Automatizacija objekata Komunikacije i prijenos Pametni domovi Softveri

Egal: Mrežni temelj pametnih zgrada 21. stoljeća

Korištenje Ethernet kablovske infrastrukture za istovremeno prenošenje električne energije i podataka rješava pitanja povezivanja pametnih zgrada, napajanja strujom, mrežne topologije i upravljanja toplinom. Pojednostavit će to procese i poboljšati performanse zgrade uz stvaranje potpuno povezanih i ekološki održivih prostora 21. stoljeća

Priredio: Robert Zore, voditelj razvoja poslovanja, EGAL; E-mail: robert.zore@egal-eu.com

Javne i privatne zgrade zahtijevaju sve veću sigurnost i kontrolu pristupa. Škole, bolnice, vladine i druge javne zgrade, naprimjer, moraju balansirati između pristupačnosti i sigurnosti, koju postiže kontrolom na pristupnim tačkama i videonadzorom. Druga promjena veže se za zgrade u urbanim sredinama, jer moderne zgrade postaju sve više višenamjenska i zajednička okruženja. Predviđa se da će stanovnici u gradovima živjeti, raditi, učiti i provoditi slobodno vrijeme unutar pojedinačnih kompleksa. To će iz temelja promijeniti količinu izvora i obrazaca podataka kojima upravlja infrastruktura. Okruženja za jednokratnu upotrebu također će imati više potrebe za robusnom, sigurnom digitalnom infrastrukturom niske potrošnje energije. Svi ti trendovi upućuju na sve veći broj i raznovrsnost povezanih mrežnih tačaka te na nužnost manje potrošnje energije. U dokumentu Udruženja za istraživanje i informisanje o građevinskim uslugama, predviđa se znatan rast broja PoE uređaja u poslovnom okruženju.

Slučajevi upotrebe

Infrastrukturne operacije, interaktivnost i interoperabilnost s vremenom su evoluirali prema PoE-u. Korištenje PoE-a počelo je s VoIP-om 1990-ih, prešlo na CCTV oko 2000. godine te na kontrolu ventilacije, klimatizacije i grijanja te rasvjetu. Ovo proširenje mogućnosti značilo je prijenos kontrole nad ovim aplikacijama na nivo podatkovne infrastrukture. Sada se upotreba PoE-a proširuje na napajanje i komunikaciju sa sve većim brojem uređaja. Niskonaponske kamere, senzori, kiosci, bežične i fizičke pristupne tačke, digitalni natpisi i ekrani postavljaju se u sve većem broju. Tržišna predviđanja najavljuju eksploziju u broju uređaja koji će se koristiti u zgradama. Predviđa se da će se samo broj bežičnih pristupnih tačaka povećavati za 30% godišnje do 2027. Kiosci i digitalni zasloni postat će sveprisutni u višenamjenskim okruženjima. Prema KBV-ovom izvještaju, globalno tržište kioska dostići će vrijednost od 5,4 milijarde dolara do 2024. godine, uz složenu godišnju stopu rasta od 26,4%. Potražnja za samouslužnim mašinama i automatiziranim uređajima, bežična komunikacija, napredak tehnologije i daljinsko upravljanje neki su od značajnih pokretačkih faktora.

Dokazano, održivo i isplativo rješenje

Kablovska infrastruktura visokih performansi je osnova za ove pametne tehnologije. Svi ovi različiti uređaji moraju raditi preko jedne mreže koja prenosi i napajanje i podatke. Uz niže troškove instalacije, manje opasnosti i više fleksibilnosti, PoE je dokazano, održivo i isplativo rješenje. Povezani uređaji od 1995. godine prelaze na PoE radi napajanja. Naprimjer, najnoviji standardi pokazuju da PoE isporučuje do 99 W preko kablova s upredenim paricama, što je dovoljno za napajanje najnovije rasvjete, bežičnih pristupnih tačaka, kioska i još mnogo toga.

Previše mreža u građevinama je zatvoreno i odvojeno. Ovaj pristup više nije prikladan za novu eru inteligentnih zgrada. Nova generacija arhitekata i inžinjera odgovorna je za projektovanje i gradnju sljedeće generacije pametnih digitalnih zgrada. Razumijevanje snage i prednosti PoE kablovske infrastrukture u srži je ekonomskih i digitalnih inovacija.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *