Menadžment sigurnosti Softveri Svijet Videonadzorni sistemi

Kako da instalateri ostanu konkurentni pomoću daljinskog praćenja?

Svijet se ubrzano mijenja, posebno za tradicionalne kompanije za sigurnosne instalacije. Ako se ne prilagode promjenama, njihov opstanak može biti doveden u pitanje. Javlja se pritisak da ove kompanije ponude što raznovrsnija rješenja. Činjenica je da se proizvodi i tehnologije kontinuirano razvijaju. Istovjetna je i želja za radom na daljinu i njegovim nadzorom – sve su to stvari koje ove kompanije trebaju uzeti u obzir u svom strateškom planiranju. Da bi ostale konkurentne, važno je da kompanije stalno prate trendove i prilagode se tržištu i potrebama kupaca. U ovakvom poslovnom okruženju, saradnja s proizvođačem koji prati trendove i razvija proizvode i tehnologiju u skladu s njima može predstavljati veliku vrijednost.

Prihvatanje daljinske usluge
Jedan od novih trendova u svijetu instalatera je koncept VSaaS (videonadzor kao usluga). Upotrebom videa kao alata sigurnosti i poslovne analitike upravlja se daljinski odnosno putem mreže u oblaku (cloud). Tako se krajnjim korisnicima omogućava da ostvare vrijednost pomoću ove usluge, bez potrebe da se na nju fokusiraju. To, naravno, znači da se korisnici ne moraju baviti ni održavanjem, nego tek omogućiti instalateru da koristi tehnologiju da na daljinu pazi na njihov sistem.

VSaaS tehnologija raste veoma brzo. Udruženje sigurnosne industrije imenovalo je „prelazak na uslužne modele“ jednim od svojih deset ključnih trendova za industriju 2021. godine.

Kao i sva druga preduzeća, i instalaterske kompanije gledaju u budućnost kako bi se prilagodile ovim trendovima, a neke i prihvataju novu vrstu poslovnog modela. Sposobnost ponude ugovora o uslugama i održavanju nakon instaliranja rješenja može kreirati novi izvor prihoda koji može postati i stalan.

S druge strane, primjena daljinskog praćenja i konfiguracije omogućava instalaterima da riješe širok spektar problema, bez potrebe da fizički odlaze do objekata svojih klijenata. Tako se štedi na vremenu i troškovima putovanja. Ovo je poslovnim odnosima dodalo i element sigurnosti jer se na ovaj način omogućava ljudima da se drže na distanci, što je važan faktor rada u novim okolnostima.

„Da bi spremno dočekali trend prelaska na tehnologiju oblaka, integratori i instalateri sigurnosnih sistema je prihvataju kao dobru priliku za jačanje svojih poslovnih modela“, kaže Peter Guan, direktor prodaje i marketinga u kompaniji Hikvision Europe. „Oni koriste cloud za pružanje usluga svojim klijentima, kao što su provjere sistema i daljinsko održavanje. Istovremeno, korisnici mogu dosljedno skalirati svoje poslovanje u skladu sa efikasnošću“.

Fleksibilnost pomoću daljinske tehnologije
Naravno, tamo gdje postoje trendovi, javljaju se i inovativni proizvođači koji ih koriste kao inspiraciju. Hik-ProConnect je konvergentno sigurnosno rješenje bazirano na oblaku, koje sigurnosnim operaterima pomaže da lakše upravljaju uslugama za svoje klijente. Instalateri mogu daljinski pratiti stanje sistema unutar objekata korisnika, pa čak i otklanjati probleme koristeći jednostavnu i pouzdanu platformu.

To im omogućava da prilagode sigurnosna rješenja za svoje klijente, s potpuno konvergentnim Hikvision uređajima koji pokrivaju video, zaštitu od upada, kontrolu pristupa i interfone. Pored otklanjanja grešaka, ažuriranja i konfiguracije, čitav niz aktivnosti može se izvoditi jednostavno iz udobnosti vlastitog ureda. Korisnici dobijaju proaktivnu i efikasnu uslugu, dok instalater štedi vrijeme, novac i potencijalni stres povezan sa putovanjima.

Rješenje pruža različite nivoe interakcije. Korisnici mogu iskoristiti prednosti funkcije pomoću koje svom instalateru omogućavaju da pazi na njihove sisteme i pružaju podršku u stvarnom vremenu. Oni mogu biti sigurni da će dobiti najbolji kvalitet usluge, jer instalaterski timovi za upravljanje dobijaju nadzor nad stanjem projekata. Svaka izvedena operacija može se evidentirati, a zapisi o njima se mogu izvesti kao alat za izvještavanje korisnika i poboljšanje profesionalnosti.

Sistem je dizajniran za zaštitu privatnosti – instalateri mogu ući u sistem krajnjeg korisnika samo ako on to odobri. S GDPR propisima koji su na snazi u cijeloj Evropi, velike instalaterske kompanije to razumiju i uključuju ih u svoje procese.

Hik-ProConnect nudi različite nivoe usluge za pojedinačne tipove upravljanja, pohranu u oblaku i povezane račune. Njih kompanije za instalaciju mogu koristiti za uzor za planiranje vlastitog nivoa podrške.

Rješenje Hik-ProConnect se može povezati s postojećom aplikacijom Hik-Connect i tako omogućiti korisnicima da sami nadgledaju svoje sisteme.

Svi ovi elementi mogu pomoći instalaterima da proaktivno pružaju podršku krajnjim korisnicima i vrše popravke i nadogradnju na jednostavniji i ekonomičniji način. Hik-ProConnect nudi efikasnost i uštedu troškova i lako se prilagođava budućim potrebama. Najvažnije je to što ova tehnologija podržava korisnike u skladu s njihovim promjenjivim potrebama i tako promovira najvažniju vrijednost – lojalnost kupaca.

Kada se sagledaju nove tehnologije i ostvari njihov potencijal, one zaista mogu pomoći instalaterskim kompanijama da idu u korak s trendovima i ostanu konkurentne. U partnerstvu s inovativnim proizvođačima, one mogu pratiti promjene na tržištu umjesto da zaostaju za njima ili ih nevoljko uvode.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *