Svijet

Samo tri aerodroma prošla cyber sigurnosne testove

Tek tri od 100 međunarodnih aerodroma prošla su osnovne provjere cyber sigurnosti, podaci su istraživanja firme ImmuniWeb, koja se bavi cyber sigurnošću.

Sigurnosni testovi uključivali su provjere cyber sigurnosti na njihovim web-stranicama, službene mobilne aplikacije i pitanja o pohrani osjetljivih podataka, uključujući podatke o putnicima. Sve sigurnosne provjere prošli su međunarodni aerodromi u Dublin u Irskoj, Schiphol u Amsterdamu i Vantaa u Helsinkiju.

Među najupečatljivijim nalazima iz izvještaja je činjenica da 97% javnih web-lokacija aerodroma sadrži zastarjeli softver te da je 100% njihovih mobilnih aplikacija sadržavalo najmanje pet vanjskih softverskih okvira i najmanje dvije poznate ranjivosti.

Nadalje, otkriveno je prosječno petnaest problema sa sigurnošću ili privatnošću na svakoj aplikaciji koji se mogu iskoristiti za napad na aerodromsku vlast i infiltriranje u internu mrežu.

Osim problema sa softverom, 66% aerodroma izloženo je na dark webu, a 72 od 325 otkrivenih izloženosti kritično je ili ima visok rizik koji ukazuje na ozbiljno kršenje pravila.

“S obzirom na to koliko ljudi i organizacija svakodnevno povjerava svoje podatke i živote međunarodnim aerodromima, ovi su nalazi prilično alarmantni”, rekao je Ilia Kolochenko, direktor i osnivač ImmuniWeba.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *