Cyber sigurnost Komunikacije i prijenos

ComNet: Spriječite fizička ugrožavanja sigurnosne infrastrukture

ComNet je kompanija grupacije ACRE specijalizirana za audio, video, podatkovnu i Ethernet komunikaciju. Jedna od oblasti u kojoj su njeni Ethernet proizvodi etablirani je cyber sigurnost. Iz kompanije ističu da oni koji zanemaruju osnovne funkcije mrežne sigurnosti izlažu svoje mreže riziku od napada hakera
Piše: Marco Grasselli, menadžer za jugoistočnu Evropu, ComNet
E-mail: mgrasselli@comnet.net

Kada je riječ o cyber sigurnosti, rijetko se razmatraju prijetnje fizičkog ugrožavanja sistema u vidu neovlaštenog pristupa njegovim uređajima. Međutim, pomoću ove metode moguće je ne samo ugroziti sigurnosni sistem nego i uzrokovati njegov potpuni krah. „Zbog svoje prirode mrežne veze za sigurnosne i nadzorne sisteme mogu se postavljati na sigurne i nesigurne lokacije. Rizično postavljanje otvara velike mogućnosti potencijalnom napadaču, tako da se na zaštitu opreme mora obratiti dovoljno pažnje“, objašnjava Iain Deuchars, regionalni direktor za Veliku Britaniju i Irsku u kompaniji ComNet.

Osjetljivost na napade
Naprimjer, sigurnosna prijetnja mreži na ovom nivou rezultat je fizičke povezanosti treće strane s određenim prekidačem ili uklanjanja rubnog uređaja iz sistema i postavljanja neovlaštene opreme na njegovo mjesto. Veza može biti ostvarena pomoću optičkog priključka, ali bi treća strana za to morala posjedovati ispravan optički interfejs. Stoga, iz oportunističkih razloga, to je obično veza putem električnog interfejsa. Električni Ethernet ulazi (portovi) temelje se na industrijskom standardu, tako da je povezivanje s njima relativno jednostavno. Kako svaki moderni laptop ima takvu vezu, oružje za potencijalni napad je lako dostupno. Ethernet prekidači su dostupni u upravljanim ili neupravljanim formatima, kod kojih upravljana platforma nudi mnogo više funkcija i korisniku omogućava konfigurisanje i daljinsko nadziranje uređaja. Neupravljana jedinica nema takve funkcije. Ona samo obavlja svoj primarni zadatak na osnovu isporučene konfiguracije.

Upravljani Ethernet
Konverteri medija obično dolaze samo u neupravljanom formatu. „Kad je u pitanju sigurnost, upravljane jedinice nude nekoliko funkcija za sprečavanje neovlaštenog ulaska u mrežu. S druge strane, neupravljani formati ih nemaju. Zbog toga se upravljani Ethernet prekidači trebaju koristiti i u vašoj mreži“, kaže Deuchars. Oni koji zanemaruju osnovne funkcije mrežne sigurnosti i odlučuju se za jeftinije, neupravljane uređaje izlažu svoje mreže riziku od napada hakera. Treba imati na umu da hakeri vrlo brzo mogu izmijeniti sofisticiranu sigurnosnu mrežu tako da ona radi u njihovu korist. Jeste li spremni preuzeti takav rizik u pogledu sigurnosti i zaštite kritične infrastrukture, podataka i komunikacije?

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *