Kontrola pristupa

Savremeno radno mjesto treba elektronsku kontrolu pristupa

Često zanemareni prostori za pohranu dragocjenosti, dokumenata i ličnih stvari zaslužuju istu zaštitu kao i uredi, laboratorije ili stanovi. Ipak, mnoga pristupna rješenja ove važne tačke često ostavljaju nedovoljno zaštićenim. Inteligentna elektronska kontrola se obično zaustavlja na vratima, zanemarujući kritične sigurnosne potrebe zaboravljenih prolaza i objekata.

Standardno rješenje koje se koristi u zgradama je paralelno oslanjanje na dva sistema: elektronski pristup za vrata i mehanička zaštita za prolaze i objekte koji nisu „vrata“. To mnogi elektronski sistemi ne mogu ponuditi.

Međutim, oslanjanje na dva toka rada za kontrolu pristupa zasnovanu na različitim tehnologijama povećava rizik i složenost, a administratorima oduzima dragocjeno vrijeme. Korisnici koriste više akreditiva, tako da postoji veća šansa da ih i izgube. Sigurnosni timovi moraju izdavati, pratiti i nadgledati više primjeraka i tipova akreditiva. To stvara dodatno opterećenje za sve.

Veća potreba za zaštitom prostora izvan vrata

Brava za ormarić ili ladicu koja se postavi na odgovarajuće lokacije i integrira s centralnim sistemom može ponuditi potrebnu sigurnost vrijednoj imovini.

Nakon integracije sa sistemskim softverom, ovaj elektronski uređaj može da spriječi neovlašteni pristup i smanji krađe na radnom mjestu koje samo u SAD kompanije koštaju i do 50 milijardi dolara godišnje*.

U sektoru zdravstva, kvalitetnija sigurnost za ormariće može zaštititi lijekove i povjerljive dokumente. Na fakultetima i u školama, studenti i osoblje mogu bez brige ostaviti svoje stvari u ormarićima u zajedničkim prostorijama ili svlačionicama koje su propisno zaštićene.

Na modernim fleksibilnijim radnim mjestima, mnogi korisnici ureda nemaju vlastiti radni sto na kojem bi njihove povjerljive ili vrijedne stvari bile sigurno pohranjene. Oni umjesto toga koriste zajednički sto. Zato nije iznenađujuće da Clutch, pružatelj poslovnih usluga, navodi da je skoro četvrtina korisnika zajedničkih radnih prostora zabrinuta za sigurnost**. Autentična zaštita ormarića nudi više od puke uštede vremena koje se troši na upravljanje. Ona pomaže korisnicima zgrada da imaju miran san u pogledu sigurnosti vlastitih stvari.

Kako menadžeri objekata mogu pronaći najbolje uređaje koji su jednostavni za instalaciju, praktični i ekonomični za rad i integrirati ih bez dodatnih troškova ili poteškoća?

Hardverska rješenja za integraciju zanemarenih tačaka u sistem kontrole pristupa

ASSA ABLOY nudi asortiman sigurnosnih rješenja za zaboravljene pristupne tačke. U mnogim slučajevima, sigurnosne tačke koje se zaključavaju a nisu vrata mogu se integrirati sa sistemom drugih proizvođača. Njima se upravlja zajednički kako bi se maksimizirala fleksibilnost i efikasnost za administratore sistema sigurnosti.

Novi Aperio KL100 na baterije, na primjer, osigurava ormariće, ormare, ladice i druge objekte. Gotovo svaki objekt može se učiniti sastavnim dijelom elektronskog sistema kontrole pristupa. Aperio je dizajniran za minimalno remećenje postojećeg rasporeda namještaja, kompaktan je i radi bežično. To omogućava brzu instalaciju bez oštećenja ili utjecaja na vizualni ambijent. Aperio se besprijekorno integrira sa svakim novim ili postojećim sistemom kontrole pristupa preko 100 različitih proizvođača.

Finavia, operater aerodroma u Helsinkiju, mora zaključavati sve prolaze i objekte, od vrata i ormara do ograda i tereta. Svi uređaji se neprimjetno integriraju sa Lenel sistemom kontrole pristupa. Pultovi za prijavu opremljeni su Aperio KL100 sistemom zaključavanja kako bi se omogućilo čuvanje putnih dokumenata. Mogućnost vođenja evidencije o korištenju pojednostavljuje proces praćenja vremena pristupa skladištu i osoba povezanih s tim.

Ovo je mnogo lakše za praćenje od mehaničke zaštite ključeva: „Kada nas uposlenici napuste, njihov pristup se onemogućava“, objašnjava Kari Mäkinen, viši stručnjak za kontrolu pristupa na aerodromu. „Ili, ako se kartica izgubi, ona se može potpuno ukloniti iz sistema. Sa mehaničkim ključevima taj proces je mnogo teži.”

U Funway Academic Resortu, studentskom smještaju u Madridu, jedan SMARTair sistem pruža fleksibilnu i pouzdanu elektronsku zaštitu za spavaonice, zajedničke prostorije i studentske sefove. Nijedan osjetljivi prolaz ili objekt nije zanemaren. Dio SMARTair kompletnog rješenja za kontrolu pristupa su i SMARTair e-motion brave za ormare sa integriranim RFID čitačima koje rade sa širokim spektrom akreditiva. One nude praktično otključavanje pomoću pametnog telefona i njima se lako upravlja pomoću intuitivnog softvera SMARTair zajedno sa bežičnim uređajima za zaključavanje vrata i elektronskim katancima.

ASSA ABLOY takođe nudi programabilnu sigurnost na bazi ključa za prostore i objekte izvan vrata, kao što su kapije, ormarići, ormari i automati. Uz CLIQ, korisnici uživaju u pogodnostima korištenja jednog programabilnog pametnog ključa na baterije koji otključava svaka vrata ili pristupnu tačku za koju imaju ovlaštenja. Prava pristupa se efikasno ažuriraju pomoću daljinskog ili lokalno instaliranog softvera.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *