Svijet

Rumunski hakeri osuđeni na 20 godina zatvora

Dvojica rumunskih hakera, Bogdan Nikolesku (37) i Radu Miklaus (37), osuđeni su na 20, odnosno 18 godina zatvora nakon što su proglašeni krivim da su inficirali 400.000 računara malverom koji je krao lozinke i finansijske informacije i pomoću kojeg su od žrtava ukrali milione dolara.

Izricanje presude uslijedilo je nakon što ih je u aprilu savezna porota u Ohiju proglasila krivim.

Nikolesku i Miklaus su od 2007. bili članovi grupe Bayrob iz Bukurešta. Grupa je razvila malver i distribuirala ga preko emailova, koje je slala u ime kompanija poput Western Uniona, Norton AntiVirusa i drugih. Kada bi korisnici kliknuli na fajlove u prilogu, na njihove sisteme instaliran je malver. Od tog trenutka malver bi sakupljao lične podatke, podatke o kreditnim karticama i korisnička imena i lozinke, isključivao alate za zaštitu od malvera i blokirao žrtvama pristup web-stranicama policije i drugima na kojima su se mogle obratiti za pomoć.

Dvojac je mogao kopirati email kontakte žrtava pomoću malvera, da bi zatim slali emailove s tim malicioznim softverom. Osim toga, malver je prisiljavao sisteme žrtava da registruju AOL naloge, a potom šalju još emailova s tih legitimnih email adresa. Njih dvojica su registrovali više od 100.000 email računa korištenjem ove metode i mogli su poslati desetke miliona emailova.

Nikolesku i Miklaus su također ubacivali lažne web-stranice u legitimne web-sajtove, kao što je eBay, kako bi presreli žrtave na tim web-sajtovima i natjerali ih da unesu korisničko ime i šifru na lažnu web-stranicu. Njih dvojica su na eBay ubacili više od hiljadu lažnih lista za automobile, motore i još mnogo toga. Oni su stavljali fotografije s malverom, a zatim su oni koji bi kliknuli na njih bili preusmjeravani na lažne web-stranice koje su izgledale kao legitimne eBay stranice. Ove web-stranice prevarile su žrtve da plaćaju “robu” nepostojećem eBay Escrow Agentu, za koga se ispostavilo da je osoba koju je dvojac angažovao da prikupi novac i preda im ga. Ova prevara rezultirala je gubitkom nekoliko miliona dolara.

Prema tvrdnjama američkog Ministarstva pravde, ovim napadima Nikolesku i Miklaus su zaradili više od četiri miliona dolara. Njih dvojica su uhapšena u Rumuniji u septembru 2016. godine, a kasnije su isporučeni SAD-u.

Treći član grupe, Tiberiu Danet, izjasnio se krivim u novembru 2018. za osam tački optužnice, a očekuje se da će presuda u njegovom slučaju biti donesena 8. januara 2020. godine.

(informacija.rs)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *