Regija

Najveći hakerski napad na Novi Sad

Gradska uprava Novog Sada i neke druge javne službe koje su u sistemu JKP “Informatika” hakirani su tokom vikenda. Za otkup ključa za dekriptiranje hakeri traže veliku otkupninu u bitcoinima.

Na udaru su bile gradske kamere, koje nisu funkcionisale, zaposlenima u gradskim službama bio je spriječen pristup e-pošti, a naplatna mjesta na šalterima “Informatike” bila su onesposobljena, o čemu su se građani mogli osvjedočiti ako su u ponedjeljak pokušali platiti račune.

Najveći hakerski napad na informatički sistem Grada Novog Sada najvjerovatnije je obavljen iz inostranstva. Lični podaci građana nalaze se na platformi koja nije bila predmet napada, potvrdio je za Radio-televiziju Vojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je dodao da je grad “doživio ozbiljan teroristički napad”.

Dok službena tijela ne završe istragu cyber napada na sistem Grada Novi Sad, Vučević ponavlja da dio po dio sistema vraćaju u normalu.

JKP “Informatika”, koje upravlja gradskim informatičkim sistemom, izdalo je saopćenje u kojem obavještava sugrađane da su nadležne službe uspjele pokrenuti novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi. Već od sutra će naplatna mjesta JKP “Informatika” Novi Sad nastaviti s radom i bit će moguće plaćati račune objedinjene naplate i obavljati ostale uplate kao i do sada.

“Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedjelje će ponovo biti pušten u rad i videonadzor grada Novog Sada”, navodi se u saopćenju.

Prema podacima Državnog tužilaštva Srbije koje pokriva područje visokotehnološkog kriminala, broj predmeta u području cyber kriminala u Srbiji svake godine raste za više od 20 posto. U prošloj godini zaprimljene su 3.834 krivične prijave koje se odnose na cyber kriminal, prenosi Tanjug.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *