Svijet

Gvineja u glasački sistem ugradila biometriju za samo šest mjeseci

Biometrijski birački spisak spreman je za predstojeće parlamentarne izbore u Gvineji. Nakon što je pobijedila na tenderu, kompanija Innovatrics projekat je završila za samo šest mjeseci, za koji tvrdi da joj je rekordno vrijeme. Isporučen je potreban hardver, obučeni službenici, okončani biometrijski upisi i objedinjeni podaci kako bi se popis birača pripremio za ispis na karticama.

Nezavisna nacionalna izborna komisija Gvineje dobila je biometrijsko registracijsko rješenje, a Innovatrics je sistem konfigurisao za prenošenje podataka iz postojećeg sistema za samo tri mjeseca. Kompanija je sarađivala s HP Enterpriseom kako bi osigurala centralne servere za pokretanje sistema te razvila softver za sigurno prikupljanje biometrijskih podataka građana Gvineje. Također su nadgledali instalaciju i pokretanje softvera na 4.000 setova za unos podataka. Za proces je obučeno više od 600 supervizora, pokrajinskih koordinatora, servisnih tehničara i službenika Izborne komisije, a Innovatrics je pružio podršku u osam regionalnih centara, objedinio podatke na regionalnom nivou i osigurao njihov prijenos na centralni server.

Tokom proces upisa registrovano je 5,5 miliona birača te preneseno šest miliona zapisa iz postojećeg sistema. Vrhunski algoritmi za prepoznavanje lica i otisaka prstiju korišteni su da bi se izbjeglo dupliciranje podataka, a službenici Izborne komisije označili su preminule i osuđene osobe kako bi ih se uklonilo sa spiska, smanjivši ukupni broj za 170.000. AI softver za procjenu starosti zatim je provjerio fotografije u registru kako bi utvrdio moguće maloljetne osobe.

“Posebna neuronska mreža detektuje starost registrovanih osoba na osnovu njihovih lica. Ako su očito maloljetne, to će ih uvrstiti u grupu za ponovnu provjeru”, objašnjava Innovatricsov šef za isporuku rješenja Matus Kapusta, koji nadgleda projekat u Gvineji. Procesom je pronađeno 60.000 maloljetnika na biračkom spisku. Unosi označeni kao nepodobni birači nisu izbrisani, već su jednostavno uklonjeni s popisa.

Međunarodna posmatračka misija za izbore potvrdila je da su međunarodni standardi ispoštovani.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *