Kontrola pristupa

Kako se gradnja digitalizira, sve su važniji konsultanti za BIM i prateći softver

Kada je Brunelleschi gradio svoju poznatu kupolu na firentinskoj katedrali, morao je dizajnirati vlastitu skelu. Izgradio je liftove za transport materijala s površine. Osposobio je pokretne kuhinje tako da se radnici ne moraju spuštati da bi objedovali.

„Plug-and-play“ građevinske tehnologije napredovale su od 15. stoljeća. Ipak, iznenađujuće velika količina svakog projekta i dalje se izvodi ručno, na način koji bi i Brunelleschi možda prepoznao. Ipak, pred name je digitalna revolucija nakon koje ništa više neće biti isto.

Svaki projekt zgrade zahtijeva koordinaciju ogromnih količina informacija. Ostvarivanje vizije, od ideje do cigle i žbuke, ovisi o uspješnom razvrstavanju ovih informacija. Za arhitekte i inženjere, vlasnike zgrada i izvođače radova, digitalizacija je tu da pomogne i postane trajni dio ovog procesa.

Modeliranje informacija o zgradi (ili BIM) je u srži svakog projekta. BIM nije samo 3D dizajn ili virtualni model gotove zgrade. To je saradnički proces na bazi bogatstva podatakaa. Cilj je smjestiti svaki proizvod i komponentu u cjelovit model. BIM kreira virtualnu zgradu, mnogo prije nego što se postave prvi temelji.

Prednosti BIM-a
BIM u početku može zvučati zahtjevno, ali njegova svrha je zapravo potpuna transparentnost. BIM objedinjuje sve relevantne informacije o projektu i čini ih dostupnijima svima kojima su potrebne, bez obzira na njihov posao. BIM projektovanje zgrada čini inteligentnim i prilagodljivim procesom.

Digitalni model – krajnja tačka uspješnog BIM procesa – postaje centralizirano spremište za ažurirane informacije o specifikacijama. Precizan model minimizira greške u dizajnu i inženjeringu. On olakšava proces multidisciplinarne saradnje koji je ključan za gotovo svaku gradnju. Greške mogu biti skupe – efikasni BIM pomaže da ih se otkloni prije nego što do njih i dođe.

Rezultat je veća produktivnost. Arhitekti su slobodni da se fokusiraju na projekat a graditelji na izgradnju. Postoje dokazi da BIM nudi značajne poslovne prednosti, smanjujući troškove projekta i poboljšavajući kvalitet projekta i funkcije gotove zgrade*. Studije u SAD-u pokazale su da BIM takođe poboljšava sigurnost gradilišta tokom gradnje **.

Budući da svi rade preko istog “živog” modela, kašnjenja se smanjuju, nepotrebne korekcije minimiziraju a vrijeme realizacije skraćuje.

Tamo gdje je to relevantno, specifikacije uključuju priručnike i izjave o ekološkim karakteristikama proizvoda potrebne za certificiranje ekoloških zgrada. Sve što je neophodno za regulatorno odobrenje i usklađenost uključeno je u objekte i gotove biblioteke koje štede vrijeme.

Usklađivanje softvera sa BIM procesom
Specijalistički BIM softver takođe igra ključnu ulogu. Može poslužiti kao veza između softverskog arhitektonskog projekta i baza podataka koje sadrže specifikacijske podatke. Openings Studio, na primjer, šalje detaljne specifikacije rješenja za vrata direktno u popularne pakete kao što su Revit i ARCHICAD.

Umjesto Excel tabela i PDF planova, Openings Studio sve automatski ažurira s najnovijim informacijama o projektu ili specifikacijama, što rezultira manjim brojem grešaka i gubitkom vremena. On eliminira pojedinačno određivanje ključeva za vrata, kao i neprestano žongliranje s više verzija dokumenata.

Da bi se uštedjelo vrijeme, korisnici mogu lako dodati novi hardver za vrata kako bi uporedili alternative ili pokrenuli simulacije za različiti hardver, uređaje za kontrolu pristupa ili cijela rješenja za vrata. Pitanja „šta ako“ postaju brza i jednostavna za odgovor. Openings Studio automatizira visine električnih instalaciju u Revitu i drugim popularnim formatima.

„Softver Openings Studio upoznao nas je sa potpuno novim načinom razmišljanja i efikasnosti“, kaže David Zarhy. Njegova firma Zarhy Architects projektovala je Broadcomov istraživački centar na Univerzitetu u Tel Avivu.

Openings Studio na taj način postaje digitalni resurs za sve koji su uključeni u projekt, kao i trajno otvoreni komunikacijski kanal. „Izravni kanal između zahtjeva i isporučenih rješenja postao je jako važan“, dodaje David Zarhy. „Softver nam je omogućio efikasno upravljanje svim podacima i njihovo ažuriranje“.

Tokom realizacije projekta i životnog ciklusa zgrade, Openings Studio ostaje uvijek aktualan i dostupan. Primopredaja se odvija glatko, od izgradnje zgrade do upravljanja objektima. Svi koji rade na zgradi, danas i ubuduće, brzo će pronaći informacije koje su im potrebne na platformi Openings Studio. Ovaj ključni resurs može pružiti informacije potrebne za provjere na licu mjesta, primjenu politika zaštite na radu, raspored održavanja, projekte obnove i još mnogo toga tokom cijelog životnog vijeka jedne zgrade. Digitalni model pomaže zgradi da se koristi što duže.

Konsultanti kompanije ASSA ABLOY Opening Solutions za specifikacije i BIM posjeduju bogato iskustvo u podršci projektima u rasponu od pojedinačnih vrata do složenih objekata. Saznajte više na https://www.assaabloyopeningsolutions.co.uk/en/project-specification/specification-bim/assa-abloy-openings-studio/

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *