Kontrola pristupa

Špica: Kako cloud i mobilna tehnologija transformiraju sigurnosnu industriju

Zaštitarske kuće i sistem-integratori već danas mogu koristiti sisteme kontrole pristupa koji imaju mogućnost provjere identiteta korisnika, čak i u slučaju da njihov mobilni uređaj nema pristup internetu preko GSM ili WiFi mreže

Razvoj novih tehnologija, raširenost i dostupnost pametnih mobilnih uređaja, mobilnih identiteta i cloud rješenja imat će veliki značaj i utjecaj na razvoj tržišta kontrole pristupa u bliskoj budućnosti. Trenutno dvije tehnologije najviše oblikuju industriju kontrole pristupa – mobilni identitet (mobile credential) i rješenja u oblaku (cloud). Povezivanje te dvije tehnologije postavlja smjernice i predstavlja nove mogućnosti za zaštitarske kompanije i korisnike, ali i neke nove izazove ili prilike za sistem-integratore.

Najtraženiji na tržištu
Mobilna identifikacija i cloud tehnologija direktno utječu na način kako kupci kupuju i kako sistem-integratori prodaju sisteme kontrole pristupa. Cloud rješenja su danas najtraženija na tržištu i velikom se brzinom šire među različitim tipovima korisnika, od malih i srednjih tvrtki do najvećih korporacija. Sve se to događa u vrijeme kada mobilna tehnologija postaje nezaobilazan faktor naših svakodnevica. Kada govorimo o njoj, ne smijemo zaboraviti da u tu grupu ulaze svi pametni uređaji poput mobilnih telefona, tableta, satova, a u novije vrijeme i nekih novih gadgeta poput pametnih naočala. Stoga je sasvim normalno da ljudi očekuju da mobilnim uređajem mogu pristupiti domu ili radnome mjestu. Cloud i mobilna tehnologija donose mnoge prednosti za korisnike i integratore, ali kada ih povežemo, tj. kada se mobilni pristup uveže na cloud tehnologiju, prednosti se eksponencijalno multipliciraju. To znači da je takav sistem lakše postaviti i prodati, naravno uz pretpostavku da integrator poznaje kako tehnologija djeluje i zna jasno istaći prednosti i unikatnu vrijednost takvog rješenja.

Prednosti za krajnje korisnike
Rješenja koja koriste tehnologiju u oblaku značajno smanjuju opterećenje našeg IT odjela. U osnovi su jednostavna za aktivaciju i korištenje, dostupna su bilo gdje i sve što trebamo je pristup internetu i web-preglednik ili aplikaciju. Takva rješenja su i financijski mnogo prihvatljivija jer ne zahtijevaju tradicionalan način kupnje licenci, skupu IT infrastrukturu ili rad vašeg IT odjela pri instalaciji i održavanju. Troškovi instalacije primarno su vezani za opremu kao što su čitači, iako niti oni s korištenjem mobilne tehnologije više nisu obavezni. Također, nisu potrebni ni troškovi nadogradnje pošto većina rješenja u oblaku nudi kontinuirane nadogradnje. Sa strane sigurnosti, krajnji korisnik i njegov IT odjel mogu u miru koristiti sistem bez brige o cyber napadima pošto je sistem izvan njihove mreže/domene. Povrh svega toga, cloud rješenja za kontrolu pristupa dolaze s otvorenom API utičnicom, što olakšava povezivanje s ostalim sistemima kao što je videonadzor, LPR (prepoznavanje tablica), upravljanje gostima i evidencija radnog vremena.

Zbog toga kontrola pristupa u oblaku postaje sve atraktivnija za korisnike. Instalacija i aktivacija je brža i jednostavnija, a sve probleme vezane za program i njegove funkcionalnosti moguće je urediti pomoću udaljenog pristupa. Model poslovanja u cloudu može se nazvati kontrola pristupa u oblaku, odnosno kontrola pristupa kao usluga (ACaaS), i on se naslanja na poslovni model SaaS industrije, gdje prihodi dolaze od mjesečne ili godišnje pretplate korisnika. Upravljanje sistema i nadogradnje su automatske i puštaju se svim korisnicima, što smanjuje potrebu za pojedinačnim aktivnostima i posjetama korisnicima. Cloud kontrola pristupa za ponuđače usluga zaštite je prilika da se na tržištu diferenciraju i ostvare nove kanale prihoda te ostanu konkurentni. Neka rješenja poput DoorClouda idu ka tome da uopće ne broje korisnike rješenja, nego se isključivo bave aktivacijom vrata koja se kontroliraju. To dodatno smanjuje troškove jer na takav način korisnik (partner ili krajnji korisnik) ima potpunu fleksibilnost širenja sistema i mogućnost neograničene skalabilnosti.

Puna vreća poklona
Koje su prednosti korištenja cloud i mobilne tehnologije za korisnike? Door Cloud nam već danas omogućava da vrata kontroliramo pomoću mobilnih uređaja, bilo da se nalazimo pred vratima ili kilometrima udaljeni. Također, za prolazak se mogu koristiti različite tehnologije kao što su tradicionalni RFID, Bluetooth, NFC ili komunikacija preko interneta. Što to ipak znači za korisnika? To znači da vrata možemo otvarati u svakoj prilici, bilo da smo spojeni na internet preko GSM mreže ili WiFi-ja i u slučaju da nismo povezani. Pomoću mobilnih uređaja prepoznajemo namjeru prolaska, tako da uređaj nije potrebno vaditi iz džepa ili aktivirati neku posebnu aplikaciju. Sve to je za korisnika mnogo prirodnije nego korištenje plastičnih kartica u tradicionalnim sistemima, što bi i trebao biti krajnji cilj današnje tehnologije.

Što nova tehnologija donosi kompanijama?
Cloud tehnologija omogućava sistem-integratorima i partnerima da prava pristupa po potrebi dodjeljuju jednostavno pomoću klikanja na portalu. Naravno, sigurnost tih sistema i dalje je na visokom nivou, pa korisnik ne mora brinuti o potencijalnim opasnostima tehnologije. Mobilne aplikacije i pametni uređaji, 5G tehnologija, cloud rješenja za kontrolu pristupa su velika prilika, ali i izazov za kompanije. Prilika je u tome što se otvaraju nova tržišta, te je moguće već sada razviti nove prodajne kanale, a sistemi koje se nude moraju biti pouzdani. S razvojem tehnologije nastalo je mnogo kompanija i rješenja koja su obećavala mogućnosti koje kasnije nisu mogla pružiti. S time treba biti veoma pažljiv. Zbog praktičnosti i jednostavnog prodajnog kanala mnogi proizvođači danas sami prilaze krajnjim kupcima i to je pravi izazov za integratore i zaštitarske kompanije. No, to se može riješiti pakiranjem svih svojih usluga u jedinstveni paket prema krajnjem korisniku, pri čemu je potrebno naglasiti vlastite prednosti poput iskustva integracije, usluga upravljanja i održavanja, poznavanja lokalnih sigurnosnih procedura i standarda itd.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *