Videonadzorni sistemi

ONVIF Profil S u praksi: REDSCAN Pro, pametni pristup naprednoj detekciji

OPTEX je optimizirao LiDAR tehnologiju u svojim detekcijskim uređajima za sigurnosne primjene te uključio veći broj mogućnosti kako bi se osigurala ispravna instalacija i konfiguracija. REDSCAN Pro serija uređaja nudi preciznost i stabilan rad te fleksibilnost prilikom postavljanja uređaja, koji se mogu konfigurisati i za horizontalnu i za vertikalnu detekciju
Piše: Odjel marketinga, OPTEX Security
E-mail: optex@optex.com.pl

Pri dizajniranju i implementiranju pametnih rješenja od ključne je važnosti mogućnost kreiranja validnih okidača koji će omogućiti generisanje ispravnih i relevantnih akcija. Ukoliko detekcijski uređaj nema visok nivo detekcije u kombinaciji s visokim stepenom otpornosti na nerelevantne aktivacije, sistem će neizbježno imati problem da omogući performanse koje korisnici očekuju od svoje investicije. Dok stabilan i efikasan sistem rezultira dobrim povratom investicije, sistem koji ima problema s lažnim aktivacijama ili uopće ne detektuje pojedine događaje može se vrlo brzo pretvoriti u skupu grešku.
Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste to da li je uređaj namjenski dizajniran za korištenje u situacijama i okruženjima od visokog rizika te je li ga proizvela kompanija s legitimno visokom reputacijom u sektoru protivprovalne detekcije. Iako je relativno lako proizvesti senzore za detekciju provala i pokreta, nije jednostavno proizvesti one koji tačno i stabilno rade. Uz to, važno je i da se detektori mogu lako postaviti i podesiti kako bi se osigurao ispravan rad.

Prednosti senzora s ONVIF standardom
OPTEX je optimizirao LiDAR tehnologiju u svojim detekcijskim uređajima za sigurnosne primjene te je uključio veći broj mogućnosti kako bi se osigurala ispravna instalacija i konfiguracija. REDSCAN Pro serija uređaja nudi preciznost i stabilan rad, zajedno s fleksibilnošću pri postavljanju uređaja, koji se mogu konfigurisati i za horizontalnu i za vertikalnu detekciju. Serija je usklađena s ONVIF-ovim Profilom S, dobro poznatim standardom za IP kamere, ali ne i za senzore, pa je potrebno objasniti koje se prednosti mogu ostvariti kada se takvi uređaji povežu s umreženim sigurnosnim sistemom.

ONVIF od osnivanja 2008. neprestano raste budući da se potreba za interoperabilnošću IP uređaja stalno povećavala. Tokom godina sedam ONVIF profila – A, C, D, G, M, S i T – kreirano je kako bi se standardizirao interfejs između IP sigurnosnih proizvoda u različitim kategorijama kao što su video, kontrola pristupa, metapodaci, uređaji za rubnu pohranu i povrat podataka itd. Ta organizacija sada broji više od 20 hiljada proizvoda usklađenih s njenim standardima, a REDSCAN Pro LiDAR je najnoviji dodatak toj listi.

S rastom broja instaliranih OPTEX IP senzora u kompleksnim mrežnim sigurnosnim sistemima, bilo je bitno razmisliti o upotrebi standardnog, a ne vlasnički zaštićenog komunikacijskog protokola. Usklađenost s ONVIF-om čini integraciju LiDAR uređaja sa sigurnosnim sistemima mnogo lakšom te omogućava veći nivo fleksibilnosti za kupce, budući da nisu ograničeni na specifičan sistem.

Profil S
ONVIF-ov Profil S definiše skup karakteristika IP videa koje usklađeni uređaji moraju podržavati. Uključivanje pomoćne kamere u REDSCAN Pro LiDAR otvorilo je potencijal da OPTEX koristi ovaj otvoreni standard ne samo za prijenos videa nego i za prijenos signalizacije. Dodatni bonus je to što se pomoćna kamera sa slikom od 180 stepeni može koristiti za poboljšavanje podešavanja, te se video s nje također može slati direktno u sistem za upravljanje videom radi provjera povezanih s održavanjem, lakoće podešavanja, pa čak i u svrhu provjere je li riječ o stvarnoj ili lažnoj uzbuni.

Kako se signaliziraju REDSCAN Pro alarmi?
REDSCAN Pro alarmi se konfigurišu u samom senzoru prije povezivanja sa sistemom za upravljanje videom. Postoji šest dostupnih ONVIF digitalnih ulaza, a bilo koji od RLS-Pro alarma može se konfigurisati u okviru bilo koje od sljedećih kategorija – alarmnih zona, problematičnih događaja, pokušaja onesposobljavanja, praćenja uređaja – u bilo kojoj kombinaciji. Molimo vas da imate u vidu da neke platforme za upravljanje videom možda neće moći podržati do šest ONVIF ulaza.

Kako se upravlja kamerom i korisnicima?
Videosignal će biti detektovan u okviru ONVIF detekcijskog procesa – baš kao i u slučaju bilo koje druge kamere s ONVIF podrškom te se može koristiti za analiziranje događaja. U okviru REDSCAN-a Pro moguće je podesiti više ONVIF profila kako bi se omogućile tri glavne uloge: administrator, operator i korisnik. Ti korisnički profili su potpuno odvojeni od REDSCAN korisničkih profila, što omogućava potpunu fleksibilnost pri podešavanju.

Do sada integrisane platforme za upravljanje videom
REDSCAN Pro LiDAR-i su trenutno integrisani sa Genetec Security Centerom, Milestone XProtectom i Panasonic Insightom, a plan je da se dodaju mnoge druge platforme. Integracija pomoću ONVIF-a je pojednostavljena za proizvođače PSIM-ova i sistema za upravljanje videom, uz jednostavan razvojni alat koji sadrži sve potrebne informacije koje priprema OPTEX-ov tehnički tim.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *