Softveri Videonadzorni sistemi

Konica Minolta: MOBOTIX c71 NurseAssist

Nizozemska kompanija Kepler Vision Technologies razvila je jedinstveno softversko rješenje za zdravstvo pogonjeno umjetnom inteligencijom. Sada je taj softver dio MOBOTIX c71 kamere, a rezultat je mnogo bolja briga o starima i bolesnima, rasterećenije medicinsko osoblje i manji troškovi

Piše: Vito Lalić, menadžer razvoja poslovanja MOBOTIX-a za Adria regiju, Konica Minolta; E-mail: Vito.Lalic@konicaminolta.hr

 MOBOTIX, kompanija u vlasništvu Konica Minolte, i Kepler Vision Technologies predstavili su prvo zajedničko NurseAssist rješenje za staračke domove, bolnice i ustanove za njegu. Keplerov softver u MOBOTIX c71 hemisferičnoj unutarnjoj kameri precizno detektira ljude koji padnu i napuste bolnički krevet, što znatno smanjuje broj lažnih alarma u odnosu na druge automatske sisteme.

Inovativna videotehnologija

Padovi starijih, bolesnih i osoba s poteškoćama u razvoju često dovode do ozbiljnih posljedica, čak i smrti, ako pomoć ne dođe odmah. Za otkrivanje incidenata često se koriste tehnička rješenja. Nažalost, u svom konvencionalnom obliku, često izazivaju lažne uzbune. Keplerova studija slučaja izvedena u jednoj nizozemskoj ustanovi za pružanje njege starijim osobama pokazala je da je u objektu za njegu šesnaest pacijenata prijavljeno oko 1.500 alarma sedmično putem uobičajenih nadzornih rješenja. U većini slučajeva, međutim, to su bili lažni alarmi izazvani, naprimjer, padanjem jastuka, pomjeranjem zavjese ili kućnim ljubimcima koji bi skočili na krevet.

MOBOTIX NurseAssist, iza čijeg razvoja stoji Kepler Vision Technologies, eliminira ove faktore i stoga je mnogo pouzdaniji od drugih sistema. Na samo šesnaest pacijenata u navedenoj studiji uštede se tri radna sata dnevno. Osim toga, stalni lažni alarmi opterećuju medicinsko osoblje, što povećava rizik od toga da pomoć neće biti pružena na vrijeme u slučaju stvarnog hitnog slučaja. Korištenjem NurseAssista padovi se ranije otkrivaju, pa rješenje pruža veću sigurnost, veće zadovoljstvo radom za medicinsko osoblje i visoku efikasnost.

Korištenjem NurseAssista padovi starijih pacijenata se ranije otkrivaju, pa rješenje pruža veću sigurnost, zadovoljstvo radom za medicinsko osoblje i visoku efikasnost

Optimalan senzor za najbolji softver za detekciju pada

MOBOTIX c71 posjeduje optimalan senzor za ovaj precizni softver. Njegova hemisferna tehnologija omogućava nadzor prostorije bez mrtvih uglova. Rješenje štiti privatnost primatelja njege, jer se slike ne pohranjuju, već se koriste za otkrivanje kritičnih incidenata. Koristi se način snimanja koji uzima u obzir privatnost, pa se, naprimjer, na ekranima prikazuje kao da je osoba u krevetu, ali slika nije vidljiva kad se dogodi alarmni događaj. Sektor zdravstvene njege i usluga pretpostavlja pouzdanu zaštitu podataka – a upravo to je ključni element ovog MOBOTIX-ovog rješenja. Registrirani alarmi šalju se isključivo određenom medicinskom osoblju, npr. na pametni uređaj dežurne sestre.

Diskretni sistem radi pouzdano danju i noću. Zahvaljujući IR osvjetljenju, detektuje detalje čak i u potpunom mraku. Uz to, integrirani audio omogućava dvosmjernu komunikaciju s pacijentom ili primaocem njege, čime se štedi vrijeme. Jednostavno puštanje u rad i integracija s postojećim sistemima za pozivanje medicinskih radnika u staračkim domovima i bolnicama olakšava svima da maksimalno iskoriste prednosti ove jedinstvene tehnologije. Osigurana je pouzdana, sigurna i brza komunikacija s mobilnim uređajima medicinskih sestara i audiointerakcija s pacijentima.

Kepler i MOBOTIX su savršen spoj

“Upravo smo softverska rješenja poput Keplerovog imali na umu kad smo razvijali MOBOTIX 7 platformu, odnosno odlične AI aplikacije koje omogućavaju rješenja na našoj platformi koja prije nisu mogla biti prikazana ili nisu ovog kvaliteta”, izjavio je Thomas Lausten, izvršni direktor MOBOTIX-a. “S kompanijom MOBOTIX pronašli smo partnera čiji optički senzor sa svojim revolucionarnim sveobuhvatnim snimanjem pruža najbolju moguću podršku za naš NurseAssist softver. Ovo će koristiti svima koji su uključeni u brigu o starima i bolesnima”, dodao je Harro Stokman, izvršni direktor Kepler Vision Technologiesa.

“Uz MOBOTIX NurseAssist, koji razvija Kepler, bolnicama, staračkim domovima i ustanovama za njegu nudimo jedinstven alat za optimizaciju njege iz jednog izvora. Govorimo o ogromnom poboljšanju učinka njege uz uštedu vremena i novca – sistem koji je lako planirati, konfigurirati i instalirati putem plug-and-play koncepta. Lijepo je vidjeti da se stvara vrijedan slobodan prostor za aktivnu njegu. Ponosni smo što podržavamo njegovatelje u njihovom svakodnevnom radu i što pacijentima pružamo osjećaj sigurnosti i zaštite. Mi pružamo visokointeligentnu tehnologiju, ali na kraju – ljudi su važni”, kazao je Christian Cabirol, tehnički direktor MOBOTIX-a.

 Jedinstvena umjetna inteligencija za zdravstvo

Nizozemska kompanija Kepler Vision Technologies razvija jedinstvenu umjetnu inteligenciju za zdravstvo. Misija kompanije je pobrinuti se za dobrobit milion korisnika do 2030. godine. Njihov tim čine stručnjaci sa znanjem o zdravstvu, s jedne strane, i zaposlenika sa doktoratom iz oblasti umjetne inteligencije, s druge. Ovo garantira pouzdanost njihovog jedinstvenog softvera za sektor zdravstva. Kepler Vision Technologies je tržišni lider u detekciji i prevenciji padova i ima solidnu finansijsku osnovu, uključujući investicije UvA Venturesa i nizozemskog Ministarstva ekonomskih poslova. Kompanija očekuje globalni rast u narednim godinama zbog sve veće potražnje za brigom o starima i manjka osoblja u zdravstvu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *