Svijet

Milijarda videonadzornih kamera do 2021.

Prema novom izvještaju IHS Markita, milijarda kamera bit će instalirana do 2021. godine. Procjene su da je već ugrađeno oko 770 miliona, pri čemu 54 posto otpada na Kinu, navodi CNBC.

Na drugom mjestu su Sjeverna i Južna Amerika, koje drže 18 posto, dok se na ostatak Azije odnosi dodatnih 15 posto instaliranih kamera.

Prema istraživanju, najveći rast videonadzornih tržišta očekuje se u zemljama u razvoju poput Indije, Indonezije i Brazila. Procjenuje se da će se te tri zemlje pridružiti Kini i Sjedinjenim Američkim Državama među top pet država s najvećim brojem kamera. Trenutno su na tim pozicijama Japan te Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje imaju najviše ugrađenih kamera po glavi stanovnika u Evropi.

Istraživači navode da su Sjedinjene Američke Države tek neznatno iza Kine po broju kamera po glavi stanovnika. Kina je 2018. godine imala jednu kameru na svaku 4,1 osobu, a SAD jednu na svakih 4,6 ljudi.

Druga studija, koju je objavila web-stranica za kompjutersku sigurnost Precisesecurity.com, navodi da su Sjedinjene Američke Države, zapravo, na prvom mjestu sa 15,28 nadzornih kamera na stotinu stanovnika, a Kina na drugom sa 14,36, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu taj broj gotovo upola manji – 7,5 kamera.

Kineska videonadzorna industrija opskrbljuje AI tehnologijom 63 zemlje, izvještava CNBC, i dom je nekolicini najvećih proizvođača kao što su Hikvision, Dahua i Huawei.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *