Svijet

Gotovo 40% nadzornih kamera podložno cyber napadima

Kompanija Genetec objavila je novo istraživanje u kojem stoji da čak 68,4% ili gotovo 7 od 10 kamera ima zastarjeli firmver (sistemski softver).

Novi firmver podrazumijeva ne samo nove funkcionalnosti već i posljednje cyber sigurnosne mjere.

“Prema podacima koje smo prikupili, više od polovine kamera sa zastarjelim firmverom (53,9%) sadrži poznate cyber sigurnosne ranjivosti. Ekstrapolirajući to na prosječnu sigurnosnu mrežu, gotovo 4 od svakih 10 kamera osjetljivo je na cyber napad“, kaže Mathieu Chevalier, vodeći arhitekt sigurnosnih sistema u Genetecu.

Pokazalo se također da gotovo jedna od svake četiri organizacije (23%) ne koristi jedinstvene šifre, oslanjajući se na istu zadatu šifru za sve kamere istog proizvođača. Time je hakerima olakšano ovladavanje cijelim sistemom nakon probijanja zaštite samo jedne kamere.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 44.763 kamere spojene na sisteme koji su dio Genetecovog razvojnog programa.

Uprkos tome što je u mnogim novim nadzornim kamerama podešeno da instalateri i krajnji korisnici prilikom instalacije moraju unijeti novu šifru ili administrativne podatke, u opticaju su stariji uređaji za koje nikada nisu ažurirane šifre, što može ugroziti druge kritične podatke i sisteme koji su dio iste mreže.

“Nažalost, naše istraživanje pokazuje da mentalitet ‘postavi i zaboravi’ i dalje prevladava, što dovodi u opasnost sigurnost cijele organizacije i privatnost ljudi. Potrebna je samo jedna kamera sa zastarjelim firmverom ili nepromijenjena zadana šifra da se stvori uporište za napadača da kompromituje cijelu mrežu”, dodaje Chevalier. „Ključno je da organizacije budu jednako proaktivne u ažuriranju svojih sigurnosnih sistema koliko su to u ažuriranju IT mreža.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *