Svijet

Google okončao dogovor o kupovini 6,6% ADT-a

ADT je prodao Googleu 54.744.525 svojih običnih dionica klase B, nominalne vrijednosti 0,01 dolar po dionici, odnosno ukupnoj cijeni od 450 miliona dolara. To čini približno 6,6% izdatih običnih dionica ADT-a. Kompanija očekuje da će se neto prihod iskoristiti za rast i smanjenje duga.

Prvobitna najava objavljena početkom augusta sadržavala je glavne detalje investicije, koja će dovesti do bliskog partnerstva dvije kompanije, dajući Googleu pristup 6,5 miliona klijenata ADT-a i njegovim kvalificiranim tehničarima, koji će razvijati Google Nest seriju proizvoda. Kao rezultat toga, Google Nest hardver u kombinaciji s ADT-ovom profesionalnom uslugom instalacije i nadzora stvorit će potpuno integrisani set uređaja, softvera i usluga za tržište sigurnih pametnih domova.

Prema Reutersu, ADT će dobiti podršku visokotehnološkog partnera i mogućnost širenja usluga, dok će Google povećati prisustvo na tržištu i bolje šanse u odnosu na Amazon.

Blake Kozak, Omdijin glavni analitičar za sigurnosne i tehnologije pametnih domova, objavio je analizu o potencijalnim kratkoročnim i dugoročnim implikacijama ovog poteza iznijevši stav da bi Googleov udio u ADT-ovom kapitalu – spajanje visokotehnološke kompanije s ponuđačem protivprovalnih sistema – mogao biti diferencijator u industriji. Novo bi partnerstvo, smatra Kozak, moglo biti početni korak koji će uzburkati tržište pametnih domova i protivprovale.

ADT procjenjuje da će svojim kupcima već od ove godine ponuditi određene Googleove uređaje, a sljedeće proširiti integraciju. Kompletno ADT + Google rješenje za kućnu sigurnost koristit će sigurnu platformu čiji će prioritet biti privatnost i interoperabilnost.

Svaka će kompanija, također, odvojiti dodatnih 150 miliona dolara za zajednički marketing, razvoj proizvoda, tehnologiju i obuku zaposlenih. Očekuje se da će ove investicije ubrzati ADT-ov rast i potaknuti inoviranje proizvoda obje kompanije na fragmentiranom, ali brzorastućem tržištu pametnih domova.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *