Videonadzorni sistemi

Novo iz kompanije Uniview: 5 MP mini PTZ kamera za aktivno odvraćanje

Kada se spomenu PTZ kamere, obično se misli na velike, glomazne, teške i skupe uređaje. Stoga je pronalaženje drugačije PTZ kamere za rad na otvorenom postao pravi izazov za dobavljače CCTV sistema
Piše: Janet Li, marketing-menadžerica za Istočnu Evropu, Zhejiang Uniview Technologies
E-mail: lichengjie@uniview.com

Većina videonadzornih uređaja koristi se za naknadnu analizu incidenata, dok oni koji mogu unaprijed upozoravati na njih igraju značajniju ulogu jer sprečavaju da do njih uopće i dođe. Stoga je Uniview odlučio predstaviti novu vanjsku mini 5 MP PTZ kameru za aktivno odvraćanje, odnosno model 5 MP IPC675LFW-AX4DUPKC-VG.

Zvučna upozorenja
Svrha aktivnog odvraćanja je da se, nakon što uljez uđe u vidno polje kamere, aktivira svjetlosna lampica na kameri, a ugrađeni zvučnici počnu ispuštati zvukove koji odgovaraju različitim scenama. Time se omogućava široka primjena aktivne kamere za odvraćanje u brojnim okruženjima, gdje spadaju i područja opasna za pješake, kao što su ulazi i izlazi s parkirališta, pri čemu ovaj uređaj može upozoriti na situaciju kada pješak prođe kroz ulaz. Osim toga, može se koristiti i za kontrolu perimetra, tako da je pogodna za vile, gradilišta i druge lokacije. Ugrađeni zvučnik će uljezu u zabranjenoj zoni poslati poruku da se našao u okruženju koje se nadzire i da ga treba napustiti što prije. Kamera se koristi i za dočekivanje kupaca, zaštitu ključnih zona, automatsko slanje glasovnih poruka i sl.

Prednosti
U poređenju s tradicionalnim videonadzorom, aktivna PTZ kamera može lakše spriječiti pojavu incidenata. Kada se otkrije uljez, PTZ kamera će aktivirati upozoravajuće svjetlo i zvučne alarme.

Omjer slike 16:9
U poređenju s konvencionalnom kamerom rezolucije 5 MPx, IPC675LFW-AX4DUPKC-VG koristi omjer slike 16:9 umjesto 4:3 i tako nudi prikaz na cijelom ekranu.

Cjelodnevna zaštita 24/7
Uz LightHunter tehnologiju, kamera posjeduje izvanredan senzor za rad pri minimalnom osvjetljenju od 0,01 luxa. To znači da može ponuditi jasnu sliku i snimati visokokvalitetni video u punoj boji i pri slabom osvjetljenju. Uz motorizovane objektive sa četverostrukim optičkim zumom, ova PTZ kamera nudi više opcija za potrebe praćenja.

Dvosmjerna komunikacija
Ugrađeni mikrofon i zvučnik olakšavaju daljinsku komunikaciju s osobama ispred kamere. Čuvari mogu lakše i blagovremeno nadgledati i kontrolirati više zona pomoću same kamere, bez potrebe za dodatnim zvučnikom.

Upozoravajuća svjetla
Kamera je opremljena s dva seta svjetala: crvenim i plavim treptavim svjetlom na vrhu uređaja i rasvjetnim svjetlom smještenim ispod objektiva. Upozoravajuće svjetlo se može postaviti na režim rada u rasponu između 1 i 600 treptaja. Rasvjetno svjetlo se aktivira po noći i pomjera s objektivom, što znači da će, ako je omogućeno automatsko praćenje, svjetlo pratiti osobu koja je aktivirala alarm. Oba šalju upozorenje potencijalnim uljezima i prate svako kretanje mete. Uz to, nakon što se rasvjetno svjetlo uključi, kamera će se automatski prebaciti iz IC režima rada u režim rada u boji, što joj garantuje dodatnu funkcionalnost.

Primjene
Kamera je pogodna za različita vanjska okruženja, poput maloprodajnih i stambenih objekata, zgrada uz rijeke, gradilišta itd. Vrlo je jednostavna za instalaciju i upotrebu, a korisnik kameru može prilagoditi za odgovarajući jezik i glas, što je čini još fleksibilnijom i atraktivnijom opcijom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *