Kontrola pristupa

Bežične brave kao pravo rješenje za pametniju i sigurniju mobilnu kontrolu pristupa

Mobilni pristup mijenja način na koji komuniciramo sa zgradama i upravljamo njihovom sigurnošću. Pametni telefon postaje mobilni ključ jednako lako kao što se ovaj uređaj pretvara u kreditnu karticu ili mapu. Uređaj koji korisnici već nose sa sobom omogućava im otključavanje zgrada ili prostorija na jednoj ili više lokacija. To se, pri tom, odvija na siguran način i po nižoj cijeni za kompanije u odnosu na alternative u vidu akreditiva.

Prema nedavnom izvještaju o tržištu kontrole pristupa, korisnici su kao ključne prednosti naveli kombinaciju pogodnosti, troškova i sigurnosti*. Sigurnost mobilnog akreditiva nudi poboljšanja u odnosu na pametnu karticu ili privjesak, jer su biometrijski podaci ugrađeni u gotovo svaki moderni pametni telefon kroz funkciju otključavanja pomoću otiska prsta ili prepoznavanja lica.

Ljudsko ponašanje također pogoduje korištenju pametnog telefona. Koliko brzo bi student ili zaposlenik primijetili nestanak plastične pristupne kartice? Istovremeno, svi oni paze na svoje telefone. Osoblje u ustanovama ne voli situacije u kojim korisnici pozajmljuju ili dijele akreditive. S druge strane, znatno manje korisnika je spremno dijeliti svoj telefon, čak i na 5 minuta.

Pojednostavljeno upravljanje sigurnošću pomoću pametnog telefona
Otprilike dvije trećine organizacija planira uvesti kontrolu pristupa preko mobilnih telefona u roku od dvije godine ili je već koriste*. Prema organizaciji Omdia, preuzimanja akreditiva za mobilne uređaje porasla su za 220% u periodu između 2018. i 2019.**. Ovaj trend rasta će se vjerovatno nastaviti u budućnosti. Sa stanovišta upravljanja sigurnošću, lakoća korištenja je glavni pokretač rasta.

Akreditive za mobilne uređaje moguće je mijenjati bežičnim putem, bez potrebe za namjenskim sistemima za ažuriranje ili traženjem od korisnika da verificiraju svoje akreditive. Niko više ne mora čekati da se njegove dozvole za pristup ažuriraju.

Osim toga, kada administrator sigurnosti poništi mobilni ključ, on odmah nestaje s korisničkog telefona. Više nema zakazivanja fizičkih sastanaka za primopredaju ključeva nakon što prestane korištenje prostora, istekne ugovor o radu ili završi službena posjeta.

Efikasnost troškova također se postiže i uklanjanjem plastičnih akreditiva: mobilni ključevi eliminiraju potrebu za kreiranjem i ispisom pametnih kartica, znački ili privjesaka.

Mobilni pristup po mjeri: Aperio bežične brave
Sve ove prednosti dostupne su u zgradama opremljenim Aperio bravama na baterije kompanije ASSA ABLOY. Aperio mobilni pristup temelji se na Seosu, platformi nove generacije sa naprednom kriptografijom i autentifikacijom u kombinaciji s vrhunskom zaštitom privatnosti***. Otključavanje pomoću Aperio uređaja je jednostavno i intuitivno: korisnici svoj telefon jednostavno prislone na čitač, baš kao što bi to učinili sa pametnom karticom. Ne trebaju čak ni otvoriti aplikaciju.
Kompatibilnost i sigurnost predstavljaju srž Aperio tehnologije mobilnog pristupa. Aperio brave su kompatibilne sa svim ključnim RFID akreditivima, kao i sa Bluetooth i NFC mobilnim bežičnim protokolima. Korisničko iskustvo u interakciji s vratima identično je za svakoga, a za korištenje nije potrebna obuka.

Ove brave mogu istovremeno raditi sa svim tehnologijama akreditiva. Korisnici u zgradama ne moraju svi istovremeno početi koristiti jedan format. Menadžeri sigurnosti ne moraju organizirati masovni prelazak na novu tehnologiju. Budući da je Aperio dizajniran za maksimalnu kompatibilnost, kompanije mogu paralelno koristiti RFID i mobilne uređaje. One mogu preći sa akreditiva niske na one visoke sigurnosti kad god to žele. Svaka tehnologija je uvijek uključena u paket i odluka se donosi u trenutku kupovine.

Sve ove pogodnosti sada su dostupne u elektronskoj maski za brave Aperio E100 i u bliskoj budućnosti će se nuditi u paketu sa više Aperio uređaja.

Aperio brave već smanjuju troškove proširenja kontrole pristupa u zgradi bežičnim putem. Brzo se instaliraju, ekonomične su za održavanje i besprijekorno se integriraju sa sigurnosnim sistemima preko 100 različitih proizvođača.

Za zgrade opremljene ovim bravama, troškovi prelaska na sistem koji koristi pametne telefone kao ključeve mogu biti nepostojeći: Aperio tehnologija bežičnog zaključavanja ima već ugrađen mobilni pristup.

Više informacija možete saznati ako preuzmete besplatni vodič za Aperio rješenje za mobilni pristup na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/aperio-mobile-access

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *