Svijet Vijesti

FLIR Systems kupio Aeryon Labs

FLIR Systems je saopćio da je kupio Aeryon Labs, proizvođača bespilotnih letjelica (UAS) visokih performansi za vojsku, javnu sigurnost i kritičnu infrastrukturu. Aeryonovi kvadkopteri s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem posjeduju višestruke senzore, uključujući FLIR-ovu termoviziju, kako bi korisnicima omogućili inteligenciju, nadzor i izviđanje (ISR) visoke rezolucije.

Aeryon Labs je osnovan 2007. godine. Sjedište kompanije je u Waterloo, Kanada, a uredi u Denveru i Salt Lake Cityju. Proizvođač je bespilotnih letjelica grupe 1, odnosno do 9 kg (20 funti) težine. Koriste ih vojske više od 30 zemalja, uključujući i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Aeryon razvija UAS rješenja koja uključuju hardver, ugrađeni softver, zemaljske kontrolne stanice, senzore, softver za zračne operacije, kao i prateće usluge za svoje klijente.

“Kupovina Aeryon Labsa ojačava našu dugoročnu strategiju kojom se želimo pomjeriti s proizvodnje senzora ka razvoju kompletnih rješenja koja spašavaju živote”, rekao je Jim Cannon, predsjednik Uprave i izvršni direktor FLIR Systemsa. “Ova akvizicija, zajedno s kupovinom Prox Dynamicsa 2016. godine, uveliko povećava naše mogućnosti razvoja bespilotnih sistema. Sada možemo razvijati ne samo nano bespilotne letjelice već i UAS rješenja grupe 1 za vojsku. Namjeravamo i dalje investirati i graditi ovaj segment našeg poslovanja jer smatramo da su bespilotna i autonomna rješenja velika prilika za rast u narednim godinama.”

Aeryonove SkyRanger bespilotne letjelice, koje se mogu prenositi u ruksaku, jedan operater može staviti u funkciju za samo nekoliko minuta. Poznate su po radu u zahtjevnim okruženjima i lošim vremenskim prilikama, uključujući i velike nadmorske visine, navale vjetra, kiše i snijega. Najnovije letjelice unutar SkyRanger porodice manjih UAS-ova postižu odlične rezultate i jako su pouzdane. S modularnom i otvorenom arhitekturom krajnji korisnici i programeri mogu razviti nove hardverske i softverske dodatke za SkyRanger platformu, čime se omogućava brz razvoj rješenja, umjetne inteligencije i autonomnih funkcija.

“Jako smo zadovoljni na članstvu u FLIR-ovoj porodici i što smo veliku tehnološku kompaniju uzeli za naš novi dom”, rekao je Dave Kroetsch, suosnivač i tehnički direktor Aeryon Labsa. “Kako se tehnologija dronova i tržište razvija, kupci traže UAS kao samo jednu komponentu šireg rješenja. Iako se Aeryon razvijao u tom pravcu proteklih nekoliko godina, biti dio FLIR Systemsa otvara nam put da naše hardverske i softverske tehnologije uključimo u mnogo veća rješenja nego što bi to za nas ikada bilo moguće.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *