Regija

Pet novih dronova u borbi protiv požara u hrvatskim šumama

Telekomunikacijska kompanija Tele2, koja posluje u 11 zemalja i ima više od 24 miliona korisnika, već treću godinu zaredom u okviru projekta DRONacija donira bespilotne letjelice za zaštitu šuma od požara.

Ove je godine donirala pet dronova, i to za Javnu vatrogasnu jedinicu Grada Šibenika, Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir, Javnu vatrogasnu jedinicu Grada Slavonskog Broda, Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek i Zagorsku javnu vatrogasnu jedinicu iz Zaboka.

„DRONacija je jedan od društveno odgovornih projekata na koji smo najponosniji jer ukazujemo na važnost zaštite okoliša, ali i omogućujemo mobilnost bez straha u sezoni pojačanog opreza od požara, svim našim sugrađanima i posjetiteljima, odnosno turistima. Do sada smo donirali ukupno 15 dronova vatrogasnim društvima diljem Hrvatske. Vatrogasci brinu o našoj sigurnosti, a donacijom dronova iskazujemo im simboličnu zahvalu u ime Tele2“, izjavio je Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska.

Dronovi će vatrogasnim društvima omogućiti rano otkrivanje požara, što je važno za prevenciju šteta uzrokovanih požarima, praćenje napretka u gašenju požara i veću sigurnost vatrogasaca.

„Donacija dronova vrijedan je dodatak svim vatrogasnim postrojbama i uvelike će im pomoći u budućim intervencijama jer postoje situacije kada vatrogasci mogu reagirati već za pet minuta zahvaljujući pomoći bespilotnih letjelica“, izjavio je Mario Starčević, sekretar Hrvatske vatrogasne zajednice i Operativno-tehničkog štaba.

Podsjetio je ujedno da ovogodišnja protivpožarna sezona s više od tri hiljade požara zauzima visoko treće mjesto po ukupnom broju požara u posljednjih 11 godina. Stoga HVZ modernizira vatrogasna društva najsavremenijom tehnologijom i opremom te provodi brojne edukacije širom Hrvatske.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *