Stambena sigurnost Vatrodojava

Advanced: Namjensko rješenje štiti Istorijski arhiv Beograda

Britanska kompanija Advanced, koja posluje na tržištu vatrodojave, osigurala je namjenski sistem za gašenje požara gasom u Istorijskom arhivu Beograda, koji sada štiti hiljade važnih zbirki
Piše: Jeremy Mountain, šef Odjela za odnose s javnošću, Advanced
E-mail: jmountain@advancedco.com

Arhiv igra važnu ulogu u Beogradu jer se u njemu čuvaju neka od najvažnijih gradskih kulturnih i društvenih dobara, uključujući 34.000 knjiga i časopisa, dokumenata, fotografija, umjetničkih djela i drugih predmeta od 16. do 20. vijeka. TVI, lokalni partner Advanceda u Srbiji, izveo je radove na protivpožarnoj zaštiti, pri čemu je projektovao i izradio sistem za gašenje požara gasom u skladu sa specifičnim potrebama tog objekta. Protivpožarna centrala ExGo postavljena je paralelno s TouchControl protivpožarnim sistemom s repetitorom i ekranom na dodir kako bi se zaštitio ogroman skladišni prostor površine 2.400 kvadratnih metara.

Napredna logika
Instalacija je uključivala detaljno povezivanje TouchControl sistema s ExGo centralom, što je krajnjem korisniku omogućilo da daljinski prati status protivpožarnog sistema putem 3D interaktivnih mapa. ExGo centrala programirana je uz naprednu logiku kako bi se prepoznali uzroci i posljedice koji aktiviraju releje i sirene za dojavu požara. Njihovi sklopovi se koriste kao uređaji za masovno obavještavanje i integrišu se s namjenski izrađenim sistemom koji koristi TouchControl. Radomir Kerkez, elektroinžinjer u TVI-u, kaže: “U okviru postupka javne nabavke za ovaj projekat posebno smo zatražili navođenje kompanije Advanced jer znamo da njena rješenja mogu ponuditi vrhunske performanse i pouzdanu zaštitu. Nadamo se da ćemo ugraditi sistem napredne zaštite od požara i u ostatku objekta površine 4.890 kvadratnih metara.” “Istorijskom arhivu Beograda zatrebao je protivpožarni sistem koji bi efikasno i pouzdano zaštitio građu Arhiva u slučaju požara. Naše rješenje za gašenje pomoću gasa ExGo udovoljilo je zahtjevima TVI-ja jer kombinuje performanse, kvalitet i jednostavnost upotrebe. Istovremeno, spajanje našeg TouchControl sistema s repetitorom s ExGo tehnologijom krajnjem korisniku nudi kompletan uvid u status sistema”, rekao je Vladimir Zrnić, šef prodaje za Južnu Evropu u kompaniji Advanced.

Za osjetljive i strateške prostore
ExGo je posebno razvijen za osjetljive i strateške prostore poput serverskih prostorija, podatkovnih centara, kontrolnih soba te historijskih i kulturnih atrakcija. Pogodan je za gotovo sve primjene i uključuje više funkcija upravljanja i uređaja. Podržava EN54 standard u segmentima 2, 4 i 13 te EN12094-1 i jedan je od prvih sistema koji ih kombinuju s podrškom za EN12094 u jednom rješenju (EN12094-3 se odnosi na integrisano ručno aktiviranje na prednjoj strani centrale). ExGo se može integrisati s Axis EN protivpožarnim sistemom kompanije Advanced ili bilo kojim drugim alarmnim sistemom. TouchControl je funkcionalan daljinski terminal i repetitor s integrisanom grafikom nazvanom Active Maps. Dodirni HD sistem od 25 cm nudi kontrolu i komunikaciju s centralom i mrežom te omogućava korisnicima da odmah prepoznaju zone i uređaje u slučaju požara, kvara i onesposobljavanja, a podržano je i testiranje uz korištenje statusnih tipki u boji. Treba istaći da su ExGO protivpožarne centrale na bazi gasa instalirane na mnogim svjetski poznatim objektima i destinacijama poput mosta koji povezuje Hong Kong, Makao i Zhuai ili duž 1.600 km dugog naftovoda u Sudanu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *