Intervjui

Intervju: Marco Grasselli, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu, ComNet

ComNet je dinamična kompanija s višedecenijskim tehnološkim iskustvom na području prijenosa signala. Veliko pridavanje pažnje zahtjevima tržišta omogućuje nam da s velikim kapacitetom za inovacije budemo spremni da zadovoljimo nove potrebe, uključujući razvoj uređaja posebno prilagođenih određenim projektima. Istovremeno, naše znanje i iskustvo garantuje najviši nivo kvaliteta i pouzdanosti Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Grasselli, možete li nam reći nešto o sebi?

Grasselli: Ja sam regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu u kompaniji ComNet. Imam 46 godina. Inžinjer sam elektrotehnike, a karijeru sam razvijao u prodaji i menadžmentu prodaje. Prije toga sam radio u firmi koja se bavila integracijom sigurnosnih sistema, gdje sam bio zadužen za upravljanje poslovnom jedinicom i razvoj poslovanja.

a&s Adria: Možete li nam ukratko predstaviti ComNet i njegov portfolio?

Grasselli: ComNet proizvodi prijenosnu i komunikacijsku opremu za analogne i digitalne platforme. Proizvodimo opremu iz žičanog, bežičnog ili mobilnog spektra – za infrastrukturna / IT rješenja, sigurnost i podatkovne mreže. Ukratko: opremu za digitalni IP / Ethernet videonadzor, ekstendere od bakra, opremu za wireless mreže, PoE i rješenja na solarno napajanje, analogne fiberske, industrijske i komercijalne Ethernet switcheve i konvertere, hibridna rješenja (analogna / IP) i rutere za 3G/4G mobilnu mrežu. ComNetova rješenja koriste se u sigurnosnim i podatkovnim mrežama mnogih industrija širom svijeta, a dizajnirana su da izdrže najteže okolinske uvjete i izazove. Sjedište i proizvodnja ComNeta je u SAD-u, a zapošljava više od 80 radnika u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Španiji, Dubaiju, Indiji i Singapuru. U New Yorku i Kaliforniji smješten je razvojno-istraživački odjel, koji razvija sljedeću generaciju inovativnih rješenja.

a&s Adria: Koje ste novine predstavili u posljednje vrijeme?

Grasselli: ComNet je dinamična kompanija koja mnogo svojih resursa ulaže u razvoj novih tehnologija. Uvijek nastojimo ponuditi inovativne proizvode, svjesni da konkurentnost ovisi i o specifičnoj arhitekturi sistema, a ComNet često nudi jedinstvene i “neobične” uređaje za specifične aplikacije. U konačnici, to nam omogućuje izradu ekonomski povoljnog rješenja. Ovih mjeseci predstavljamo neke nove uređaje. Tu je novi industrijski switch, proizveden u SAD-u, s PoE funkcionalnošću, snage do 60 W u različitim temperaturnim rasponima, koji posjeduje 11-gigabitne priključke i 24 porta, od kojih je 12 SFP ulaza. Zatim, razvili smo “univerzalne” hibridne modularne centralne switcheve za Ethernet prijenos preko koaksijalnog ili UTP kabela na udaljenosti iznad 100 metara. I na kraju, tu su novi minijaturni Smart Ring Switch modeli s Port Guardian funkcijom i još mnogo toga.

a&s Adria: Koji su najvažniji projekti kompanije ComNet u protekloj godini?

Grasselli: Između ostalog, radili smo na: aktivnim mrežnim uređajima za tehnološku nadogradnju videonadzornog sistema na svim lokacijama jedne nacionalne elektroprivrede, aktivnim mrežnim uređajima za tehnološku nadogradnju sigurnosnih sistema na svim lokacijama nacionalne kompanije za naftu i plin, aktivnim mrežnim uređajima za CCTV sisteme pojedinih industrijskih postrojenja, aktivnim mrežnim uređajima za CCTV sisteme na željezničkim stanicama, aktivnim mrežnim uređajima za sigurnosne sisteme u naftnim i plinskim postrojenjima itd.

a&s Adria: Šta mislite o digitalnoj konvergenciji u oblasti sigurnosti? Koji su, prema Vašem mišljenju, najveći problemi za proizvođače i distributere, s jedne strane, te instalatere i integratore sigurnosnih sistema, s druge strane?

Grasselli: Takozvana digitalna konvergencija je utrka ka neizbježnoj budućnosti. Migracija ka IP standardima je stalan proces na tržištu videonadzora i kontrole pristupa, ali s vremenom će sve komunikacije u našoj industriji postepeno biti uključene. Budućnost je prenošenje sve više signala vezanih za sigurnost preko Etherneta. Neke regulative vezane za sigurnost, a naročito zaštitu, i dalje postavljaju ograničenja, ali sigurni smo da će proizvođači u skoroj budućnosti gurnuti cijeli sektor u tom smjeru. Danas, tržište CCTV-a, koje je prije deceniju bilo ograničeno na pojedine sigurnosne stručnjake, postalo je zanimljivo tržište za igrače iz različitih industrija, koji u njoj vide nove mogućnosti za povećanje poslovanja. Sve to će donijeti nove vještine, brz tehnološki razvoj i migraciju svih informacija na digitalne mreže, TCP/IP protokol i strukturirano kabliranje. Stoga su na tržištu videonadzora glavni konkurenti “tradicionalnim” sigurnosnim stručnjacima postale kompanije koje su uvijek poslovale na tržištu informacijskih tehnologija, ne izostavljajući ni električarske firme. Problemi se često odnose na specifična znanja o tehničkim pitanjima. Sigurnosni stručnjaci, tehnološki naviknuti na plug&play strukture i stoga manje naviknuti na aktivne infrastrukture, malo pažnje pridaju mrežnim uređajima. Paradoksalno, čak i IT stručnjaci koji su dobro upoznati s mrežnim infrastrukturama potcjenjuju potrebu za temeljitim izborom aktivne opreme i slijede standarde sistema koje bolje poznaju. CCTV mreže, međutim, imaju ogromne razlike u usporedbi s bilo kojom tradicionalnom računarskom mrežom jer se karakteristike digitalnog videosignala razlikuju od onih u generičkoj IT mreži i jer se uređaji često instaliraju u nezaštićenim okruženjima, a ne unutar zgrade ili u podatkovnim centrima.

Rezultat toga je da neprimjeren dizajn mrežne infrastrukture često jako pogoršava opći kvalitet videonadzornog sistema, ponajviše zbog potrebe da se postigne fiktivna finansijska ušteda. Općenito, po mom mišljenju, najveći izazov na tržištu bit će zadržati visok nivo znanja i vještina (know-how) pokušavajući uskladiti potrebe sigurnosti s onima koje imaju IT mreže i iskorištavajući najbolje od oboje.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…  

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *