Regija Vijesti

325 novih kamera nadzire Banju Luku

Na području Banje Luke, gdje je u toku postavljanje sistema videonadzora, nabavljeno je 325 kamera, koje će biti instalirane na 105 lokacija. Cijena je 451.002 konvertibilnih maraka (oko 250.000 eura) bez PDV-a.

Projekat se realizuje na inicijativu Grada Banja Luka kao jedna od aktivnosti Foruma za bezbjednost, a u saradnji s Administrativnom službom Grada, s kojom je u toku definisanje konačnih lokacija za instalaciju kamera i dinamike instalacije opreme, rečeno je u MUP-u bh. entiteta Republika Srpska.

Prvi čovjek Banje Luke poručuje da je već stotinu kamera postavljeno, a nastavak zavisi od novca. Ali, kako kaže, riječ je o projektu koji zahtijeva mnogo posla.

“To je obiman projekat jer se radi o velikom broju lokacija i velikim finansijskim sredstvima, pa do svih drugih zahtjeva, uključujući telekomunikacione kapacitete za kvalitetan prenos podataka od kamera prema centrima, što sve iziskuje troškove”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke.

Sistem videonadzora namijenjen je za nadzor javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga i sportskih objekata. Cilj je preventivna zaštita građana i njihove imovine, ali i borba protiv protiv kriminala, terorizma i drugih oblika narušavanja sigurnosti, javnog reda i mira.

Videonadzorne kamere očitavaju i registarske oznake vozila, a ti se podaci upoređuju s bazama podataka MUP-a. Na osnovu dobijenih rezultata omogućeno je sankcionisanje počinilaca saobraćajnih prekršaja, koji su prekršaj počinili s vozilom koje ima strane registarske oznake, otkrivanje vozila s ukradenim registarskim tablicama, sankcionisanje vozača koja voze neregistrovana vozila itd.

Prilikom podešavanja kamera vodi se računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine. Svi snimci se čuvaju u MUP-u i samo službenici tog ministarstva imaju pravo pregleda i izuzimanja snimaka. Prava pristupa sistemu definisana su dokumentom “Politika videonadzora” i tačno je definisan način otvaranja korisničkih naloga za pristup sistemu, nivoi pristupa i administriranje sistema, rečeno je u MUP-u Republike Srpske

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *