Magazin

a&s Adria br. 165

Procesiranje iz oblaka

Pohranjivanje videonadzornih snimaka u oblaku omogućava nam da na njima provodimo nekoliko analitičkih operacija bez potrebe da brinemo o prostoru i dodatnoj infrastrukturi. A rješenja koja postaju sve dostupnija i interesantnija su ANPR rješenja. Osnovna razlika između lokalnih i cloud ANPR rješenja je mjesto na kojem se procesira video. Kada je u pitanju cloud procesiranje, korisnik šalje podatke u oblak pružaoca ANPR usluge, a rezultati se vraćaju u bazu podataka ili sistem. Prema tome, prednost cloud rješenja je to što klijent ne mora kupiti server i smjestiti ga lokalno kako bi pokretao ANPR softver.

Štaviše, većina takvih rješenja može se koristiti u okviru pretplatničkog modela, pri čemu se cijena ponekad prilagođava obimu procesiranja. Stoga, ako je izbjegavanje kapitalnih ulaganja cilj projekta ili naprosto nema prostora za server, cloud ANPR može predstavljati bolje rješenje. I integratori se sada konačno mogu fokusirati na funkcionalnost aplikacija umjesto na podešavanje lokalne infrastrukture i upravljanje njome, pa, da tako kažemo, svako može postati ANPR stručnjak.

Uprkos prednostima, cloud ANPR rješenja i dalje imaju određena ograničenja. Ona su uglavnom tehničke prirode, ali povremeno mogu biti i rezultat niskog budžeta. Najočiglednije ograničenje je to da analitika u oblaku ponekad nije pogodna za rješenja koja zahtijevaju brzu akciju zasnovanu na informacijama s terena. Naprimjer, rješenje koje otvara kapiju ili podiže rampu na parkiralištu nakon identificiranja korisnika putem ANPR-a mora otvoriti kapiju u roku nekoliko sekundi. Ukoliko se to ne desi, to bi moglo dovesti do nervoze kod korisnika, pa je u takvim situacijama rubno rješenje ipak bolja opcija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *