Automatizacija objekata

Inteligentna tehnologija za zgrade: frogblue – jedinstveni interaktivni sistem

Za videonadzor su zadužene MOBOTIX-ove kamere integrisane s frogblue sistemom putem USB veze, nudeći time sve prednosti frogblue tehnologije i MOBOTIX-ovog inteligentnog nadzora
Piše: Aleš Polajnko, direktor, ORG. TEND
E-mail: ales.polajnko@tend.si

Zgrada sa slike površine 6.000 kvadratnih metara u Provansi na jugu Francuske ustvari je renovirana seoska kuća sa dograđenim dijelom. Ona je nedavno opremljena inovativnom i pametnom frogblue tehnologijom. Sistem se temelji na mreži frogblue Bluetooth LE i kontroliše pojedinačne funkcije rasvjete, ventilacije, roletni, zavjesa, tendi, alarmnih sistema i kontrole pristupa. I to nije sve, jer ovaj sistem sve navedeno objedinjuje u jedinstveni interaktivni inteligentni sistem. U svako doba dana i prema unaprijed definisanim parametrima, sistem će reagovati u skladu s vašim unesenim komandama.

Potpuna integracija
Za videonadzor su zadužene MOBOTIX-ove kamere, koje su integrisane s frogblue sistemom putem USB veze. Na taj način mogu ponuditi sve prednosti frogblue tehnologije i MOBOTIX-ovog sistema inteligentnog nadzora i protivprovale. Za ovaj sistem u pametnoj kući bez kablova kupac je zatražio centralno isključivanje prilikom izlaska iz kuće, centralno uključivanje kao komandu u panik režimu rada (u kojem se sva svjetla uključuju sa ili bez treptanja) i unaprijed definisane scenarije osvjetljenja za terasu, bazen i vanjske prostore. U alarmnom režimu rada obavijest se šalje kada se vrata ili prozor otvore ili odškrinu, a noću se svjetla u hodniku pale uz unaprijed postavljeni nivo osvjetljenja kada se otvore bilo koja vanjska vrata. Dvostruki klik na dugme za rasvjetu može aktivirati panik funkciju u unaprijed određenim dijelovima zgrade, dok trostruki klik na odabrano dugme za rasvjetu pali i gasi sva svjetla u zgradi, npr. ako se vlasnik vrati kući kada padne mrak.

Glavne prednosti
Koji su glavni faktori zbog kojih je frogblue postao očigledan izbor za vlasnika ove zgrade? Nakon što je lokalni električar instalirao frogblue module u sobama, sva se svjetla sada mogu uključivati, isključivati i prigušivati bez prethodnog podešavanja. Bežična instalacija je neinvazivna. Podešavanje sistema razmjene poruka i obavijesti, imena za sobe i signale, scenarija za prostorije, frogblueHome i frogDisplay aplikacija te centralnih funkcija trajalo je manje od dva dana. To znači ogromnu uštedu vremena za instalatera i novca za vlasnika kuće u odnosu na druge sisteme. Sistemu frogblue za postavljanje ne trebaju centralna upravljačka jedinica, internetska ili veza putem oblaka, kao ni IT instalacija. Svaka “žabica” ima ugrađeni logički modul koji joj omogućava da prima, analizira i prosljeđuje poruke sa istovjetne komponente u sistemu. Tako nastaje jedno decentralizirano, robusno i inteligentno rješenje bez centralne slabe tačke i potencijalnih problema s daljinom. Komunikacija između žabica je visokošifrirana i koristi frogblue 128bit i Bluetooth mrežnu enkripciju.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *