Regija

JKP “Mediana” ulaže oko 439.000 eura u sigurnosne sisteme

Javno komunalno preduzeće “Mediana” iz Niša sklopilo je ugovor s beogradskom firmom Macchina Security o instaliranju sistema za monitoring, sigurnost i optimizaciju.

Nadzorni centar, u kojem će operateri raditi 24 sata, svaki dan u godini, bit će zadužen za praćenje i upravljanje svim sistemima tehničke zaštite i prikupljanje podataka. Prednost centraliziranog monitoringa ogleda se blagovremenoj reakciji na sve alarmne situacije bez obzira na njihovu udaljenost.

Ugovor predviđa i izradu sistema za prepoznavanje registarskih tablica vozila, kao i mobilni videonadzorni sistem, odnosno kamere instalirane u vozilima Mediane. Na ulaznoj i izlaznoj rampi garaže predviđene su ANPR inteligentne kamere za prepoznavanje registarskih tablica vozila, koje automatski snimaju, prepoznaju i generišu alfanumeričke podatke o registarskoj oznaci vozila koje prilazi zoni nadzora. Kamerama i ID karticama vodit će se i evidencija dolaska i odlaska s posla.

Uz sigurnosne, u planu je da svi podzemni kontejneri dobiju senzore koji će slati signal o njihovoj popunjenosti. Senzor detektuje pun/prazan kontejner, rizik od plamena, nagnutost i sl. Korisnik može daljinski nadzirati status. Sa aplikacijskim softverom, može dodijeliti plan rada za rad kolektora i plan rute. Time se postiže visoka efikasnost i niska cijena.

Tačna suma ugovora s Macchina Securityjem je 52.764.036 dinara (s PDV-om), odnosno oko 439.000 eura. Nešto ranije je potpisan ugovor sa firmom Coming Computer Engineering, vrijedan oko 4,2 miliona dinara, za iznajmljivanje virtuelnih servera na 12 mjeseci.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *