Intervjui

Intervju: Pawel Domagala, regionalni rukovodilac prodaje, IndigoVision

IndigoVision je ponuđač fleksibilnih kompletnih rješenja otvorene platforme. Svi naši proizvodi su dizajnirani s jednim ciljem – da povećaju vašu sigurnost. Naše je rješenje skalabilno i otvoreno, što vam omogućuje da dodate uređaje u postojeću instalaciju gdje god vam je potrebno, uključujući širok raspon kamera trećih strana ili sigurnosnih sistema drugih proizvođača, poput onih iz kontrole pristupe i nadzora perimetara

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

 

a&s Adria: Za početak, gospodine Domagala, možete li nam reći nešto o vašem poslovnom iskustvu, obrazovanju i ulozi u kompaniji IndigoVision?

Domagala: Ja sam regionalni voditelj prodaje za IndigoVision. Na toj sam poziciji od 2015. godine i trenutno sam odgovoran za područje srednje i istočne Evrope te veći dio Balkana. Prije nego što sam se pridružio trenutnom timu, radio sam za Arecont Vision, američkog proizvođača kamera, kao regionalni menadžer prodaje za istu oblast. Inače, prve korake u sigurnosnoj industriji napravio sam još kao student elektrotehnike i telekomunikacija s ADI Global Distributionom, gdje sam više od sedam godina radio kao prodajni menadžer za IP videonadzor. Biti u timu IndigoVisiona je izuzetno zabavno, jer ljudi koji me svakodnevno podupiru, poput timova zaduženih za marketing, upravljanje narudžbama, upravljanje proizvodima, tehničku podršku, operacije, finansije, projektovanje ili menadžment, čine da se osjećam dijelom porodice.

a&s Adria: IndigoVision je ponuđač kompletnih videonadzornih rješenja. Šta sadrži vaš proizvodni portfolio i u čemu se razlikuje od ostalih proizvođača na tržištu sigurnosti?

Domagala: IndigoVision je ponuđač fleksibilnih, skalabilnih i kompletnih rješenja otvorene platforme. Svi naši proizvodi su dizajnirani s jednim ciljem – da povećaju vašu sigurnost. Skalabilnost i otvorenost našeg rješenja omogućuje vam da dodate uređaje u postojeću instalaciju gdje god vam je potrebno, uključujući širok raspon kamera trećih strana ili sigurnosnih sistema drugih proizvođača, poput onih iz kontrole pristupe i nadzora perimetara.

a&s Adria: Koje su ključne tehnologije na kojima zasnivate vaše poslovanje?

Domagala: Naš tim za istraživanje i razvoj koristi širok raspon softverskih i hardverskih razvojnih tehnologija primijenjenih u svim našim proizvodima. Pri tome mislim na niz programskih jezika, razvojnih platformi i testnih okruženja. Opći principi koje primjenjujemo su kvalitet, pridržavanje otvorenih standarda i jednostavnost korištenja. Koristimo Agile procese u razvoju svih proizvoda.

a&s Adria: Distribuirana mrežna arhitektura u centru je IndigoVisionog rada. Dajte nam primjer njene upotrebe i zašto je veći rizik koristiti centralni server nego distribuiranu mrežnu arhitekturu?

Domagala: Stari analogni sistemi oslanjali su se na matricu za distribuciju videozapisa na jednoj lokaciji. Sistem je bio ograničen snagom te matrice. Naravno, analogno je stvar prošlosti. Ili, pak, nije? Centralizirani IP sistem i dalje ima usko grlo i isti rizik od zagušenja. Ova pojava postaje očiglednija kada se koriste, kao što je uobičajeno ovih dana, multimegapikselne kamere, što može dovesti do zagušenja mreže, servera ili oboje. S druge strane, IndigoVisionova distribuirana mrežna arhitektura nema takvo ograničenje. Prijenos podataka, upravljanje i obrada odvija se širom mreže ili čak više mreža. Ako iz bilo kojeg razloga primarna mreža ne radi, svaki lokalni sistem i dalje nastavlja funkcionirati bez ikakve jedinstvene tačke kvara. Dodatno, svaki čvor sistema drugima može djelovati u kvaru, pružajući dodatnu redundaciju. Moram dodati da distribuirana arhitektura smanjuje latenciju sistema, da je modularna i potpuno skalabilna i podržava sve od jedne do stotina, hiljada i čak stotina hiljada kamera. Dakle, u suštini, DNK IndigoVisiona je beskonačno skalabilan i potpuno robustan.

a&s Adria: Većina industrije koristi generičke čipove za obradu slike, ali vi ne. IndigoVisionov čip je kompaktan i višeslojan i koristite dva čipa tamo gdje ostali obično upotrebljavaju jedan. Šta su koristi toga?

Domagala: Naše se kamere uvijek prave s dva čipa, a koristimo najbolje dostupne senzore od vodećih dobavljača u industriji i najbolje dostupne čipove za enkodiranje. U našim GX / BX / Ultra serijama kamera koristimo različite vrste čipova za enkodiranje. Na našim vrhunskim Ultra kamerama trenutni enkoder je IndigoVisionov vlasnički zaštićen FPGA. Njegove prednosti su čvrsta kontrola ključnih elemenata procesa kodiranja videa, kao što je garantovani broj frejmova u sekundi i vrlo niska propusnost.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…  

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *