Videonadzorni sistemi

Koncept zatvorene zaštite perimetra i proizvodnih hala

Vilsbiburg blizu Minhena lokacija je sjedišta i proizvodnog pogona Flottwega SE, specijaliziranog za tehnologiju separacije. Kompanija je 2021. otvorila drugu fabriku, proširivši proizvodnu površinu za približno 18.000 m2. Odlučujući element u zaštiti nešto više od šest hektara zemljišta i očuvanju statusa ovlaštenog privrednog subjekta (AEO) je videonadzorno rješenje Dallmeiera iz Regensburga

 Kako bi se podvrgnuli daljoj industrijskoj preradi, sirova nafta, voda ili tečne hemikalije moraju se pročistiti, pri čemu se odvajaju određeni sastojci. Sisteme koji vrše ovu mehaničku separaciju proizvodi Flottweg SE. U svojim fabričkim pogonima u Vilsbiburgu, između ostalih proizvoda, kompanija proizvodi najveću dekantersku centrifugu na svijetu. Odgovornost i kvalitet su neodvojivi elementi njene filozofije, i ovo se ne odnosi samo na optimizaciju procesa i osiguranje kvaliteta proizvoda već i na zaštitu zaposlenika i prostorija kompanije.

Zaštita šest hektara poslovnog prostora

Za zaštitu novog objekta u Vilsbiburgu s oko 18.000 m2 proizvodne površine i šest hektara imanja kompanija je tražila sigurnosno rješenje koje zadovoljava najnovije tehničke standarde i koje bi joj omogućilo da zadovolji kriterije za AEO certifikat. Robert Waxenberger, zamjenik direktora IT odjela u Flottwegu SE, opisuje kako je novo rješenje moralo biti “inovativno, održivo, proizvedeno u Njemačkoj i usklađeno sa GDPR-om”. Njegovo iskustvo iz rada na prvoj fabrici, u kojoj već godinama pouzdano rade Dallmeierove jednosenzorske kamere, bilo je presudno da ponovo odaberu istog proizvođača. Flottweg i instalaterska firma Franz Sicherungstechnik razvili su novi sigurnosni koncept za drugu fabriku s komponentama iz Dallmeierovog portfolija: Panomera multifokalnim senzorskim kamerama, megapikselnim dome kamerama, IPS 10000 sistemom za snimanje i SeMSy Compact softverom za upravljanje videozapisima.

Probni rad “bez prisustva osoblja”

Centrifuge i dekanteri prolaze strogu proceduru testiranja prije isporuke, a testovi se provode pod nadzorom kamera u devet testnih bunkera izgrađenih namjenski za ovu svrhu. “Ako bi se bilo šta neželjeno dogodilo tokom probnog rada, dijelovi bi naletjeli na vas nezamislivom snagom. Radi sigurnosti naših zaposlenika, proces testiranja mora se provesti u odsustvu ljudi. Ali pošto moramo paziti i na pravilno izvođenje testiranja, koristimo kamere”, objašnjava Robert Waxenberger. Kupolaste kamere pomažu operateru da prati cjelokupni proces.

Nema AEO certifikata bez zatvorene zaštite perimetra

S omjerom izvoza od oko 80 posto, certifikat ovlaštenog privrednog subjekta je izuzetno važan za Flottweg, jer to uveliko pojednostavljuje isporuku. Jedan od uslova za dobijanje certifikata je trijada fizičkih sigurnosnih mjera: zatvorena zaštita perimetra, nadzor hale za isporuke i vizuelnog nadzora utovarnog prostora. Prostorije oko fabrike nadgledaju se unutar “zatvorenog perimetra”. Svaki dio ograde s prolazom od oko 90 metara podliježe neprekidnoj detekciji Panomera kamera serije S. Multifokalni senzorski sistemi odlični su za velike udaljenosti duž ograde, jer im njihov poseban koncept senzora omogućava da garantuju visokokvalitetnu rezoluciju slike čak i na velikim udaljenostima. Shodno tome, bilo kakva kretanja ljudi ili vozila mogu se pratiti na velikim dužinama bez narušavanja kvaliteta snimaka ili prebacivanja na drugu kameru. A osim zaštite od neovlaštenog ulaska i pomoći u istrazi incidenata, vizuelnom nadzoru kamera podliježe 1.700 m2 hale za pakovanje i isporuku, kao i prostor za utovar.

Skuplji hardver, ali niži ukupni troškovi

Osim kvaliteta slike, niski troškovi infrastrukture bili su snažan argument u korist Panomera sistema. “Ako uzmete u obzir samo hardverske komponente, druge su ponude prihvatljivije. Ali ako pogledate sve zajedno, potreban nam je samo dio infrastrukture u smislu kablova, stubova, mreže i kamera. Dakle, Panomera je, kada se gledaju ukupni troškovi, najjeftinija varijanta. A to znatno olakšava i posao operateru, koji više ne mora pratiti prikaz sa bezbroj kamera, već sa samo nekoliko”, objašnjava Andreas Franz, generalni direktor Franz Sicherungstechnika.

 Aktivacija alarma na kapiji

Za aktiviranje i analizu alarma Flottweg koristi SeMSy Compact softver za upravljanje videozapisima. SeMSy Compact je optimalno VMS rješenje za manje i srednje instalacije, a kao inovativan sistem olakšava operaterima da brzo pronađu potrebne sekvence pomoću Convenient Search funkcije. U kombinaciji sa grafičkim korisničkim interfejsom u obliku povezanog plana lokacije i kontrolne table prilagođene korisniku, incidenti se mogu brzo kategorizirati i omogućiti efikasno upravljanje istragom.

Jednostavna instalacija zahvaljujući Mounteri

Dallmeierov Mountera koncept jednostavne i brze instalacije, koji je dobio iF Design & Red Dot nagrade, dokazao je svoju efikasnost prilikom instalacije Panomera kamera. Andreas Franz bio je impresioniran: “Mountera nam je mnogo olakšala živote. Panomera sistem je težak 17 kilograma, a dizajn brzog zaključavanja čini instalaciju mnogo, mnogo jednostavnijom.” Iza automatiziranog sistema upravljanja pristupom za zaposlenike stoji novi Dallmeierov sistem za prepoznavanje registarskih tablica. ANPR kamere i pripadajući softver čitaju registarske tablice vozila i rampa se automatski otvara za registrirane brojeve. “Zaposlenima ovo omogućava lak pristup vozilima, a Flottweg je siguran da u prostorijama kompanije nema neovlaštenih vozila”, kaže Andreas Franz. Ali dobavljači i otpremnici koji imaju odobrenje Flottwega kao dio AEO certifikata i koji su unaprijed registrirani također imaju koristi od lakšeg pristupa utovarnim mjestima.

Privatnost i sigurnost u samom dizajnu proizvoda

“Vodeći se principom privatnosti u dizajnu proizvoda, nudimo sveobuhvatan raspon opcija za zaštitu podataka i privatnosti podataka u našim proizvodima”, kaže Christian Linthaler, Dallmeierov direktor prodaje. Privatnost zaposlenih može se zaštititi putem “zona privatnosti” prilikom podešavanja postavki kamere. Osjetljiva područja za zaposlene mogu se, naprimjer, zatamniti ili potpuno isključiti iz područja nadzora. “Kao globalni igrači s lokalnim korijenima, i Flottweg SE i Dallmeier kombinuju tradiciju s vrhunskim metodama i veoma nam je drago što smo se još jednom odlučili za Dallmeierovo rješenje u saradnji s Franz Sicherungstechnikom”, zaključuje Waxenberger.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *