Svijet Vijesti

Rast tržišta pametnih gradova u Kini

Tržište pametnih gradova u Kini rast će sa 30,4 milijarde dolara u 2018. na 59,9 milijardi do 2023. godine, uz godišnju stopu rasta od 14,5%, navodi se u istraživanju Marketsandmarketsa. Rast uglavnom pokreće povećanje stanovništva, potreba za brzom urbanizacijom te vladine investicije i politike koje ubrzavaju rad na projektima pametnih gradova.

Marketsandmarkets smatra da su stalni razvoj mobilnih aplikacija koje se temelje na naprednim tehnologijama, kao što su 5G, internet stvari i računarstvo u oblaku, te IT outsourcing područja koja se najviše razvijaju u softverskom segmentu tržišta pametnih gradova u Kini. U tome prednjače regije Zhongguancun, Peking, Šangaj i Hangzhou. Ključni tržišni igrači u pametnoj infrastrukturi uključuju Hollysys, Nari Technology i China Railway Electrification Engineering Grupu.

Analitičari su otkrili da je pametni transport u glavnom fokusu razvoja pametnih gradova u Kini s oko 70% projekata usmjerenih na transformaciju transportnog sektora. U izvještaju se predviđa da će na hardver otići više od 80% investicija u pametni transport. Međutim, tržište usluga je najbrže rastuće u segmentu pametnog prijevoza. Istraživanja pokazuju da se u pametnom transportu većina ICT investicija realizira u području pametne mobilnosti. A ključni tržišni igrači su: Advantech, Kontron i China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC).

Kina također ostvaruje napredak u nadzoru ljudi implementiranjem vještačke inteligencije i funkcije prepoznavanja lica i hoda u svojim sigurnosnim sistemima. Ta je zemlja fokusirana na sistem nadzora koji će povezivati sigurnosne kamere širom zemlje putem oblaka s bazom podataka, koja će sadržavati profil lica svakog pojedinca i njihove lične podatke. Ministarstvo javne sigurnosti je 2015. godine pokrenulo projekat uspostavljanja ogromne baze podataka za prepoznavanje lica kako bi se u roku tri sekunde mogao identificirati od 1,3 milijarde građana. Projekat je još u fazi razvoja. Njegov cilj je postizanje stope tačnosti od 90%, ali se suočava sa značajnim tehnološkim preprekama. Zemlja je usredsređena na razvoj sistema koji će analizirati nadzorne podatke uživo s ciljem poboljšanja javne sigurnosti.

Istraživači Marketsandmarketsa su otkrili da je kineska vlada počela usvajati i provoditi više projekata pametnih gradova, za što postoji snažna finansijska i institucionalna podrška centralne i lokalnih vlasti. Pored rast broja stanovnika i potrebu za brzom urbanizacijom, zagađenje okoliša je ključni pokretač razvoja pametnih gradova u Kini.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *