Kontrola pristupa Ugostiteljstvo Vertikalna tržišta

Jantar: Oprema za turističke objekte

Nakon završetka ekonomske krize 2015. uslijedio je gospodarski razvoj, a s njim i veliki rast turizma. U kombinaciji s novim oblicima turističke ponude, novim načinima prodaje, općom racionalizacijom turističke industrije i sve većom ulogom tehnologije otvaraju se posve nove mogućnosti za sigurnosnu opremu u tom segmentu

Piše: Matjaž Brinovec, prodajni menadžer, Jantar

E-mail: matjaz.brinovec@jantar.si

Jantar za ovu godinu planira intenzivniji nastup u segmentu turizma, u kojem je do sada bio prisutan samo sa standardnom opremom za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena. U skoroj budućnosti Jantar planira predstaviti namjensku opremu čija će funkcionalnost, kako hardverski tako i softverski, pratiti opće trendove u turističkoj industriji, koja već sada teži što većoj automatizaciji rezervacija i upravljanju turističkim objektima. Konačan cilj je razvoj programske opreme za automatiziranu recepciju za manje i srednje turističke objekte, njena povezanost s namjenskom opremom za upravljanje objektima te racionalizacija korištenja izvora i energije. Prvi korak u tom smjeru jeste ponuda jednostavnog i cjenovno pristupačnog rješenja za nadzor ulaska u apartmane i sobe manjih hotela te nadzor potrošnje električne energije. Ponuđena oprema upotrebljiva je u online (stalna povezanost s programskom opremom) i offline načinu rada (prava ulaska za pojedinačne kartice).

Populus i Reader

Komplet opreme za jednu sobu čine pristupni upravljač Populus X-A, koji ujedno služi za odlaganje kartica, a na njega je priključen dodatni protokolni čitač beskontaktnih kartica Reader O-A ili protokolni čitač s brojčanom tipkovnicom Reader K-A za nadzor ulaska u sobu. Spomenuta oprema na raspolaganju je u verziji od 125 kHz ili 13,56 MHz za uporabu kriptiranih kartica s visokim stupnjem zaštite od neovlaštenog kloniranja. Upravljač Populus X-A s ugrađenim Ethernet komunikacijskim pretvaračem također brine za stalnu komunikaciju s programskom opremom. Napon osigurava izvor napajanja za montažu na DIN letve Power H-20, a dodan je i kontaktor za uključenje ili isključenje velikih potrošača struje. Vanjskim čitačem beskontaktnih kartica s brojčanikom ili bez njega otključavamo ulazna vrata u apartman ili hotelsku sobu, dok upravljačem za odlaganje kartica kontroliramo električnu energiju u sobi i tako osiguravamo štednju električne energije, a ujedno dobivamo informaciju o prisutnosti gostiju u sobi. Velika osvijetljena površina glavnog dijela čitača osim signalizacije stanja omogućuje i blagu rasvjetu hodnika koji vodi do soba. Uz veći broj čitača posve je dovoljna za noćnu rasvjetu hodnika, a može poslužiti za isključenje rasvjete, čime se opet ostvaruje ušteda električne energije.

Bez troškova označavanja 

Ako ulazak u sobe nadziremo čitačima bez tipkovnice, u glavni osvijetljeni dio čitača možemo umetnuti zapis ili tekst koji se priprema po želji naručitelja – npr. možemo zapisati broj sobe, naziv apartmana, informacije o rasporedu čišćenja sobe itd. Na taj način naručitelj može izbjeći trošak označavanja soba namjenskim pločicama s brojevima. Isto tako možemo prilagoditi izgled tipkovnice (font, veličina brojeva) ako se naručitelj odluči za čitače s brojčanom tipkovnicom. Takav je komplet cjenovno usporediv s opremom koja ne ostvaruje stalnu komunikaciju s programskom opremom (standalone) i ne omogućuje razmjenu podataka o aktivnostima gosta u realnom vremenu. Oprema za nadzor hotelskih soba dakako je kompatibilna sa standardnom Jantarevom opremom za nadzor pristupa i omogućuje uspostavu nadzora nad proizvoljnim brojem vrata, odnosno soba.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *