Regija Vijesti

Centralna sarajevska raskrsnica pod videonadzorom

Na frekventnoj sarajevskoj raskrsnici u Ulici Zmaja od Bosne između Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i Tehničke škole, postavljene su četiri videonadzorne kamere s ciljem povećanja sigurnosti u centru grada.

Ugradnja tri fiksne i jedne pokretne kamere uslijedila je nakon što je krajem decembra prošle godine urađena savremena server-soba u sklopu sistema videonadzora.

Kako je objasnio predstavnik firme Mibo komunikacije, koja je ugradila opremu, na ovaj sistem su – pored novih – spojene još četiri kamere postavljene prethodnih godina. Prednost ovog sistema je što dopušta proširenje kapaciteta te što kamere s visokom rezolucijom imaju i ugrađenu videoanalitiku, tako da same detektuju traženu osobu ili vozilo. Novi sistem ima kapacitet da snima materijal u trajanju 40 dana.

“Želimo proširiti ovaj sistem videonadzora kako bismo pripadnicima naše policijske uprave olakšali posao te povećali stepen sigurnosti naših sugrađana. Stoga imamo namjeru da što prije proširimo ovaj sistem videonadzora na cijelom području općine, gdje planiramo obuhvatiti i javne površine, značajne objekte te sve osnovne škole. Iako nismo u obavezi, Općina Centar je tokom nekoliko posljednjih godina za potrebe ove policijske uprave izdvojila oko 200.000 eura, dok smo za ovaj sistem videonadzora iz našeg budžeta izdvojili oko 35.000 eura”, kazao je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *