Intervjui

Intervju: Predrag Aćimov, menadžer za sisteme tehničke zaštite, Ingram Micro

Ingram Micro je najveći distributer IT i sigurnosnih rešenja na svetu. Kompanija zapošljava 36.000 ljudi, a prethodne godine ostvarila je prihod od preko 50 milijardi dolara. Operacije izvodi u više od 160 zemalja u saradnji s preko 2.000 proizvođača sigurnosne opreme i usluga i oko 250.000 poslovnih partnera.
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Aćimov, možete li nam kazati nešto o Vašem obrazovnom i poslovnom putu? Od kada radite za Ingram Micro i koju poziciju obnašate?
Aćimov: Trenutno sam na poziciji menadžera za sisteme tehničke zaštite sa fokusom na CCTV i oblast telematike, odnosno grane koja objedinjuje telekomunikacije i IT rešenja. Zadužen sam za organizaciju i specijalizovano upravljanje svim aktivnostima s ciljem podrške, saradnje i rešavanja projektnih izazova s kojima se naši partneri susreću na tržištu tehničke zaštite. U Ingram Micru sam nepunih godinu dana i odgovoran sam za sve zemlje SEE regiona, preciznije država izvan Evropske unije. Po vokaciji sam diplomirani inženjer tehničkih nauka, dok u industriji sigurnosti radim skoro 15 godina. Pre Ingram Micra radio sam na pozicijama bezbednosne i tehničke zaštite prvo u državnom, a zatim u privatnom sektoru, obavljajući poslove za jednog od vodećih sistem-integratora u Balkanskoj regiji. Iskustvo na tržištu i direktna saradnja s više desetina proizvođača poslužilo je kao dobra preporuka na tržištu za dobijanje poziva Ingram Micra i priključivanje njihovom uspešnom timu.

a&s Adria: Ingram Micro je jedan od najvećih svjetskih veletrgovaca i ponuđača ICT proizvoda i usluga. Koliki su prihodi vaše kompanije, u koliko zemalja poslujete, s koliko proizvođača, preprodavača i kupaca radite?
Aćimov: Ingram Micro je najveći distributer IT i sigurnosnih rešenja na svetu. Osnovan je 1979. i brojke su zaista impresivne imajući u vidu da je prethodne godine ostvaren prihod od preko 50 milijardi dolara uz pomoć više od 36.000 zaposlenih. Kompanija izvodi operacije u više od 160 zemalja razvijajući saradnju sa gotovo svim značajnim proizvođačima opreme i usluga iz oblasti IT i sigurnosnih rešenja, odnosno njih više od 2.000, dok broj partnera konstantno raste i dostigao je cifru od najmanje četvrtine miliona. Imamo gotovo 200 globalnih logističkih centara s ukupnim skladišnim prostorom od oko 2.000.000 m2.

a&s Adria: Koje biste glavne benefite istaknuli kao razlog zašto tako veliki broj kompanija koristi vaše distributerske kanale?
Aćimov: Ingram Micro aktivno pomaže partnerima da u potpunosti ostvare svoje ciljeve na tržištu i maksimiziraju vrednost tehnologija koje proizvode, prodaju ili koriste. S ogromnom globalnom strukturom i fokusom na cloud, životni ciklus tehnologije, tehnološka rešenja i globalne treninge koje pružamo Ingram Micro omogućuje poslovnim partnerima da efikasno i uspešno posluju. Činjenica je da nijedna kompanija ne pruža toliko širok i dubok spektar tehnologija i usluga pravovremenog snabdevanja svojim poslovnim partnerima širom sveta, što nam je i omogućilo kako globalnu tako i lokalnu poziciju lidera i prepoznatljivost među svim značajnim činiocima na tržištu.

a&s Adria: Na putu ka uspjehu Ingram Micro je akvizirao više od 40 kompanija širom svijeta. Koje su bile najvažnije evropske akvizicije i kada ste počeli poslovati u Jadranskoj regiji? Imate li urede u zemljama regije?
Aćimov: U pravu ste. Ingram Micro je akvizirao 44 kompanije, uključujući devet u poslednjih pet godina, najviše iz oblasti distribucije (57%) i informacionih tehnologija (19%) i taj trend se nastavlja. Na globalnom nivou najveća se akvizija odnosi na kompaniju Brightpoint u vrednosti od nepunih pola milijarde dolara. U Evropi najvažnije kupljene kompanije su Eurequat i Intertrade, dva vodeća distributera iz oblasti DC/POS (Data Capture / Point-of-Sale), te Ictivity, koji posluje u ICT oblasti. Poslovanje u našoj regiji kao Ingram Micro započinjemo sredinom 2016. preuzimanjem operacija u celoj Istočnoj Evropi od ruske kompanije RRC, jednog od većih IT distributera s više od 20 godina poslovanja na IT tržištu našeg regiona i šire. Ingram Micro ima predstavništva i zaposlene u svim državama Jugoistočne Evrope s podelom na zemlje unutar i van EU.

a&s Adria: Platinum Equity je u decembru objavio namjeru da kupi Ingram Micro za otprilike 7,2 milijarde dolara. Transakcija bi trebala biti završena u prvoj polovini 2021. Koje će to koristi donijeti vašim klijentima i kupcima?
Aćimov: Kao što ste i sami primetili, naše odlične performanse i rastuće vođstvo nad konkurentima nisu prošli nezapaženo. Pomenuta transakcija je završena i drago mi je da sa vama mogu da podelim činjenicu da se Ingram Micro udružio sa globalnim investicionim fondom Platinum Equity sa sedištem u Los Anđelesu, istovremeno pokrenuvši sledeće poglavlje izuzetno uspešne priče o nama. Uvereni smo da je Platinum Equity pravi partner za ubrzanje naših inovacija i vođstva u industriji pružajući odlično mesto za rad zaposlenima, dok nastavljamo da negujemo okruženje koje inspiriše svakog pojedinca da učestvuje i uspe u angažovanom, inkluzivnom i podsticajnom radnom mestu. Platinum Equity je globalna investiciona kompanija specijalizovana za spajanja, preuzimanja i operacije. Ima oko 23 milijarde dolara imovine na upravljanju, a iza nje stoje mnogi najveći i najistaknutiji svetski institucionalni investitori, uključujući penzione, različite privatne i državne fondove, univerzitetske zadužbine, dobrotvorne fondacije i finansijske institucije. Platinum Equity dobro poznaje našu industriju i ima bogato iskustvo u saradnji sa tehnološkim i logističkim preduzećima s ciljem maksimiziranja potencijala. Odlično se uklapamo u Platinum Equity jer oni traže lidere u industriji s jasnom i održivom diferencijacijom.

a&s Adria: Kako će se finalizirati ova transakcija i hoće li možda doći do zastoja u radu?
Aćimov: Neće biti prekida u našem poslovanju zbog ove transakcije – u Ingram Micru se radi uobičajeno. Zapravo, očekujemo da će naši partneri i kupci pozdraviti novo vlasništvo jer će oni biti direktni korisnici dodatne fleksibilnosti i resursa koji će nastaviti da uvećavaju našu ponudu usluga i rešenja. Ovom transakcijom ubrzaće se naš rast i omogućiti pristup dodatnim resursima. Naš brend, strategija, svrha postojanja, vrednosti i principi dobro su usklađeni s planovima fonda. Ingram Micro će i dalje raditi kao zasebna i samostalna kompanija izvodeći definisane operacije prema planiranim strategijama. Naša misija ostaje ista – pružati izuzetno iskustvo na koje se svakodnevno oslanjaju naši kupci i dobavljači koristeći sve benefite na koje su navikli. Drugim rečima, nastavljamo da radimo ono što smo radili, a što dokazano radi!

a&s Adria: Pet je velikih područja u kojima vaša kompanija nudi proizvode i rješenja. Možete li nam detaljno prezentovati šta svaka obuhvata te navesti najvažnije brendove koje distribuirate?
Aćimov: Naša posvećenost zajedničkom skupu principa nas ujedinjuje i vodi ka boljim odlukama omogućujući da se usredsredimo na uspeh naših poslovnih partnera i saradnika. Oni se odlikuju u rezultatima, integritetu, inovacijama, talentu i ljudskom potencijalu, odgovornošću i odvažnošću. Mi podržavamo naše partnere nizom proizvoda i usluga koje provajderi rešenja mogu koristiti za povećanje efikasnosti i sticanje konkurentne prednosti na tržištu ispunjavajući potrebe korisnika za kvalitetnim, konkurentnim i sigurnim rešenjima. Mi smo pravi izbor za pretragu specijalizovanih rešenja u sledećim kategorijama:
Security – mrežna sigurnost, sistemi tehničke zaštite, sigurnosni menadžment, sigurno upravljanje sadržajem i pravima, upravljanje i kontrola pristupa;
Cloud servisi – IaaS (infrastruktura kao servis), AZURE migracija;
Data Center infrastruktura – serveri, storidži, sistemi napajanja, softveri;
Networking – svičevi, ruteri, wireless, modemi, media konverteri, menadžment softver, IP telefonija, VoIP, IP video-monitoring, FTTH/FTTB, video-nadzor;
DC POS – mobilni računari, bar-kod skeneri, RFID, bar-kod štampači.

a&s Adria: Šta preprodavači i instalateri mogu očekivati od vas u pogledu pretprodajne i postprodajne podrške, edukacija, eBusiness alata, logističkih usluga, marketinga, certificiranja i tehničke podrške?
Aćimov: Poznata je činjenica da Ingram Micro predstavlja VAD (Value-Added Distributor) koji ne obezbeđuje samo prodaju proizvoda i usluga nego prvenstveno pomaže partnerima da u praksi iskoriste sav potencijal naprednih tehnologija. Zahvaljujući globalnoj infrastrukturi i fokusu na cloud tehnologije, logistici i naprednim tehnološkim rešenjima, mi obezbeđujemo da naši partneri dobiju odgovarajuće alate i podršku za uspešno poslovanje. Danas u svetu ne postoji druga kompanija koja pruža toliko širok i sveobuhvatan spektar tehničkih i logističkih usluga. Ono što nas takođe izdvaja je da našim klijentima pružamo širok spektar end-to-end usluga i rešenja, kao i podršku u svim fazama poslovnog ciklusa sa fokusom na zajednički razvoj projekata, odabir odgovarajućih tehnologija, pomoć u finansiranju procesa i konstantnu tehničku podršku tokom svih faza razvoja, implementacije i održavanja. Najveću vrednost čini tehničko znanje i dugogodišnje iskustvo zaposlenih koji rade u prodaji i tehničkom sektoru. Jedna smo od retkih kompanija na našem tržištu koja na gotovo svim poslovnim funkcijama ima zaposlene inženjere iz oblasti tehničkih nauka blisko povezanih sa predmetnim tehnologijama. U okviru Ingram Micro d.o.o. Beograd nalazi se ovlašćeni Trening centar za držanje obuka proizvođača IBM, Oracle, Veeam, Kaspersky, Veritas, Check Point i drugih. Nudimo širok spektar kurseva za obuku prodavaca i inženjera kao i priliku da se od najboljih stručnjaka u IT industriji i njihovih globalnih partnera steknu znanja i veštine o najnovijim tehnologijama. Takođe, kao autorizovani Pearson Vue test centar Ingram Micro d.o.o. Beograd pruža mogućnost polaganja velikog broja ispita za dobijanje sertifikata mnogih poznatih softverskih i hardverskih kuća kao što su Oracle, IBM, CISCO, VMware, Veeam, CompTIA, Linux Professional Institute, Software Certifications itd.

a&s Adria: Kada govorimo o industriji tehničke sigurnosti, odnosno CCTV-a, s kojim brendovima radite?
Aćimov: Ingram Micro je na globalnom nivou ostvario dugogodišnju saradnju sa CCTV vendorima iz premium segmenta kada govorimo o kvalitetu sigurnosnih rešenja, gde i regija iz moje nadležnosti ne predstavlja izuzetak. Riječ je o dobro poznatim pružaocima proizvoda i usluga, odnosno Axis Communicationsu i Milestone Systemsu i njihovim end-to-end rešenjima. Ingram Micro je etablirao snažne odnose s pomenutim vendorima, što je dalo izuzetne rezultate, koji su kvalitet posebno u potpunosti opravdali u prethodnih šest godina otkada ih je korporacija Canon akvizirala. Primetan je nagli rast u oblasti integrativnih rešenja kako samostalnih tako i u njihovoj međusobnoj saradnji, čime se opravdava sama liderska pozicija i inovativna uloga na tržištu. Kako smatram da vaši čitaoci dobro poznaju snagu, kvalitet i mogućnosti oba vendora, kratko ću reći da je Axis lider na svetskom tržištu IP CCTV-a i da nudi mrežna video-rešenja za profesionalne instalacije kreirajući proizvode i rešenja koja su zasnovana na inovativnim i otvorenim tehničkim platformama. Lidersku poziciju je ostvario u kategoriji video-enkodera i time ojačao poziciju na tržištu video-nadzora. Milestone je globalni lider u industriji softverskih otvorenih platformi za IP video-menadžment (VMS). Naši partneri biraju Milestone VMS zbog dokazane tehnologije i arhitekture otvorene platforme, koja obezbeđuje fleksibilan izbor hardvera i nezavisne integracije. Milestone asistira kupcima da omoguće integraciju videa u svoje poslovne procese, pomažući im da upravljaju rizicima, štite svoje zaposlene i imovinu te smanje troškove. Ingram Micro saradnju s pomenutim vendorima zasniva na otvorenom pristupu i međusobnom planiranju aktivnosti, strategija i razvoju kvalitetnih projektnih prilika u celoj regiji. Imajući u vidu da dugi niz godina imam priliku da sarađujem sa njima, odgovorno mogu reći da predstavljaju najbolje što korisnik može dobiti od IP sistema tehničke zaštite na tržištu te njihovom međusobnom kombinacijom projekat i rešenje tehničke zaštite ostvaruje eksponencijalnu korist prilikom dugogodišnje eksploatacije.

a&s Adria: Jeste li tokom pandemije imali poteškoća u pravovremenoj isporuci sigurnosnih proizvoda i, ako da, na koji način ste to prevazišli?
Aćimov: Jedna od prvih stvari koje sam primetio dolaskom u kompaniju bila je snaga logističke delatnosti i organizacije unutar Ingram Micra. Slobodno mogu reći da je to najjednostavnije složen ili najsloženije jednostavan organizovan sistem sa kojim sam imao prilike da se susretnem. Nastanak pandemije i nesumnjiva kriza koja nas je zahvatila nije znatno uticala na isporuku proizvoda i usluga. Veliki broj centralnih i lokalnih skladišta, sam warehouse menadžment, dugogodišnja saradnja s internim i eksternim pružaocima logističkih usluga, planiranje, poručivanje robe i praćenje zaliha te sama precizno planirana i sprovedena realokacija postojećih zaliha, shodno potrebama, u jedinici vremena pokazala je svu snagu kompanije na delu za jako kratak period. Pravovremena isporuka, logistička i finansijska podrška i sam lager opreme dozvolio je neometan rad sa partnerima na započetim i razvijanju narednih projekata te, što je još važnije, njihovu sigurnost i bezbrižnost da će ugovorene poslove realizovati na vreme. Činjenica je da su se mnogi sistem-integratori, između ostalog, okrenuli našim rešenjima i iz tog razloga. Tokom rada u pandemijskim uslovima nekoliko puta se dogodilo da određene specifične proizvode iz CCTV segmenta na teritoriji čitave Evrope na lageru poseduje jedino Ingram Micro imajući u vidu i ostale brendove koji su zastupljeni u našoj regiji. Kako osnovu našeg uspešnog rada predstavlja zadovoljstvo partnera i korisnika svim onim što Ingram Micro može da ponudi, smatram da smo u potpunosti opravdali ono što se od nas i očekivalo. Partneri su neometano mogli da nastave rad s nama i dobiju ono na šta su navikli i pre krize izazvane koronavirusom.

a&s Adria: U kojim ste važnim projektima na regionalnom tlu učestvovali kad je riječ o videonadzoru?
Aćimov: Imajući u vidu da Ingram Micro bez pisane saglasnosti krajnjeg korisnika i partnera, nevezano za tip i oblik njihovog vlasništva, u javnosti ne iznosi detalje i podatke o konkretnim projektima na kojima je učestvovao, mogu vam navesti neke od značajnijih po tržišnim vertikalama u zemljama regije za koju sam zadužen, odnosno teritoriju van EU. Kao gotovo pravilo se uspelo pokazati da za zahtevnija rešenja, kao i onda kada je potrebno zadovoljiti osetljive potrebe za bezbednošću, partneri biraju naša rešenja s kojim na pravi način mogu izvršiti edukaciju i zadovoljenje potreba korisnika. Ovo se pokazalo kao dobra preporuka i praksa u različitim projektima nevezano za privrednu granu, oblast poslovanja, strukture vlasništva, veličinu samog sistema i osetljivost resursa koji se štite, na šta sam lično posebno ponosan. Za tržište Bosne i Hercegovine i Crne Gore izdvajam projekte iz oblasti putne infrastrukture i finansijskih institucija, u Albaniji su zapaženi projekti u energetskom sektoru, sa partnerima u Severnoj Makedoniji smo učestvovali na realizaciji projekata iz oblasti transporta i saobraćaja, dok su u Srbiji implementirani projekti u građevinskom i sektoru iz oblasti pružanja različitih komercijalnih usluga. U ovom trenutku postoji nekoliko projekata tehničke zaštite i CCTV-a u regiji gde učestvujemo u kreiranju i realizaciji inovativnih rešenja posmatrajući svetske okvire, što posebno dokazuje našu i snagu vendora s kojima sarađujemo. Do kraja godine očekujem rezultate koji će ovim rešenjima omogućiti masovniji pristup i primenu u Evropi i svetu ujedno pokazati da se u našoj regiji zaista profesionalno pristupa rešavanju zahteva iz oblasti sistema tehničke zaštite, ali što mene posebno raduje, primetno je izrazito proaktivno delovanje na pojavu različitih izazova i iniciranje samih rešenja.

a&s Adria: Imate li u ponudi sigurnosnih rješenja za borbu protiv COVID-a? Jeste li primijetili povećanu potražnju za takvim rješenjima?
Aćimov: Vezano za rešenja koja uključuju borbu protiv COVID-a primećena je znatna potražnja na samom početku pandemije kada su, mogu slobodno reći, partneri bili opterećeni i zbunjeni različitim zahtevima korisnika bez njihove jasno izražene potrebe na koji način samo rešenje treba prilagoditi uslovima poslovanja i delatnosti koje obavljaju. Axis i Milestone su imali drugačiji pristup ovom problemu, a koji se odnosio na unapređenje postojećih proizvoda i saradnju sa specijalizovanim softverskim kompanijama koje su slična rešenja etablirale mnogo pre pandemije. Kombinacijom know-how-a omogućen je razvoj i primena sigurnosnih rešenja i u tu svrhu kao što su AI analitika, sistemi za brojanje ljudi, upotreba termalnih kamera u kombinaciji s prepoznavanjem lica i kontrolom pristupa i sl. Generisana je prednost u već postojećim integrativnim rešenjima koje su naši CCTV vendori razvili pre pandemije, dok partneri Ingram Micra znaju da saradnjom s našim prodajnim i tehničkim timovima imaju priliku da na korisničke zahteve odgovore kompletnim projektnim rešenjem u pogledu celokupne infrastrukture (CCTV, mrežna oprema, serverska i storidž arhitektura, uređaji za neprekidno napajanje, sigurnosni i softveri iz oblasti virtualizacije i mnogi drugi).

a&s Adria: Zemlje Jadranske regije prolaze kroz najteži period u posljednje dvije decenije. Kada očekujete stabilizaciju industrije sigurnosti i povratak prijašnjem rastu? I kakva je inače Vaša ocjena regionalnog tržišta sigurnosti u pogledu praćenja tehnoloških trendova, na čemu bi trebalo više raditi na putu ka još većoj profesionalizaciji?
Aćimov: Pojavom pandemije u našoj regiji imao sam priliku da primetim određenu vrstu opšteg nesnalaženja na tržištu spram toga kako i na koji način treba upotrebiti sisteme tehničke zaštite u borbi protiv virusa. Cenim da su prethodnu kao i da će ovu godinu obeležiti svojevrsne ishitrene i emotivno vođene nabavke bez jasno određenog cilja njihove upotrebe i prilagođavanja datoj situaciji. Kriza i nepredvidivost daljeg toga razvoja situacije razumljivo je uticala na povećanu zabrinutost za ličnu i bezbednost imovine svakog od nas, što se odrazilo na mnoge neracionalne nabavke i implementacije sistema koje nisu dovele do očekivanih rezultata. Za razliku od većine poslovnih saradnika s kojima komuniciram, ne delim mišljenje da će kriza omogućiti novu šansu i rast prodaje, bar ne u skorijoj budućnosti. Sada već prisustvujemo redovnom prolongiranju i odustajanju od planiranih projekata zbog neizvesnosti, rebalansa predviđenih sredstava i redukovanja budžeta. Kada govorimo o Jadranskoj regiji, prostor za napredak nesumnjivo postoji, pogotovo u delu mrežnog video-nadzora i mogućnosti koje nudi, naročito u delu integracija s ostalim sistemima. Očekujem znatna ulaganja u razvoj pametnih gradova uz zadršku i bojazan da se njihovom projektovanju neće pristupiti na detaljan način te da se neće voditi računa o međusobnom povezivanju takvih gradova i regija kao sledećem koraku koji treba načiniti. Što se tiče nastupajućih tehnoloških trendova, na dobrom smo putu gledajući kvalitet, stručnost i profesionalizam vodećih integratora u regiji i ovim putem bih voleo da im poručim da razmisle o tome da budući rasti razvoj, između ostalog, zasnuju na ulaganju u nove kadrove, njihovoj obuci i stručnom osposobljavanju. Svedoci smo da obrazovni sistemi država regije to ne čine niti postoje naznake da će se u tome bilo šta promeniti. Osnovu profesionalnih rešenja čine profesionalci u svom poslu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *