Vatrodojava

Advanced: Bežična vatrodojava štiti historijsko naslijeđe

Korisnici danas sve više prepoznaju prednosti tehnologije bežične vatrodojave, uključujući njene napredne performanse i neinvazivnu instalaciju, što je čini idealnom za zaštitu objekata od historijskog značaja

Piše: Vladimir Zrnić, regionalni menadžer prodaje za Evropu, Advanced; E-mail: vzrnic@advancedco.com

Bežična tehnologija se pokazala veoma uspješnom i zato se sve više korisnika odlučuje i za bežična vatrodojavna rješenja. Objekti od historijskog značaja i umjetničke galerije posebno su zainteresirani za tehnologije koje su manje invazivne i čuvaju izvorni karakter zgrada. Iako su sigurnost i zaštita integriteta, sadržaja i korisnika ključni, to je veliki izazov u elegantnim građevinama, muzejima i galerijama u kojima često boravi veliki broj posjetitelja i osoblja.

 Zaštita objekata i umjetnina

U ovakvom okruženju bežični vatrodojavni sistemi su atraktivno rješenje za naknadnu ugradnju jer se tako izbjegava invazivno postavljanje kablova. Bežični vatrodojavni sistem, naprimjer, bio je ključan za zaštitu objekta The Steading u okrugu Scottish Borders u Velikoj Britaniji. Ovaj bivši dom vajara i proizvođača namještaja Tima Steada u potpunosti je obložen izvajanim drvetom, zbog čega postavljanje kablova nije bila prikladna opcija. Bežični vatrodojavni sistem poslužio je i za zaštitu umjetnina na izložbi The Art of Banksy u privremenom prostoru u Media Cityju u Manchesteru. U roku samo sedam dana – za snimanje stanja, izradu specifikacija i instalaciju vatrodojavnog sistema – bežično rješenje je moglo kvalitetno obaviti posao u rekordno kratkom vremenu.

Axis EN uređaji

Advanced nudi rješenje za različite situacije. Korisnik može proširivati postojeće sisteme na lokacijama koje sebi ne mogu priuštiti obustavu rada, štititi osjetljive lokacije na kojima je naknadno ožičenje previše invazivno ili gdje treba brza privremena instalacija. Njihovi su bežični sistemi skalabilni, prilagodljivi i pouzdani te smanjuju invazivnost i vrijeme potrebno za konfiguraciju. Axis EN bežični vatrodojavni sistemi su rigorozno testirani i odobreni prema EN 54 Parts 2 i 4 standardu i nose prestižnu oznaku FM Approved. Ovi uređaji nesmetano rade s Advanced Axis EN serijom adresabilnih centrala naprednih performansi i mogu se koristiti u sklopu bežičnih ili hibridnih sistema u kojima se integriraju s postojećom vatrodojavom.

Axis EN sistem se može pohvaliti i tehnologijom bežičnog pojačivača mrežnog signala koja nudi pouzdanost i vrhunske performanse. Ako bilo koji pojačivač u lancu otkaže, prijenos će se odvijati alternativnim pravcem, što je garant kontinuiteta komunikacije i visokootporne bežične infrastrukture.

 Dvokanalna redundantna tehnologija

Ostale funkcije pružaju dodatnu pouzdanost, uključujući dvostruku bateriju sa desetogodišnjim vijekom trajanja i redundantnom baterijom. Dvokanalnu redundantnu tehnologiju primjenjuje svaki Axis EN bežični uređaj, komunikacijski modul i pojačivač signala. Bežični komunikacijski moduli i pojačivači iz ove serije posjeduju i rezervno napajanje.

Axis EN ima širok spektar primjena, od stambenih i poslovnih zgrada, javnog prijevoza i industrijskih kompleksa, do velikih građevinskih projekata i objekata kulturne baštine. S intuitivnim programiranjem, naprednim umrežavanjem, sveobuhvatnom evidencijom uzroka i posljedica i jedinstvenim dijagnostičkim funkcijama, Axis EN korisnicima nudi punu kontrolu nad protivpožarnom zaštitom. Više možete saznati na portalu www.advancedco.com.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *