Svijet Vijesti

Vrijednost tržišta sigurnosti 119 mlrd. $ do 2023.

Prema posljednjim istraživanjima Marketsandmarketsa, tržište (tehničke) sigurnosti porast će sa 84,1 milijardu dolara u 2018. na 119,4 milijarde do 2023. godine, uz prosječnu stopu rasta od 7,3%. Glavni pokretači su teroristički napadi, tehnološki razvoj i implementacija bežične tehnologije u sigurnosnim sistemima, veća upotreba IP videonadzornih kamera, korištenje mobilne kontrole pristupa i usvajanje sigurnosnih sistema zasnovanih na internetu stvari s platformama za cloud računarstvo.

Procjene su da će u okviru segmenta usluga integracija sigurnosnih sistema predvoditi tržište. Integracija je važna usluga u sigurnosti, jer podrazumijeva zajedničku upotrebu više komponenti ili podsistema kao jedan veliki. Integratori pružaju rješenja zasnovana na veličini i složenosti sistema koji treba osigurati. Stoga potražnja za njima ubrzano raste zahvaljujući primjeni različitih strategija sigurnosti u organizacijama svih veličina širom svijeta.

Očekuje se da će segment velikih preduzeća držati najveći tržišni udio. Te kompanije su ranije počele koristiti rješenja i usluge za tehničku sigurnost, jer imaju više sredstava na raspolaganju i veću infrastrukturu koju treba zaštititi. Velika preduzeća trebaju složene i visoko skalabilne sigurnosne sisteme i usluge u odnosu na mala i srednja preduzeća (MSP). Takvi klijenti rade na više lokacija u različitim područjima, stoga im je potrebno rješenje koje nudi veću mogućnost integracije. Pored složenosti i zahtjeva, velika preduzeća su pod visokim rizikom od cyber i drugih vrsta kriminalnih radnji. Kombinacija složenosti i visokih rizika zahtijeva velike sisteme koji su potpuno integrisani i mogu koristiti najbolju i najpouzdaniju tehnologiju.

Istraživači očekuju da će tokom prognoziranog perioda Azijsko-pacifička regija ostvariti najveću stopu rasta. Razlog sve veće upotrebe sigurnosnih sistema u tom dijelu svijeta jesu rastuće ekonomije tamošnjih zemalja sa sve većim proizvodnim bazama, uz stalni rizik od terorističkih prijetnji. Vlade Indije i Kine počele su ulagati velika sredstva u sigurnost, dok ekonomije u razvoju rade na poboljšanju infrastrukture. Među glavnim pokretačima je sve veće usvajanje sistema kontrole pristupa u malim i srednjim preduzećima, ugostiteljstvu, aerodromima, bankomatima, bankama, stambenim zgradama i bogomoljama.

Glavni proizvođači navedeni u istraživanju su: ADT, Bosch, Cisco, Honeywell, Johnson Controls, Anixter, Genetec, Secom, G4S, Pelco by Schneider Electric, Dahua, Kastle, Hikvision, Stanley i Axis Communications.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *