Svijet

Tržište sigurnosnih rješenja cilja na 400 milijardi dolara

Marketsandmarkets je procijenio ovogodišnje tržište sigurnosnih rješenja na 257,9 milijardi dolara. Uz prosječan godišnji rast od 9% do 2024. godine, dosegnut će vrijednost 397,6 milijardi, stoji u procjeni te istraživačke kompanije.

Ključni faktori rasta tržišta sigurnosnih rješenja su rastuća stopa kriminala i terorističkih aktivnosti na globalnom nivou, povećanje svijesti potrošača o sigurnosnim problemima i spremnost na ulaganje u sigurnosne sisteme, brz razvoj bežičnih tehnologija za otkrivanje požara i povećana potražnja za “uradi sam” i špijunskim kamerama.

Očekuje se da će sigurnosne usluge za sisteme za zaštitu od požara imati najveći udio u 2019. godini. Kompanije širom svijeta povećale su izdvajanja na mjere zaštite od požara kako bi zaštitile svoju infrastrukturu i smanjile rizik od gubitka života. Novi inteligentni senzori imaju mogućnosti umrežavanja, pomoću kojih grupa senzora i detektora mogu lako komunicirati putem upravljačkih jedinica, što dovodi do veće efikasnosti sistema zaštite od požara.

Očekuje se da će sigurnosne usluge zadržati većinu udjela na tržištu sigurnosti do 2024. Sistemi videonadzora, kontrole pristupa i zaštite od požara implementirani su u različitim sektorima kao što su komercijalni, stambeni, vladin, transportni, maloprodajni te finansijski, a za njihov nesmetan i kontinuiran rad potrebne su različite usluge poput održavanja i integracije. Sigurnosni sistemi su korisni samo ako su pravilno projektovani, dizajnirani, instalirani, servisirani i održavani.

Najvišu godišnju stopu rasta ostvarit će Azijsko-pacifička regija, u kojoj vlade više zemalja usvajaju sigurnosne norme za različite sektore i gdje će njihova primjena povećati zahtjeve za sigurnosnim sistemima, a kao pokretač se navodi i tehnološki i ekonomski razvoj.

ADT, Honeywell, Johnson Controls, Bosch, Hikvision, Dahua, Axis, Secom, UTC, Assa Abloy samo su neki ključni igrači na tržištu sigurnosnih usluga.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *