Kontrola pristupa

Finski jedriličarski klub štiti prostorije bravama koje samostalno proizvode energiju

Mnoge organizacije muči isti problem. Zaštita raštrkanih lokacija predstavlja poseban problem za menadžere objekata. Zamjena cilindara prilikom gubljenja ključa često podrazumijeva putovanja i velike troškove. Na udaljenim lokacijama teško je implementirati alternativni sistem kontrole pristupa koji se oslanja na napajanje električnom energijom. Bežične elektronske brave bez baterija, kojima se upravlja daljinski putem softvera u oblaku, mogu pomoći u rješavanju ovih izazova.

Jedriličarski klub Näsijärvi u Finskoj posjeduje više objekata na jezeru Näsijärvi, od kojih su neki međusobno udaljeni i do dva sata plovidbe. Do sada su korišteni mnogi mehanički „jedriličarski ključevi“, što je omogućilo članovima kluba da otključaju i koriste ove objekte. Međutim, registri korisnika ključeva i evidencije mehaničkih ključeva nisu se mogle jednostavno ažurirati. Ovo je predstavljalo sigurnosni izazov koji ni mehanička zaštita ni tradicionalna kontrola pristupa nisu mogli otkloniti. Jedriličarski klub je tražio rješenje kako bi ojačao sigurnost i ujedno smanjio radno opterećenje i troškove.

Za novo i efikasnije rješenje, jedriličarski klub je tražio programabilni digitalni sistem ključeva koji će im pomoći da povrate kontrolu nad zaštitom objekata. Traženi su uređaji za zaključavanje bez kablova koji će raditi i na udaljenim lokacijama kluba, uz napajanje preko korisničkog ključa.

Za upravljanje je tražen softver koji omogućava da se prateće aktivnosti vode s bilo koje lokacije. To je sistem koji olakšava poništavanje prava pristupa za sve izgubljene ključeve i nudi mogućnost praćenja korištenja objekata, tako da administratori sigurnosti mogu provjeriti evidenciju pristupa ako se jave problemi.

Više kontrole uz programabilne pametne ključeve

Jedriličarski klub Näsijärvi je za zaštitu svojih prostorija i upravljanje pristupom za članove kluba odabrao PULSE rješenje za kontrolu pristupa pomoću ključeva. Ono je dio brenda ABLOY iza kojeg stoji Grupacija ASSA ABLOY.  Oko 55 PULSE cilindara postavljeno je na različitim lokacijama u vlasništvu jedriličarskog kluba. Članovi kluba sada sa sobom nose ključ koji otvara sve za njih odobrene PULSE brave u zoni jezera.

Zašto je PULSE najbolja opcija za klubove sa udaljenim lokacijama?

PULSE brave su savršeno prilagođene okruženju kakvo je jezero Näsijärvi na kojem su pokrivene lokacije prilično raštrkane. Ove brave same generiraju napajanje koje im je potrebno za rad elektronike uz korištenje energije iz potiska ključa. Ova inovativna tehnologija prikupljanja energije znači da im za rad nisu potrebni ni kablovi ni baterije, što štedi troškove rada i održavanja za jedriličarski klub.

Serija cilindara PULSE uključuje brave za vrata, bravice, brave za namještaj i katance koji mogu raditi na otvorenom i u najtežim klimatskim uvjetima. Gotovo svaki cilindar može se zamijeniti PULSE uređajem i spojiti bez žica ili bušenja.

Još jedna prednost je lakoća upravljanja PULSE sistemom. Klub može samostalno upravljati svojim sistemom i tako ostvariti dodatne uštede u ovom segmentu.

Za dolazak do objekata kluba može vam trebati i više sati vožnje brodom. Zato PULSE štedi i vrijeme koje se ranije trošilo na ovakva putovanja. „PULSE sistem omogućava ažuriranje i deaktiviranje ključeva u svakom trenutku putem čitača i cloud servisa“, kaže Ari Karjalainen, izvršni direktor kompanije Ajan Lukko Lock i član jedriličarskog kluba Näsijärvi.

Incidente je lako ispitati uvidom u evidenciju korištenja ključeva ili brava: „U slučajevima vandalizma, pristupni registar se može koristiti da se utvrdi čiji je ključ korišten za posjetu prostorijama i kada“, dodaje Karjalainen.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *