Svijet

Više od tristo miliona uređaja za sigurnost domova u opticaju do 2023.

Sve veći broj potrošača koji preferiraju efikasniji i povoljniji način osiguravanja svoje imovine uzrokovao je brzi rast globalnog tržišta sigurnosti pametnih domova. Prema istraživanju portala PreciseSecurity.com, trend širenja nastavit će se i u sljedećim godinama, a isporuka kućnih nadzornih i sigurnosnih uređaja na globalnom nivou dosegnut će više od 307 miliona jedinica do 2023. godine.

Globalno tržište pametnih kućnih uređaja ove godine bilježi gotovo 815 miliona isporuka. Prema podacima iz 2019, u narednih pet godina predviđa se prosječan godišnji rast od 14,4%, što će rezultati brojem od 1,34 milijarde uređaja u 2023.

Najveći dio toga ili 339,8 miliona jedinica spada samo u kategoriju videozabave. Međutim, ankete predviđaju da će najveći rast ostvariti uređaji za nadzor i sigurnost u domovima.

Naime, u tom tržišnom segmentu u 2018. je zabilježeno 97,7 miliona prodanih jedinica, a u narednih dvanaest mjeseci čak 156,6 miliona. Najnovija istraživanja pokazuju da će oprema za nadzor i sigurnost domova, poput pametnih brava, nadzornih kamera i videozvona, činiti 22,1% globalne isporuke pametnih kućanskih uređaja do 2023. godine, uz prosječnu stopu rasta od 18,4%.

Statistika pokazuje da kupci širom svijeta najčešće nabavljaju pametna zvona na vratima. Očekuje se da će taj relativno mlad segment tržišta pametnih domova do 2023. dostići vrijednosti 1,4 milijarde dolara na globalnom nivou.

Nedavna istraživanja pokazuju da su zvona najtraženiji pametni kućni uređaji u američkim domaćinstvima od 2019. godine. U Sjedinjenim Američkim Državama ove je godine prodato gotovo četiri miliona videozvona, a do 2023. se prognozira broj od čak 5,6 miliona jedinica. Od ostalih predmeta kupci u toj zemlji najviše su bili zainteresovani za pametne zvučnike s glasovnim pomoćnicima, pametne sijalice i pametne detektore dima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *