Softveri Videonadzorni sistemi

Videoanalitika objekata: Otključavanje potencijala nove tehnologije

VIVOTEK nudi niz IP videonadzornih rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji. Ona se kreću u rasponu od kamera do sistema za upravljanje videozapisima.

Piše: Đorđe Baćić, menadžer za razvoj poslovanja, VIVOTEK; E-mail: djordje.bacic@vivotek.com

VIVOTEK-ova linija proizvoda sposobnih za duboko učenje nudi IC sisteme koji rade uz podršku AI-ja, pametnu detekciju kretanja, videoanalitiku objekata i dubinsko pretraživanje. Oni omogućavaju korisnicima da automatiziraju svakodnevni nadzor pomoću unaprijed definiranih pravila detekcije i brojanja u stvarnom vremenu. Tako se olakšava pregled snimaka nakon događaja i poboljšava pretraga dokaznog materijala kroz uvođenje više atributa za ljude i vozila.

NVR za potpunu integraciju

Novi mrežni videosnimač s naprednim funkcijama kao što su detaljna dubinska pretraga, pretraga scene i korisniku prilagođeni interfejs omogućava sigurnosnom osoblju da brzo prepozna i reagira na probleme prije nego što eskaliraju. Ovaj uređaj ima ugrađene 16x 802.3 at/af PoE portove kako bi korisnicima omogućio jednostavnu i praktičnu instalaciju IP kamera. Podržan je daljinski i mobilni pristup putem VIVOCloud i iViewer aplikacija za iOS i Android uređaje. Aplikacija VIVOCloud nudi funkciju trenutnog slanja notifikacija i direktne reprodukcije videa po primitku obavještenja o aktiviranju alarma. Korisnici tako dobijaju fleksibilan i inteligentan NVR uređaj za jednostavnu upotrebu u malim i srednjim aplikacijama za videonadzor. Novi NVR se može koristiti u VIVOTEK-ovoj serverskoj arhitekturi u videonadzornim sistemima, uz potpunu integraciju u okviru koje s jednog mjesta možemo upravljati radom i instalacijom mrežnih snimača na više lokacija.

Nova generacija NVR firmvera

Core+ AI firmver podiže Core+ na novi nivo. Core+ AI mrežni snimači osnaženi su funkcijom dubinske pretrage i oslanjaju se na AI za pružanje najbržeg, najpametnijeg i najefikasnijeg korisničkog iskustva prilikom pretraživanja dokaznih materijala. VIVOTEK-ove kamere podržane analitikom vidnih objekata kreiraju metapodatke koje funkcija dubinske pretrage koristi pomoću AI-ja. Ova pretraga ima dvije glavne funkcije: pretragu atributa i pretragu scene. Moguće je sortiranje prema spolu, starosnoj grupi i boji odjeće, uključujući ruksake ili pokrivala za glavu, te tipu i boji vozila.

Zašto je ovo rješenje idealno?

Sa funkcijom dubinskog pretraživanja i pretraživanja scene može se koristiti u javnom prostoru i na najbolji način štititi privatnost ličnih podataka svake osobe. Uz ove funkcije, kamere će prikupljati samo informacije o tome šta konkretne osobe nose na sebi. Za policiju i druge sigurnosne strukture potraga za osumnjičenima bez korištenja tehnologije za prepoznavanje lica može smanjiti rizike jer ona neće uključivati prikupljanje privatnih ličnih podataka. Umjesto toga, sistem će jednostavno registrirati tek boju odjeće osumnjičene osobe.

Ovo rješenje se može koristiti u kontroli saobraćaja s ciljem prikupljanja informacija o vozilima. Pri tome se čuvaju samo osnovni podaci o vozilu poput tipa i boje. To znači da će policiji i sigurnosnim strukturama sada biti mnogo lakše da pronađu sumnjivo vozilo u masi prijevoznih sredstava koja svakodnevno prolaze gradskim ulicama i još lakše ga početi pratiti. Kada se uoči sumnjivo vozilo, pomoću snimljenog materijala i kamera visoke rezolucije vrlo je lako očitati i registarske tablice i lakše doći do više informacija o praćenom vozilu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *