Videonadzorni sistemi

AziTrendIntegracija VMS-a sa sistemom za upravljanje skladištem

Logističkim se jedinicama upravlja mnogo brže kroz automatizaciju i brzo pretraživanje koje nudi AZiGuard softver za analizu i upravljanje videozapisima. Njegove se funkcionalnosti zasnivaju na integraciji softvera za upravljanje skladištem sa VMS-om, praćenju objekata u pokretu, automatizaciji pristupa transportnim vozilima te zaštiti perimetra

Piše: Doru Asmarandei, izvršni direktor, AziTrend; E-mail: doru.asmarandei@azitrend.ro

Skladišta su srce lanca snabdijevanja i moraju biti efikasna i sigurna. Integracija modernih tehnologija kao što je softver za upravljanje nadzornim kamerama sa softverom za upravljanje transakcijama donosi niz značajnih prednosti modernim skladištima. Mogućnost integracije AZiGuarda s platformom za upravljanje logističkim jedinicama izuzetno je koristan alat za pronalaženje snimaka o tačnom mjestu događaja u trenutku u kojem su se dogodili. Aktivnosti se na snimku mogu filtrirati kao selekcija i premještanje robe, pravljenje i dostava paketa, snabdijevanje robom i procjena oštećenja. Sve su to primjeri događaja koji se mogu pretraživati u realnom vremenu, što pronalazak željenog snimka skraćuje s nekoliko sati/dana na samo nekoliko minuta.

ActiveStock

AziGuardov pametni modul ActiveStock je profesionalni softver za videonadzor rada skladišta. On omogućava brzo istraživanje incidenata gubitka robe, sporova prilikom slanja, prijema i kretanja proizvoda, kao i utvrđivanje ko je odgovoran za dostupnost robe i istraživanje slučajeva oštećenja ili gubitka artikala u skladištu. Pijacama omogućava da prate sve aktivnosti s robom, od prijema od dobavljača do isporuke klijentu.

Videonadzor i upravljanje transakcijama su dva osnovna elementa za nesmetan rad skladišta. Nadzorne kamere osiguravaju kontinuirano praćenje aktivnosti u skladištu, dok softver za upravljanje transakcijama bilježi i analizira sva kretanja robe. Nekoliko je prednosti integracije VMS-a sa softverom za praćenje transakcija. Prije svega, skraćeno je vrijeme pronalaženja događaja, što ubrzava istragu incidenata i povećava operativnu efikasnost. Samim time su i troškovi manji, što je, zapravo, druga korist takve integracije. Sve to utječe i na povećanje transparentnosti i kredibilnosti rada skladišta u očima kupaca, partnera i inspekcije.

Studije slučaja

Brojne su kompanije u različitim industrijama integrisale VMS sa softverom za upravljanje transakcijama i prijavile značajne prednosti. Naprimjer, korisnik koji je nedavno uveo ovo rješenje primijetio je kako je potrebno upola manje vremena za pretraživanje incidenata. Zamislite broj dnevnih potraživanja pristiglih u skladište, u kojem može biti više od 50.000 artikala u hiljadama ćelija. Praćenje njihovog kretanja je izazovan posao za dispečere. Jedan od klijenata kompanije pomoću kurirskih kompanija isporučuje robu iz skladišta nakon zaprimanja narudžbi putem interneta, uz dobro definisane ugovore i klauzule. Ponekad se paketi izgube i veoma je važno utvrditi razlog zašto se to dogodilo kako bi se u budućnosti eliminisalo nezadovoljstvo kupaca i utvrdilo ko nadoknađuje gubitak. Integracijom WMS i VMS softvera sada se može provjeriti put izgubljenih paketa jednostavnim filtriranjem aktivnosti.

Drugi klijent, apoteka, koristi softver za upravljanje skladištem tipa gdje zaposlenici primaju glasovne poruke preko slušalica o redoslijedu po kojem moraju pripremiti proizvod po proizvod. Također, skladište koristi transportne trake preko kojih kutije prolaze kroz svako sabirno mjesto kako bi prikupile lijekove. Ponekad se apoteke žale da im nisu isporučeni svi lijekovi. Brzina pokretne trake je prilično velika, što je donijelo nove izazove u pretraživanju videozapisa. Baza podataka dva sistema, za upravljanje skladištem i transportom, objedinjena je kako bi se dobio jedinstven rezultat. Vremensko povezivanje tri sistema bilo je neophodno za savršeno podudaranje trenutka kada kutija prolazi ispred videokamere.

Praćenje pokretnih objekata

Pokretne objekte u operacijama specifičnim za logističke aktivnosti općenito je teško locirati, ali oni mogu imati jedinstveni ID u obliku ArUco koda. Takav se kod detektuje kad god prođe kroz vidno polje kamere, što omogućava njegovo praćenje. Stoga se mogu postaviti za provjeru sljedivosti opreme i objekata kao što su: viljuškari, ručna kolica, utovarivači, slobodni skladišni prostori ili palete robe, na istim ili različitim lokacijama.

Jedan od naših klijenata je trgovac koji ima različite probleme s pronalaženjem paleta. Za njega je veoma važno da isporuči najstariju paletu iz određenog dijela, jer roba s vremenom gubi na vrijednosti. Iako mu softver za upravljanje skladištem mnogo pomaže, ponekad zaposlenici na viličarima ne poštuju pravilno pozicioniranje paleta, koje se onda zagube u skladištu. Integracijom VMS sistema palete su povezane s ArUco kodom, koji predstavlja broj u sistemu. Sada vrlo lako, u videoarhivi, pronalazi svoje palete nakon što identifikuje ArUco kod.

Automatizacija pristupa transportnim vozilima

Očitavanje registarskih tablica ili distribucija po kategorijama vozila u AZiGuard VMS-u osigurava dodatne funkcionalnosti: automatsko otvaranje rampe na osnovu registarskih tablica s liste vozila s odobrenjem, administraciju crne liste, izvještaje o vremenu provedenom na parkingu za svako vozilo i upozorenja o vozilima parkiranim duže od definisanog broja sati, izvještaje o vremenskim intervalima ulazaka i izlazaka vozila po kategorijama, obavijesti o detekciji kategorije vozila (npr. obavijest gdje postoje ograničenja saobraćaja za cestovni transport velike tonaže), obavijest o kretanju vozila u zabranjenom smjeru i mogućnosti integracije s eksternim bazama podataka.

Integracija fiksnih kamera na ulazima za utovar/istovar tereta s AziGuard VMS-om omogućava brojne funkcionalnosti, automatizaciju i izvještaje: interaktivnu mapu rampi s prikazom statusa vrata u realnom vremenu, brz pregled videosnimaka sa svakom integrisanom rampom na Trassir mapi za vizuelnu potvrdu u području utovara/istovara, obavijest o otvorenoj rampi, izvještavanje o vremenu zadržavanja pred rampama te prosječno vrijeme utovara kamiona.

 Zaštita perimetra

Uz pomoć VMS softvera i AZiGuard videoanalize, AziTrend uvodi koncept elektronskog čuvara, zasnovanog na prepoznavanju ljudi, automobila i bicikala. Ovi događaji čine sigurnosni koncept koji se sastoji od prepoznavanja, upozorenja i intervencije u slučaju događaja. Prvi je korak detekcija vozila i ljudi koji pokušavaju ući u perimetar pomoću AziGuardovog neurodetektorskog modula. Nakon toga dispečer dobija obavještenje o tome i prima sliku s lokacije. Treći je korak potvrda, koja je ključna u smanjenju broja lažnih alarma. I na kraju je intervencija u slučaju potvrde incidenta. U međuvremenu je dispečeru na raspolaganju niz alata, kao što je direktna komunikacija s uljezima putem zvučnika, lako praćenje uljeza te praćenje mape sa zabilježenim kretanjem.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *