Kontrola pristupa

Efikasnija zaštita podatkovnih centara i servera

Kritična poslovna imovina zahtijeva višeslojnu sigurnost. Ovaj se princip jednako odnosi na virtualnu i fizičku imovinu: podaci mogu biti od ključne važnosti za poslovanje, baš kao što su to ljudi i prostorije. Alati za zaštitu podataka sadržavat će najnovije tehnologije u oblasti cyber sigurnosti, možda čak i vještačku inteligenciju*. Oni će raditi zajedno s tehnologijama fizičke sigurnosti poput elektronske kontrole pristupa.

U nedavnom članku o sigurnosti podataka na portalu Computer Weekly** navedeno je da je „fizička sigurnost ključna za zaštitu i efikasnost podatkovnih centara … preduzeća se, u konačnici, izlažu nizu rizika ako se ova oblast sigurnosti zanemari.” Nedostatak ulaganja u fizičku sigurnost servera podriva cyber sigurnost podataka i obrnuto.

Odgovarajuće kontrolne mjere fizičke sigurnosti smanjuju rizik kroz minimiziranje neovlaštenog pristupa serverima. One štite od vanjskih upada i takozvanih “insajderskih prijetnji”, kao i od slučajnih narušavanja sigurnosti i oštećenja serverskog hardvera.

Višeslojna fizička sigurnost za efikasniju zaštitu podataka

Bežične brave Aperio su ključna komponenta holističke sigurnosne slagalice jer štite vrijedne podatke ograničavanjem fizičkog pristupa serverima. Rješenja za serverske ormare mogu imati različite postavke zaključavanja, a serija proizvoda Aperio nudi dva tipa brava koje to mogu ponuditi.

Elektronska brava Aperio KS100 za serverske ormare pruža sveobuhvatnu i bežičnu kontrolu i nadzor polica i ormara, uključujući sofisticiranu zaštitu od neovlaštenog otvaranja. Opcionalna online integracija dodaje funkciju upozoravanja o promjeni situacije u stvarnom vremenu i statusu brave. KS100 se može postaviti bežično na licu mjesta ili u podatkovnom centru, te se neprimjetno integrirati sa postojećim pristupnim sistemom.

Elektronski cilindar za serverske police C100 nudi jednostavan dizajn prilagođen raznim tipovima serverskih ormara. On je jednostavan za postavljanje bez žica, bušenja ili kabliranja na samom ormaru: instalateri jednostavno mijenjaju postojeći mehanički cilindar Aperio uređajem. C100 je kompatibilan s pristupom koji se ostvaruje bez ključa pomoću bilo koje standardne RFID tehnologije i uključuje se direktno u sistem kontrole pristupa bez složene integracije baze podataka.

Pored zaključavanja ormara za servere, Aperio uređaji za zaštitu vrata osiguravaju da isključivo ovlašteno osoblje i izvođači radova imaju pristup serverskim prostorijama. Cilindri, maske za brave, sigurnosne brave i bežična ručka sa ugrađenim RFID čitačem na baterije, dostupni su za više vrsta i formata vrata. Svi oni omogućavaju kontrolu pristupa bez ključa kako bi se zaustavile potencijalne prijetnje. Certificirane bežične brave dostupne su i za vrata unutar perimetra, što dodatno proširuje kontrolu i zaštitu.

Ovi uređaji su dizajnirani za neometanu integraciju sa svim tipovima sistema upravljanja sigurnošću. Aperio omogućava menadžerima objekata i podatkovnih centara da prošire doseg elektronske zaštite bez zamjene postojećeg sistema ili nepotrebnog opterećenja paralelnim korištenjem zasebnih sistema. Mogućnosti uvida u evidenciju korištenja na zahtjev menadžerima sigurnosti daje tačne podatke o tome ko je pristupio kojem serveru i kada.

Aperio nudi esencijalni nivo zaštite podataka za sva višeslojna sigurnosna okruženja. Uz ovu tehnologiju, nedostatak fizičke zaštite neće otvoriti vrata uljezima ili cyber kriminalcima. Prave tehnologije kontrole pristupa olakšavaju pravim osobama da dođu do servera unutar organizacije dok je svima ostalim zabranjuje pristup.

Preuzmite besplatan vodič o Aperio rješenjima za kontrolu pristupa za servere i podatkovne centre sa https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/hubfs/AA_Aperio_KS100_C100_TrifoldFlyer_01_2021_ENG_EMEA.pdf

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *