Svijet

Gotovo dvostruko veća vrijednost tržišta upravljanja saobraćajem za pet godina

Prema istraživanju Marketsandmarketsa, vrijednost tržišta upravljanja saobraćajem će sa 35,3 milijarde dolara u 2021. porasti na 61,9 milijardi do 2026, uz složenu prosječnu stopu rasta od 11,9 posto.

Prisustvo različitih ključnih igrača dovelo je do konkurentnog i ponudom raznovrsnog tržišta, kažu analitičari. Visoka stopa rasta odnosi se i na upotrebu energijski efikasne tehnologije automobila i uvođenje mobilnosti kao usluge (MaaS) na tržište. Rastuća potreba za operativnom efikasnošću i vladine regulative također igraju važnu ulogu u ostvarivanju visoke stope rasta. Industrija upravljanja saobraćajem postepeno usvaja napredne tehnologije koje integrišu i koordiniraju protok vozila, čime se smanjuje utjecaj na okoliš i povećava ukupna efikasnost saobraćaja.

Glede vrsta rješenja za ovo tržište, očekuje se da će segment upravljanja i optimizacije ruta zabilježiti veću stopu rasta u narednih pet godina. Rješenja za upravljanje saobraćajem osiguravaju da se svaki centar za kontrolu prometa poveže sa podsistemom, poput sistema semafora i drugih uređaja za detekciju, radi bolje integracije. Hardverski i softverski sistemi u skladu su s međunarodnim standardima.

Prema tipu sistema, očekuje se da će sistemi za detekciju i lociranje incidenata držati najveći udio na tržištu. Tehnologija videoanalitike brzo otkriva, provjerava i rješava incidente. Slike s kamera u stvarnom vremenu otkrivaju razne incidente, čime spašavaju živote. Videonadzorni sistemi za otkrivanje incidenata (VIDS) sačinjeni su od mreže kamera koje automatski detektiraju događaje i osiguravaju adekvatnu reakciju. Sistemi upravljanja saobraćajem pomažu u organizaciji, upravljanju i koordinaciji saobraćajnih operacija iz centraliziranog informacijskog sistema.

Evropsko tržište najveće

Očekuje se da će Evropa držati najveći udio na globalnom tržištu upravljanja saobraćajem. Razlog su raznovrsne poslovne potrebe. Kompanije na prostoru Evrope imaju jaku tehničku ekspertizu i veće budžete za informacijske tehnologije, a postoji i mnogo ponuđača sistema za upravljanje prometom. Velika Britanija je u ovom segmentu najrazvijenija ekonomija.

Ključni igrači na tržištu upravljanja saobraćajem navedeni u istraživanju su: Cisco, Siemens, IBM, Thales, Kapsch Trafficcom, FLIR Systems, Huawei, Chevron, Invarion, Sensys, Telegra, Citilog i Bercman.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *