Automatizacija objekata Interfoni Javni razglas i glasovna evakuacija Kontrola pristupa Stambena sigurnost Videonadzorni sistemi

Sigurnost nebodera: Zaštita od neovlaštenog ulaska bez fizičkih prepreka

Zaštitno i sigurnosno rješenje za Neva Towers integrira požarni alarm, kontrolu pristupa, razglas i videonadzor na jednoj platformi. Pored visokih tornjeva koncept otvorenih vrata stvara prijateljsku atmosferu bez prepreka i kontrolnih točaka. Iza kulisa pametna sigurnosna tehnologija štiti stanare sve vrijeme, dok kritični sustavi rade na istoj platformi za upravljanje zgradom
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Dva visoka nebodera najnoviji su dodatak modernom moskovskom međunarodnom poslovnom centru. Novi Neva Towers su jedne od najviših zgrada u Europi na 302 metra i 69 katova (Tower 1) te 345 metara i 79 katova (Tower 2). Kombinirajući stambene i poslovne prostore, multifunkcionalni kompleks obuhvaća sadržaje poput kina, panoramskog bazena, spa centra i sportskih sadržaja na ukupnoj površini od 357.000 četvornih metara. Podižući ljestvicu u smislu održivosti, projekt Neva Towers također je u skladu sa standardima zelene gradnje prema LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) klasifikaciji.

Integracija u fokusu
U potrazi za sigurnosnim i sustavom upravljanja zgradama za projekt, programer Renaissance Construction imao je jedan glavni fokus: integraciju. S jedne strane, integracija između kritičnih sustava kao što su kontrola pristupa, požarni alarm, razglas, otkrivanje neovlaštenih upada i videosigurnost na oba Neva Towersa, ali i integracija koja bi rezultirala dodatnom funkcionalnošću, naprimjer povezivanjem dizala sa čitačima kartica ključeva za prava pristupa i povezivanjem sustava vatrodojave i glasovnog emitiranja za optimiziran odgovor u nuždi. Osim toga, građevinski operatori zatražili su pametne značajke za poboljšanje sigurnosti i učinkovitosti u zgradi, uključujući automatska upozorenja za neovlašteni upad, kamere s inteligentnom videoanalitikom i uštedu energije iz optimizirane kontrole prometa dizala. Kad je trebalo pronaći dobavljača koji je sposoban pružiti ovu razinu integracije na jednoj platformi, logičan izbor je bio Bosch. Radeći s najnovijom verzijom Integracijskog sustava zgrada (BIS), tim je stvorio temelje za integrirano upravljanje kontrolom pristupa, videonadzorom, vatrodojavnim sustavima, sustavima za razglas i zaštitu od provale. Kao rezultat toga, s više od 1.400 sigurnosnih kamera, kao i čitača kartica, detektora dima i zvučnika zajedno upravlja se u jednom jedinstvenom mrežnom rješenju. Kao dodatni izazov, sustav je trebao na početku proći test fleksibilnosti: izgradnja prvog tornja, posvećenog u potpunosti stanovima za stambenu uporabu, završena je 2020. godine, dok bi Tower 2, koji sadrži urede i poslovne prostore, trebao biti završen nekoliko mjeseci kasnije.

Fleksibilnost sustava
Iz tog je razloga sustav trebao biti u stanju predvidjeti određene postavke za detektore požara, kamere i čitače kartica u kasnijem trenutku. BIS nudi ovu fleksibilnost na jednoj platformi, uključujući prikladno upravljanje privilegijama pristupa za stanovnike, radnike i posjetitelje putem ugrađenog BIS Access Enginea (ACE) kao cjelovitog softvera za kontrolu pristupa. Govoreći o kontroli pristupa, Neva Towers se ponosi time što stanarima u zgradama nudi koncept otvorenih vrata bez fizičkih sigurnosnih zapreka poput kontrolnih točaka i okretišta. Ali to može biti izazov, jer su dijelovi objekta poput lječilišta i kina otvoreni za javnost. Zbog toga sustav osigurava da dizalom mogu upravljati samo ovlašteni vlasnici kartica, ovjereni putem BIS-ACE-a. Štoviše, sustav automatski prepoznaje stanovnike koji posjeduju karticu i automatski usmjerava dizalo na na njihov kat, uključujući stanovnike koji ulaze s razine podzemnog parkirališta. Također, zadržavajući pristup niskog profila sigurnosti, stropne kupolaste kamere uklapaju se u arhitekturu unutar zgrade. Da bi se uklopili u estetiku interijera, detektori dima i zvučnici unutar apartmana odgovaraju atraktivnoj paleti boja. Unatoč tome, sigurnosni sustavi u Neva Towers rade neprestano, podržavajući sigurnosno osoblje s djelotvornom inteligencijom. Kroz parametar, u parkirnim garažama ispod tornjeva, kamere s ugrađenom inteligentnom videoanalitikom automatski upozoravaju kontrolnu sobu na neovlašteni upad i sumnjiva ponašanja.

Zelene zgrade
U slučaju požara integracija alarma za požar i obraćanja javnosti putem Bosch sigurnosne veze omogućuje evakuaciju zgrade po zonama, prvo usmjeravajući putnike najbliže prijetnji sigurnim putem automatskih glasovnih poruka za evakuaciju. Da bi podržali certificiranje zelene gradnje putem LEED-a, odabrana su rješenja s niskom potrošnjom energije i dugoročnom relevantnošću kako bi se zajamčilo održivo ulaganje u budućnost. Gledajući unaprijed, integrirani sustav u Neva Towersu izgrađen je s obzirom na proširenja i buduće nadogradnje. Kada se Tower 2 poveže s mrežom, građevinski operateri mogu jednostavno konfigurirati korisnička prava pristupa uredskim zaposlenicima i upravljati svakodnevnom kontrolom posjetitelja putem BIS-a. Istodobno, upravljanje zgradom može fleksibilno izmijeniti udio komercijalnih i stambenih prostora u tornju te u skladu s tim prilagoditi kontrolu pristupa i sigurnost. U međuvremenu, pametna rješenja poput sigurnosnih kamera s umjetnom inteligencijom spremna su “naučiti” novu funkcionalnost putem ažuriranja softvera, bez potrebe za ulaganjem u novi hardver – naprimjer, kada je riječ o održavanju sigurnosnih i zdravstvenih smjernica koje bi mogle nastati u budućnosti pametnih zgrada poput ovih nebodera s certifikatom zelene zgrade.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *