mogu spojiti sve Previdia vatrodojavne centrale koje su spojene na IP mrežu i prijavljene u Inim Cloud. Prijaviti ih može osoba koja ima otvoren instalaterski ili korisnički račun na Inimovim web-stranicama.

Napredne funkcije aplikacije
Aplikacija omogućuje mnoge napredne funkcije koje su korisne i instalaterima i krajnjim korisnicima. Instalaterima ubrzava rad na sustavu prilikom puštanja u rad, održavanja i izrade projekta izvedenog stanja te im omogućuje da jednostavno i na jednom mjestu vode svu potrebnu evidenciju vezanu za sustav. Krajnjim korisnicima omogućuje jednostavno praćenje statusa sustava te rad instalatera. Važno je istaknuti i da je Inim Cloud Fire besplatan i za instalatere i za krajnje korisnike.

Zahvaljujući jednostavnom sučelju, aplikacija omogućuje trenutno razumljiv pregled događaja i izvještaja na svakom pojedinom sustavu povezanom s pojedinim računom. Omogućuje upravljanje pojedinim zonama, detektorima i drugim uređajima spojenima na centralu (komunikatorima alarma i kvara, tajmerima, grupama aktivacije itd.).

Push notifikacija i grafičke mape prostora
Push notifikacije o događajima sa sustava za dojavu požara šalju se u stvarnom vremenu, pa korisnici aplikacije mogu odmah procijeniti o čemu je riječ i kako reagirati. Putem aplikacije se mogu pregledavati grafičke mape štićenog prostora s ucrtanim elementima sustava u obliku interaktivnih ikona, što omogućuje trenutnu vidljivost statusa svake zone ili detektora. Odabirom ikone se može upravljati pojedinim elementom, a prilikom programiranja sustava mogu se postaviti funkcijske tipke koje ubrzavaju kasniji rad.

Ako je štićeni prostor nadziran i putem videonadzora i ako je on spojen s vatrodojavnom centralom, putem aplikacije je moguće u realnom vremenu vidjeti što se u prostoru događa. Previdia centrale mogu upravljati bilo kojom ONVIF IP kamerom – pomicati je, mijenjati kut snimanja, zumirati – i sliku poslati na mobitel korisnika aplikacije.

Evidencija događaja i Walk test
Putem aplikacije se mogu pregledavati zapisi svih događaja na sustavu: onih koje je sustav automatski generirao (alarmi, kvarovi), kao i ručno unesenih komentara koje je upisao instalater ili korisnik (održavanja, testiranja, obuke, popravci), koji ih svojim virtualnim potpisom trajno arhiviraju. Walk test funkcija znatno ubrzava postupak obveznog ispitivanja sustava i omogućuje da pregled obavi samo jedan čovjek. Nakon odabira zone koja će se ispitati, na aplikaciji se prikazuje popis svih uređaja u toj zoni. Prilikom pregleda serviser u aplikaciji označava jesu li detektori ispravni i taj se podatak automatski evidentira.

Izvještaji o periodičnom ispitivanju te redovnom i izvanrednom održavanju se putem aplikacije mogu generirati i pohraniti u cloud. Posebno je korisna i mogućnost dodavanja kalendara za planiranje održavanja, putem kojeg se instalateri i korisnici podsjećaju kada sustav treba ispitati.

EN 54-21 Inim F-COM univerzalni komunikator
Korisnicima i instalaterima sustava dojave požara zanimljiva je informacija da je na tržištu dostupan i univerzalni komunikator za prijenos alarma i greške s vatrodojavnog sustava Inim F-COM. Komunikator je certificiran prema EN 54-21 normi za opremu za prijenos alarma i dojavu greške u sustavima za detekciju i dojavu požara. Omogućuje dojavu putem PSTN, GSM i GPRS kanala, slanje glasovnih i SMS poruka te podržava digitalne protokole (Contact ID, SIA-IP). Ima vlastiti napajač IPS24060 (27,6Vdc – 1,5 A) i mjesto za dvije baterije 12 V/1,3 Ah (ULTRA1212). S komunikatorom se isporučuje i antena za GSM/GPRS kanale.
Može se koristiti sa svim na tržištu dostupnim vatrodojavnim centralama, pa i starijim serijama Inim adresabilnih centrala SmartLoop i SmartLight. Inim Previdia centrale imaju komunikator istih karakteristika u obliku ugradbenog modula (S-Previdia-CDIAL i S-PR-IFMDIAL).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *