Sajmovi Svijet

Posjetili smo Perimeter Protection u Nirnbergu

Ovogodišnje izdanje bilo je u posebnom fokusu s obzirom na to da se zaštita kritične infrastrukture našla u žiži aktuelnih razgovora sigurnosnih profesionalaca. Izlagači su ponudili raznovrstan izbor proizvoda, od metala korištenih za izgradnju vrata i ograda, preko integrisanih rješenja za kontrolu pristupa do dronova i proizvoda potpomognutih vještačkom inteligencijom

Piše: Seid Malanović; E-mail: redakcija@asadria.com

Sajam Perimeter Protection se održao u Nirnbergu između 17. i 19. januara 2023. godine i okupio je oko dvije stotine  izlagača iz cijeloga svijeta raspoređenih u dvije hale. Kako smo imali priliku vidjeti, tehnologije za zaštitu perimetra i dalje izazivaju veliku pažnju posjetilaca, kojih je ove godine bilo više od pet hiljada, jer su ključne za zaštitu kritične infrastrukture, ali i manjih objekata od neželjenih upada. Sajam je, uprkos većinskom broju izlagača iz DACH regije, ipak prilično izašao iz regionalnog okvira na međunarodnu scenu, prvenstveno zbog njegove tematske usmjerenosti. Fokus je bio i na integraciji različitih sistema u jedinstveno rješenje s ciljem unapređenja poslovanja.

Inovatne tehnologije

Izlagači su ponudili raznovrstan izbor proizvoda, od metala korištenih za izgradnju vrata i ograda, preko integrisanih rješenja za kontrolu pristupa sve do dronova i proizvoda potpomognutim vještačkom inteligencijom. Iako same tehnologije za zaštitu perimetra postoje već nekoliko godina na tržištu, proizvodi su doživjeli značajna poboljšanja, poput, npr., 3D LiDAR senzora koji dobivaju sve veće mogućnosti u odnosu na ranije. Također, mnogi uređaji su softverski potpomognuti kako bi krajnjim korisnicima pružili veću efikasnost, a dosta pažnje poklanjalo se i proizvodima sa vještačkom inteligencijom.

Multifokalna kamera

Posebnu pažnju na štandu kompanije Dallmeier privukla je nova Panomera kamera, koja zahvaljujući multifokalnoj tehnologiji radi s više senzora, ali na različitim fokalnim dužinama. Dallmeierov menadžer marketinga Josua Braun kazao je kako su prednosti ove kamere višestruke. “Ukoliko našu kameru kombinirate s AI tehnologijom, dobit ćete idealnu kombinaciju. Posebne prednosti se odnose na povećanje efikasnosti rada budući da vam uz ovu kameru treba mnogo manje dodatnih kamera, pri čemu se uopće ne gubi na efikasnosti sistema. To također utječe i na smanjenje broja lažnih alarma, a prije svega zahvaljujući klasifikaciji objekata pomoću AI tehnologije”, kazao je Braun.

Kompanija i-PRO je na zajedničkom štandu s Milestone Systemsom predstavila raznovrsnu ponudu rješenja prilagođenih različitim potrebama klijenata. Prodajni inžinjer Burhan Gunay demonstrirao je na Milestoneovom VMS-u praktičnu upotrebu različitih modula na kamerama. Tako su se posjetioci mogli upoznati sa tri različite serije i-PRO kamera: X seriju s bogatim paketom opreme, S seriju sa standardnim paketom te U seriju s osnovnim funkcionalnostima. Gunay je posebno istakao prve dvije, koje su opremljene AI tehnologijom, čime je znatno povećana njihova efikasnost.

Dronovi i zaštita od dronova

Pored navedenih tehnologija, za zaštitu perimetra sve više se koriste i moderni dronovi. Jan Suk, predstavnik firme Hive Systems, prezentirao je trenutne mogućnosti njihove tehnologije: “U zavisnosti od modela, dronovi mogu nadgledati željeni objekat ili metu, za sada u trajanju od 25 minuta. Nakon toga se samostalno vraćaju u bazu, gdje im mijenjamo baterije u roku tri minute, nakon čega su ponovo spremni za rad.” On ipak napominje da se dronovi koriste uglavnom kao dodatni alat u svrhu zaštite perimetra s obzirom na to da su njihova trenutna ograničenja direktno povezana s izdržljivošću baterija. S druge strane, predstavljene su i tehnologije za zaštitu objekata od neželjenih upada dronova. Kako nam je pojasnio Bibin Thomas, predstavnik kompanije Telespazio, rješenja se zasnivaju na ugradnji elektrooptičkih senzora uz mogućnost ugradnje i aktivnih radara. Zahvaljujući postavljenim senzorima, operater prati detektovani dron u stvarnom vremenu, nakon čega su drugi sistemi u mogućnosti u potpunosti otkloniti prijetnju.

U sklopu sajma održan je i forum na kojem su posjetioci i učesnici mogli prisustvovati brojnim prezentacijama stručnjaka iz oblasti zaštite perimetra, sigurnosti objekata, bespilotnih tehnologija i drugih stručnih predavanja. Također, održana je i posebna izložba bespilotnih letjelica u organizaciji udruženja “Unmanned Aviation Association” iz Berlina, inače zvaničnog partnera ovog događaja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *