Automatizacija objekata Interfoni Javni razglas i glasovna evakuacija Softveri Vatrodojava

Pro Alarm:  Pouzdana zaštita od požara

Osam umreženih hifire 4400 vatrodojavnih centrala, više od 1.000 instaliranih detektora, devet vatrodojavnih informacijskih centara i Hiplex 8400H alarmna centrala sa 15 sigurnosnih zona. Sve ih povezuje zajednički zadatak zaštite energetsko-tehnološkog parka Trier tvrtke Stadtwerke Trier

Piše: Robert Lisak, glavni voditelj projekta, Pro alarm rješenja; E-mail: lisak@proalarm.hr

Stefan Metzroth iz Telenota, koji je od početka bio zadužen za projekt ETP Trier, kaže da je ovo vjerojatno jedan od najvećih vatrodojavnih sustava koji je ta tvrtka dosad implementirala. Park koji se prostire na 45.000 m2 nalazi se na prostoru nekadašnje tvornice papira, koju je to komunalno poduzeće kupilo još 2013. Prostor se sada koristi kao baza za izvođenje tehničkih operacija, skladište, data centar i odjel gradske uprave.

 Eliminacija lažnih alarma

Aspekti energijske efikasnosti i optimizacije iskoristivosti resursa bili su u fokusu procesa renoviranja i prenamjene prostora. Implementiran je ugljično neutralan energijski koncept, u okviru kojeg postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda proizvodi električnu energiju i toplinu iz obnovljivih izvora. Osim toga, električna energija se dobiva iz PV krovnih sustava. To park ETP čini prvom energijski neutralnom poslovnom zonom u Rhineland-Pfalzu.

Odluka o suradnji s Telenotom u segmentu protupožarne zaštite temeljila se na višegodišnjoj suradnji koju Stadtwerke Trier ima s tom tvrtkom. Vatrodojavni sustav temeljen je na provjerenim centralama hifire 4400, koje su postavljene u sedam objekata. Više od 1.000 umreženih detektora osigurava pouzdanu detekciju požara odmah po izbijanju. U podzemnom parkingu je instaliran linearni detektor toplote. Njegov senzorski kabel, dužine 300 metara, otkriva prekoračenje temperaturnog praga i prijavljuje incidente umreženom kontrolnom centru. Sustavi za usisavanje dima (RAS) osiguravaju rano otkrivanje požara na pet lokacija. Posebnost ovih senzora leži u činjenici da mogu pouzdano razlikovati aerosole i požarni dim od prirodnih plinova, čestica ili kondenzata. Ovo je ključni faktor zaštite sustava od pojave lažnih alarma.

Umreženost je garancija

Cjelokupni vatrodojavni sustav uvezan je na način da se u slučaju incidenta odmah obavještavaju svi zaposleni, zajedno s vatrogasnom službom. Istodobno se šalje obavijest i sustavu upravljanja zgradom, koji aktivira odgovarajuće mjere u slučaju požara. Tu spadaju podešavanje ventilacije, isključivanje liftova i prekid napajanja postaja za e-punjače i fotonaponske sustave, kao i otvaranje vrata za evakuaciju. Povezivanje sa sustavima za gašenje dušikom i prskalicama omogućava poduzimanje inicijalnih interventnih mjera gašenja i prije dolaska interventnih timova. Čim ove ekipe dođu na mjesto događaja, odmah će dobiti pregled situacije zahvaljujući ukupno devet vatrodojavnih informativnih centara u zgradama.

Sveobuhvatna vatrodojavna tehnologija dopunjena je protuprovalnim alarmnim sustavom. U tu svrhu se koristi Hiplex 8400H, Telenotov fleksibilni model najviše klase. U ETP-u protuprovalna alarmna centrala nadzire prostorije i kontrolira pristup u 15 sigurnosnih zona. Centrala regulira i pristup sigurnosno osjetljivom podatkovnom centru preko glavne brave na ulazu. Carsten Becker, šef tehničke službe u SWT trilanu, blisko je surađivao s Telenotom tijekom planiranja i implementacije ovog sustava. “Imali smo odličnu podršku u svakoj fazi projekta, od prodaje do planiranja usluga i specijalističke prodaje. Znali smo da s Telenotom uvijek možemo biti sigurni”, kazao je Becker.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *